ظاهرة الغيبة و دعوی السفارة في ظل إمامة المهدي المنتظر(عج)

    از ویکی‌نور
    ظاهرة الغیبة و دعوی السفارة في ظل إمامة المهدي المنتظر(عج)
    ظاهرة الغيبة و دعوی السفارة في ظل إمامة المهدي المنتظر(عج)
    پدیدآورانآل عصفور، محسن (نویسنده)
    ناشرالمیرزا محسن آل عصفور
    مکان نشربحرین -
    سال نشر1412 ق
    چاپ1
    موضوعمحمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - غیبت مهدویت
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏224‎‏ ‎‏/‎‏آ‎‏7‎‏ظ‎‏2‎‏*
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ظاهرة الغيبة و دعوى السفارة في ظل امامة المهدي المنتظر(عج) اثر ميرزا محسن آل عصفور، به بررسى مسأله غيبت، وكالت و سفارت حضرت مهدى(عج) پرداخته است.

    مؤلف، انگيزه نگارش را پاسخ‌گويى به شبهات و رد نظرات يكى از بحرينى‌ها ذكر كرده كه با ادعاهاى كذب درباره امام عصر(عج)، به افساد و جنجال در يمن پرداخته بود.

    ساختار

    كتاب با مقدمه مؤلف آغاز و مباحث كه بيشتر درباره غيبت امام عصر(عج)، ادعا كنندگان مهدویت، مسئوليت‌هاى شيعه در عصر غيبت و سفارت و وكالت از جانب امام(عج) مى‌باشد، به صورت تحليلى و در دو بخش كلى سامان يافته است.

    مؤلف نخست فلسفه غيبت و ادله اثبات آن را ذكر كرده، سپس به شبهات مخالفين درباره طول عمر امام(عج) پاسخ داده است.

    از نظر وى، غيبت امام، به معنى اختفاى تام وى و انقطاع او از حيات نيست. در ادامه پنجاه‌ودو وظيفه را از مسئوليت‌هاى شيعه در زمان غيبت ذكر شده است.

    گزارش محتوا

    نویسنده در مقدمه، پس از بيان سبب تأليف كتاب و روش نویسنده، برخى مباحث را مهدویت را مورد بررسى قرار داده است.

    بخش اول كتاب پيرامون مسأله «غيبت» و مباحث مربوط به آن مى‌باشد. نویسنده ابتدا به بيان برخى از نصوص معتبر شرعى از قبيل آيات و روايات كه قبل از غيبت، به وقوع آن اشاره داشته، پرداخته و سپس مذاهب منحرفى كه قبل از عصر غيبت به وجود آمده‌اند را بررسى نموده است. برخى اين مذاهب عبارتند از: سبائيه، مفوّضه، كيسانيه، ناووسيه، ممطوره، اسماعيليه و زيديه.

    در ادامه، غيبت امام زمان(عج) به دو بخش صغرا و كبرا تقسيم و فرق ميان آن‌دو، بيان شده است از جمله اينكه:

    1. مدت غيبت صغرا محدود بوده و تقريباً هفتادوپنج سال طول كشيده است ولى مدت غيبت كبرا، معلوم نيست.
    2. در غيبت صغرا، نواب خاصى رابط بين مردم و امام زمان(عج) بودند ولى در غيبت كبرى، نيابت خاص وجود ندارد.
    3. در غيبت صغرا، امكان رؤيت آن‌حضرت(ع) وجود داشته است، به خلاف غيبت كبرى و...

    وى با اشاره به اينكه نمى‌توان به كنه و ذات علل غيبت امام عصر(عج) پى برد، آنچه كه ممكن است در به وجود آمدن مسأله «غيبت» مؤثر باشد را به دو بخش زير، تقسيم نموده است:

    1. دواعى غيبت صغرا؛ در دو قسمت:
      الف- حقيقى؛ از جمله: تقديرات خاصه الهى، تصريح به امتناع خلو زمان از حجت معصوم(ع)، احتياج دين مبين اسلام به امينى كه صاحب و وارث ثقلين باشد و...
      ب- ظاهرى؛ از قبيل: حفاظت از شر دشمنان، دور بودن از جعفر كذاب، عدم تمكن مردم از قبول نفوذ و پذيرش حكومت ايشان و...
    2. دواعى غيبت كبرا؛ در چهار بخش:
      الف- الهى: كه عبارت است از مصحلت مخفى بودن اسرار الهى.
      ب- حفاظتى: محافظت از وى، دوستان و شیعیان ايشان از شر دشمنان.
      ج- دفاعى: آماده شدن براى مقابله با دشمنان.
      د- آزمايشى: آزمودن مردم.

    در پايان اين بخش، ادله استدلال بر امكان غيبت و صحت وقوع آن، در قالب دليل عقلى، كلامى، تاريخى، اعتقادى و مانند آن بررسى شده است.

    در بخش دوم كتاب معناى سفارت، نيابت و وكالت از جانب امام مطرح و مباحثى مفصل و تحليلى درباره ياران امام(ع)، علائم ظهور، دشمنان آن حضرت(ع)، مدعیان مهدویت و فرقه‌هاى منحرف مانند كشفيه، بابيه، قرتيه، صبح ازلى، بهائيه، قاديانيه و احمديه و ردّ ديدگاه‌هاى آنان، ارائه شده است.

    نویسنده ضمن توضيح و تشريح مفهوم لغوى وكالت، كسانى كه موفق به ديدن آن حضرت شده و آنانى كه ايشان را يارى كرده و مى‌كنند، را به پنج صنف زير تقسيم و در مورد هريك، توضيحاتى ارائه كرده است:

    1. افرادى كه در زمان حيات امام حسن عسکری(ع) آن حضرت را ديده‌اند، از جمله: ابوهارون، معاويه بن حكيم، محمد بن ايوب بن نوح، عمر اهوازى، كامل بن ابراهيم مدنى.
    2. سفراء و وكلاى آن حضرت كه عبارتند از:عثمان بن سعيد عمرى، محمد بن عثمان بن سعيد، حسين بن روح نوبختى، على بن محمد سمرى، حاجز بن يزيد، محمد بن على بن بلال، محمد بن ابراهيم بن مهزيار و...
    3. صنف سوم، خود به چهار بخش تقسيم شده است:
      الف- خدام و موالى آن حضرت(ع).
      ب- برخى از فقهاى زمان غيبت كبرى.
      ج- مجددون مذهب شيعه اماميه.
      د- آماده‌كنندگان و زمينه‌سازان ظهور.
    4. اصحاب و ياوران آن حضرت(ع)؛ كه به عدد و موطن آنها نيز اشاره شده است.
    5. خلفاء و جانشينان ايشان.

    مسئله رجعت، اقطاب، اوتاد، ابدال و رجال الغيب، مدعیان مهدویت و سفارت، بررسى انگيزه‌هاى مختلف داعيان سفارت دروغين از جمله انگيزه‌هاى نفسى، خلقى، اقتصادى، اعتقادى و سياسى، دوران فترتى كه باعث اينگونه ادعاها گرديد، از ديگر مباحث مطرح شده كتاب مى‌باشند.

    در پايان، عدم تأثير سحر در حضرت حجت(ع) بيان و فرق بين معجزه، سحر و كرامت تشريح شده و بعضى از علوم غريبه و افعال عجيب مورد بحث و بررسى قرار گرفته است؛ از جمله: علم رؤيا و احلام، فراسة، قيافه، احضار ارواح، كهانة، اختيارات، رمل، فال، تصرف در اسم اعظم، تعلق قلب، جفر و جامعة، حروف و اسماء، طلمسات، كسر و بسط، الخفاء، الحيل الساسانيه، سيمياء و سحر.

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب در انتهاى كتاب آمده است. پاورقى‌ها، علاوه بر ذكر منابع، به توضيح و تشريح برخى كلمات متن پرداخته و در آخر كتاب آمده است.

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن كتاب.
    2. «امام مهدى(عج) در آينه قلم، كارنامه منابع پيرامون امام مهدى(عج) و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج1، ص636.