رویکرد تطبیقی به پایان تاریخ از نگاه قرآن و نظریه‌های معاصر

    از ویکی‌نور
    رویکرد تطبیقی به پایان تاریخ از نگاه قرآن و نظریه‌های معاصر
    رویکرد تطبیقی به پایان تاریخ از نگاه قرآن و نظریه‌های معاصر
    پدیدآورانمهدیان‌فر، رضا (نويسنده)
    ناشرمؤسسه آینده روشن. پژوهشکده مهدویت ** مرکز بين‌المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1394ش - 1436ق
    چاپ2
    شابک978-964-195-446-0
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م9ر9 222/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رویکرد تطبیقی به پایان تاریخ از نگاه قرآن و نظریه‌های معاصر، نوشته رضا مهدیان‌فر (متولد 1352ش)، پژوهشی نوآورانه در مسئله سرانجام نهایی زندگی انسانی است. نقد و سنجش نظریه‌های پایان تاریخ (فوکویاما)، برخورد تمدن‌ها (هانتینگتون)، موج سوم (تافلر) و دهکده جهانی (مک‌لوهان)، از موضوعات مهم این کتاب است.

    هدف و روش

    نویسنده، هدف اصلی خودش را از نگارش اثر حاضر، «تبیین دیدگاه قرآن در موضوع پایان تاریخ» و روش خود را ترکیبی (نقلی، تاریخی و تحلیل محتوا) دانسته و در پیشینه تحقیق، با بررسی 15 اثر به این نتیجه رسیده است که پژوهش مستقلی در این موضوع انجام نشده و وجه تمایز این کتاب را تبیین دیدگاه قرآن از نگاه مفسران شیعه و سنی و نقد آرای اندیشمندان غربی از این منظر شمرده است[۱].

    ساختار و محتوا

    نویسنده کتابش را در 2 بخش سامان داده است. رضا مهدیان‌فر به این پرسش اصلی، پاسخی علمی - تحلیلی می‌دهد: (پایان تاریخ در آموزه‌های وحی و در دیدگاه اندیشمندان غربی چگونه وصف شده است؟)[۲].

    نمونه مباحث

    1. برابر آموزه‌هاى وحیانى، آینده در قلمرو حکومت مؤمنان صالح خواهد بود. تعبیراتى چون «يرثها»، «لقد كتبنا» و «إن في هذا لبلاغا» در آیات قرآن نشان از حتمیت این وعده الهى دارد. حاکمیت دینى، امنیت و آرامش کامل، شایستگى زمامداران، جامعه‌اى ویژه و عارى از شرک و نفاق، از جمله ویژگى‌هاى جامعه صالحان در پایان تاریخ است که در آیات قرآن بیان شده است. بر اساس گفته‌هاى مفسران شیعه که ریشه در روایات اهل‌بیت(ع) دارد، جامعه موعود قرآن در آینده به رهبرى مهدى موعود(عج) محقق خواهد شد[۳].
    2. از نتایج پژوهش معلوم شد که آینده در قلمرو حکومت صالحان و موحدانى خواهد بود که جامعه‌اى عارى از کفر و شرک و نفاق، همراه با امنیت و آسایش و یکتاپرستى تشکیل خواهند داد. نظریات معاصر بر این نکته تأکید داشتند که سیر اتفاقات دنیا به‌سوى جهانى شدن و وحدت حکومت سوق دارد و آن حکومت جز لیبرال دموکراسى نمى‌تواند باشد؛ دیدگاه قرآن ضمن پذیرش حکومت واحد، آن را حکومتى الهى، نه اومانیسم، مى‌داند[۴].
    3. آموزه‌هاى آسمانى قرآن با تصویرى از پایان تاریخ، فرجامى سراسر امیدبخش را براى آینده بشر پیشگویى کرده است... مرحله‌اى از تاریخ که منابع دینى، به‌ویژه قرآن، با تعبیر آخرالزمان یا آینده از آن سخن گفته‌اند، با بعثت پیامبر خاتم(ص) شروع و با ظهور منجى موعود(عج) کامل خواهد شد. ازاین‌رو تاکنون به‌طور کامل به مرحله ظهور و بروز نرسیده است[۵].

    مآخذ نویسنده

    نگارنده برای نگارش اثر حاضر از 176 منبع (154 کتاب فارسی و عربی (روایی، تفسیری، رجالی و...)، 17 مقاله و 5 پایگاه اینترنتی استفاده کرده است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص27- 35
    2. ر.ک: همان، ص18
    3. ر.ک: همان، ص213
    4. ر.ک: همان، ص322
    5. ر.ک: همان، ص295-296
    6. ر.ک: همان، ص331- 343

    منابع مقاله

    متن کتاب.

    وابسته‌ها