ابعاد شخصیت حضرت مهدی عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف در ادعیه و زیارات

    از ویکی‌نور
    ابعاد شخصیت حضرت مهدی عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف در ادعیه و زیارات
    پرونده:NUR59938J1.jpg
    پدیدآورانمعنوی، مجتبی (نويسنده) [[حوزه علمیه قم. مرکز تخصصی امامت و مهدویت [بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج)]]] (برای)
    ناشربنياد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) ** مرکز الدراسا‌ت‌ الوحدة العربیة
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1392ش
    چاپ1
    شابک978-600-6262-78-9
    موضوعمحمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - دعاها - دعاها - زیارتنامه‌ها
    زبانفارسی
    کد کنگره
    ‏/م6الف2 224/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ابعاد شخصیت حضرت مهدی(عج) در ادعیه و زیارات، نوشته سید مجتبی معنوی (متولد 1356ش)، نگرشی نو در موضوع مهدویت است که پس از طبقه‌بندی ادعیه و روایات مهدوی، امام مهدی(عج) را در این منابع غنی به‌لحاظ وجودی و عملکردی مورد مطالعه قرار می‌دهد.

    ادعیه و زیارات، یکى از پربارترین منابع مهدویت بشمار مى‌آیند و واکاوى آنها معرفت قابل توجهى نسبت به حضرت مهدى(ع) ایجاد مى‌کند و معارف مهدوى زیادى نیز در آنها وجود دارد که ضمن آنها امکان پالایش و پیرایش برخى خرافات و اسرائیلیات در حوزه مهدویت در سایه دعا و زیارت پدید مى‌آید و تصویر روشنى در پاره‌اى از مبهمات موضوع مهدویت ترسیم مى‌گردد[۱]‏.

    تفاوت این پژوهش با پژوهش‌هاى گذشته، در نگرش کلى آن به مجموع ادعیه و زیارات مهدوى به‌ جهت ترسیم تصویرى مناسب از سیماى وجودى و عملکردى حضرت مهدى(ع) است. این نوشتار در مقام بیان اهتمام به ادعیه و زیارات مهدوى در اندیشه اسلامى است و در آن تلاش مى‌شود تا ضمن بررسى سیر‌ تطور و طبقه‌بندى آنها، به ساختار معرفت‌شناختى آنها در مهدویت دست یابد و روش انتقال معارف مهدویت در آنها را انتظام بخشد[۲].

    کتاب، مشتمل بر پیشگفتار، مقدمه و چهار فصل است. در فصل اول، تحت عنوان کلیات، مفهوم لغوی و اصطلاحی دعا و زیارت، آثار دعا، زیارت از دیدگاه امام مهدی(عج) و مانند آن مطرح شده است.

    در فصل دوم، ادعیه و زیارات طبقه‌بندی شده است. این پژوهش در حرکتی روشمند به طبقه‌بندی ادعیه و زیارات مهدوی می‌پردازد تا مأثور و صحیح و معتبر از غیر مأثور و ضعیف بازشناسی شود[۳].

    فصل‌های سوم و چهارم، به سیمای وجودی و سیمای عملکردی امام اختصاص دارد. نویسنده در جمع‌بندی سیمای وجودی به این نکته توجه داده است که امتیاز ادعیه و زیارات نسبت به روایات، زبان کنایی و ادبیات غیر مستقیم آنها است؛ ازاین‌رو زمینه بیشتری برای ترسیم تصویر بهتری از مهدویت نسبت به ابعاد و شئون، در آنها وجود دارد[۴].

    در رابطه با سیمای عملکردی نیز امام در نظام آفرینش، آثار و فوایدی دارد که مجموعه هستی از آن متأثر است. کارکردگرایی امام تا آنجاست که در ادعیه و زیارات، امنیت زمین و اهل آن به‌عنوان اثر تکوینی امام مورد توجه قرار گرفته است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص22
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: متن کتاب، ص77
    4. ر.ک: همان، ص275
    5. ر.ک: همان، ص277

    منابع مقاله

    مقدمه‌ و متن‌کتاب.


    وابسته‌ها