فلسفه عاشورا از دیدگاه اندیشمندان مسلمان

فلسفه عاشورا از دیدگاه اندیشمندان مسلمان اثر بخشعلی قنبری، پژوهشی است در نگاه به فلسفه واقعه عاشورا از دیدگاه اندیشمندان مسلمان و بررسی رهیافت‌های مطرح شده پیرامون این رویداد.

فلسفه عاشورا از دیدگاه اندیشمندان مسلمان
فلسفه عاشورا از دیدگاه اندیشمندان مسلمان
پدیدآورانقنبری، بخشعلی (نويسنده) س‍ازم‍ان‌ ت‍ب‍ل‍ی‍غ‍ات‌ اس‍لام‍ی‌. دف‍ت‍ر ب‍ررس‍ی‍ه‍ای‌ اس‍لام‍ی‌ (سایر)
ناشرسازمان تبليغات اسلامی. شركت چاپ و نشر بين الملل
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1379ش
چاپ1
شابک964-7126-05-0‬
موضوععاشورا - فلسفه - واقعه کربلا، 61ق.
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
8ف9ق 41/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اگرچه درباره عاشورا نظریات گوناگونی بیان شده است، اما همه این نظریات در مجموعه واحدی گردآوری نشده و مورد ارزیابی و نگرش همه جانبه قرار نگرفته است؛ کتاب حاضر، در صدد دستیابی به این مهم است[۱].

معیار فصل‌بندی کتاب، به جز فصل نخست که به کلیات اختصاص یافته، بر اساس انواع رویکردهایی که صاحب‌نظران به واقعه عاشورا داشته‌اند، برمبنای پنج رهیافت زیر، صورت گرفته است:

  1. سیاسی- حکومتی: نویسنده کلیه نظریاتی را که به نوعی به موضوع حکومت مربوط می‌شوند، در این رهیافت گردآورده است. این رهیافت‌ها هدف و انگیزه اصلی حرکت امام(ع) را حکومت دانسته‌اند و همین موضوع را به عنوان محرک اصلی آن حضرت برای قیام برشمرده‌اند.
  2. جامعه شناختی: نظریات اندیشمندانی که با توجه به موضوعات جامعه‌شناختی به تحلیل عاشورا پرداخته‌اند، در این چارچوب قرار می‌گیرد، در این رهیافت، در واقع جایگاه اجتماعی عاشورا و تأثیر آن در جامعه و... مورد بررسی قرار گرفته است.
  3. تاریخی- قومی: در این رهیافت، عاشورا با تکیه بر اسناد و با توجه به عوامل تاریخی و نزاع‌های قومی، مورد بررسی قرار گرفته است.
  4. عرفانی: که همان قرائت عرفانی عاشورا و بررسی آن بدون در نظر گرفتن مسایل اجتماعی و دنیوی است.
  5. اسطوره‌ای: این رهیافت بین واقعیت عاشورا و نگاه مردم به آن حادثه فرق قائل شده است و این حادثه را به عنوان یک اسطوره ساخته و پرداخته مردم که با اصل قضیه فاصله زیادی دارد، مورد تحلیل قرار داده است[۲].

روشی که در تألیف کتاب به‌کار گرفته شده است، بدین گونه است که ابتدا آثار اندیشمندانی که در خصوص فلسفه عاشورا، صاحب‌نظر بوده و در این زمینه، کتاب‌هایی منتشر کرده‌اند، مورد گزینش و مطالعه و فیش‌برداری قرار گرفته و پس از جمع‌بندی و مرتب ساختن مطالب مورد نظر، با بهره‌گیری از روش توصیفی- تبیینی و بر اساس استخراج نظریات صاحب‌نظران، کتاب تألیف شده است[۳].

هدف اساسی در این کتاب، آن بود که نظریات و تحلیل‌های اندیشمندان مسلمان درباره عاشورا، نشان داده شود تا خوانندگان با انواع رهیافت‌های گوناگون عاشورا، آشنا گردند[۴].

پانویس

  1. پیشگفتار، صفحه چهارده
  2. ر.ک: همان، صفحه شانزده- هفده
  3. همان، صفحه چهارده
  4. همان،صفحه پانزده

منابع مقاله

مقدمه کتاب.

وابسته‌ها