الحسين بن علي سيد شباب أهل الجنة و حجر بن عدي أول شهداء آل‌البيت

    از ویکی‌نور
    الحسين بن علي سيد شباب أهل الجنة و حجر بن عدي أول شهداء آل‌البيت
    الحسين بن علي سيد شباب أهل الجنة و حجر بن عدي أول شهداء آل‌البيت
    پدیدآورانابن عدیم، عمر بن احمد (نویسنده) زکار، سهیل (مقدمه‌نویس)
    ناشردار حسان
    مکان نشردمشق
    سال نشر1410
    چاپاول
    موضوعحسین بن علی(ع)، امام سوم، ۶۱-۴ق.,واقعه کربلا، ۶۱ق.,حجر بن عدی، -۵۱ق.,صحابه,اسلام -- تاریخ -- از آغاز تا ۱۳۲ق.
    کد کنگره
    ‏BP۴۱/الف۲ح۵ ۱۳۶۸

    الحسین بن علی سید شباب أهل الجنة و حجر بن عدی أول شهداء آل‌البیت تألیف صاحب کمال‌الدین عمر بن احمد بن ابی جرادة(ابن عدیم)، تصحیح و مقدمه سهیل زکار؛ نویسندۀ کتاب، معروف به ابن عدیم و ابن ابی‌جرادہ(متوفای 660ق)، از محدثان بزرگ اهل سنّت است واز معروفترین کتابهاى او، بغیة الطّلب فى تاریخ حلب است. کتاب حاضر بخشهایى از کتاب بغیة الطّلب است که متن کامل آن بیشتر به تصحیح سهیل زکّار منتشر شده بود. شرح حال امام حسین(ع) در جلد ششم بغیة الطّلب و شرح حال حجر بن عدى در جلد پنجم آن است. در کتاب حاضر شرح حال آن حضرت تا صفحۀ ١٣٠ و شرح حال حجر از آن به بعد است و آنچه در این کتاب‌شناسى مورد نظر است، شرح حال امام حسین است.

    کتاب حاضر اثری است تاریخی و کمابیش روائی که همۀ اخبار و روایات آن با ذکر سند آمدہ است. اهمیّت این کتاب یکی از این روست که اثر یکی از بزرگترین مورّخان شام است و ثانیاً در محیطى نوشته شده که قرنها تحت سیطرۀ امویّان و دشمنان اهل‌بیت بوده است. گزارشهای کتاب شامل زندگی و قیام امام حسین است و بر عظمت آن حضرت دلالت دارد و، البته، پاره‌اى از آنها مورد اختلاف است.

    پاره‌ای از مطالب کتاب عبارت است از: علاقۀ رسول خدا(ص) به آن حضرت، احادیث آن حضرت، اخبار در بارۀ شهادت آن حضرت، قیام امام و دعوت اهل کوفه از او، شهادت امام و مر ثیه‌های در بارۀ او.

    بعضی از اخبار کتاب، با عنایت به اینکه راویان آن از اهل سنّت هستند، توجّه برانگیز است. از جمله احادیثی که بیان کنندۀ آن است که پس از شهادت امام، دگرگونی‌هایی در جهان آفرینش رخ داد. مانند سرخ شدن آسمان و پیدا شدن خون در زیر سنگها و باریدن خون از آسمان.

    برخی از اخبار کتاب برگرفته از کتاب تاریخ مدینة دمشق، از ابن عساکر، است و مصحّح در پاورقی به این موارد اشاره کرده است. تاریخ مقدّمۀ مصحّح، جمادى الاوّل 1409 است.[۱]


    پانویس

    1. اسفندیاری، محمد، ص241-242


    منابع مقاله

    اسفندیاری، محمد؛ کتاب‌شناسی تاریخی امام حسین(ع) به ضمیمه امام حسین(ع) در الذریعه، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، زمستان 1380

    وابسته‌ها