المصباح الزاهر في الحسين الطاهر عليه‌السلام من المدينة الي المدينة

    از ویکی‌نور
    المصباح الزاهر في الحسين الطاهر عليه‌السلام: من المدينة إلي المدينة
    المصباح الزاهر في الحسين الطاهر عليه‌السلام من المدينة الي المدينة
    پدیدآورانس‍ع‍د، طع‍م‍ه‌ (نویسنده)
    ناشردار الإعتصام
    مکان نشر[ايران - قم]
    سال نشر1380ش.
    چاپيکم
    شابک964-7147-25-2
    موضوعحسين بن علي(ع)، امام سوم، 4 - 61ق. واقعه کربلا، ??ق.
    زبانعربي
    کد کنگره
    ‏6م7س / 41/4 BP

    المصباح الزاهر في الحسين الطاهر عليه‌السلام من المدينة الي المدينة تألیف طعمه زید، تقریظ سید محمدعلی موسوی جزایری، این اثر، كتاب مقتل سید شهیدان، ابوعبدالله الحسين(ع) است. مؤلف، کتاب را به انگیزه فراهم آوردن اثری مناسب برای اهل وعظ و منبر فراهم آورده و آن را در یک مقدمه و ده بخش که حاوی مجالس متعددی است و روی هم یکصد و بیست و نه مجلس را شامل می‌شود، سامان داده است. هر مجلسی حاوی ابیاتی شعر و روایات و قصه است و مطالب آن عامیانه و فاقد تحلیل و دقت علمی است. عمده صفحات کتاب را شعر و مرثیه تشکیل داده است.

    در این کتاب در باره این عنوانها مطالبی بیان شده است: بخش نخست در هلال محرم، فضیلت گریه، زیارت امام حسین(ع) و توسل، و گریه پیامبران و پیامبر اکرم(ص) بر ایشان، مادر، پدر، برادر امام بر مصیبت آن حضرت و تشویق به برپایی مراسم عزاداری و حضور در آنهاست.

    بخش دیگر، در سیره و تاریخ امام حسین(ع) از زمان مرگ معاویه و خروج امام از مدینه و خداحافظی با آل هاشم است. ورود امام و کاروان او به مکه، توجه مردم به امام، اعزام مسلم به کوفه پس از دریافت نامه‌هایی از اهالی آن، بیعت کوفیان با فرستاده امام و خروج امام از مکه به قصد عزیمت به کوفه، مباحث بخش سوم را به خود اختصاص داده است.

    شهادت مسلم، هانی و قيس بن مسهر، ورود امام به کربلا و حوادث اتفاق افتاده میان ایشان و سیاه ابن سعد در کربلا، و شهادت یاران و فرزندان، عنوان‌های چند بخش کتاب است.

    در بخش دیگر کتاب، شهادت امام حسین(ع) و ماجرای آن گزارش شده و در بخش بعدی، حوادث روز یازدهم محرم و بردن امام سجاد(ع) و سایر اسیران به کوفه و نزد ابن زیاد و نیز، ماجراهای ورود کاروان اسیران به شام و بازگشت آنها به کربلا بیان شده است.

    فصل واپسین کتاب، گزارش ورود اسيران به کربلا و بازگشت آنها به مدینه و حوادث مربوط به آن است. مؤلف در مقدمه با ذکر اخبار و احادیث، سیزده توصیه در آداب منبر و روضه خوانی برای اهل منبر دارد.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص329-330


    منابع مقاله

    معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.

    وابسته‌ها