موسوعة الثورة الحسینیة

    از ویکی‌نور
    موسوعة الثورة الحسینیة
    موسوعة الثورة الحسینیة
    پدیدآورانسماوی، محمد نعمه (نويسنده)
    عنوان‌های دیگردراسات و تحلیلات عن الثوره الحسینیه ...
    ناشردار المرتضی
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1422ق - 1429ق
    چاپ2
    شابک-
    موضوعحسین بن علی(ع)، امام سوم، 4 - 61ق. - عاشورا - واقعه کربلا، 61ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد9
    کد کنگره
    /‎‏س‎‏8‎‏م‎‏8 41/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    موسوعه الثوره الحسینیه: دراسات وتحلیلات عن الثوره الحسینیه اهدافها، ظروفها، واقعها، نتائجها اثر محمد نعمه سماوی (معاصر)، دایرة‌المعارفی است در بررسی و تحلیل اهداف، شرایط، واقعیت و نتایج حماسه قیام امام حسین(ع).

    موضوعات و عناوین فرعی که نزدیک به دو هزار مورد می‌باشد، در پاسخ به بسیاری از سؤالاتی است که پیرامون نهضت و قیام مبارک امام(ع) مطرح شده است و به گسترش دامنه اطلاعات درباره این موضوع عظیم در سراسر جهان و در مراکز تحقیقاتی مرتبط با اسلام و شناخت اهداف، شرایط و نتایج آن، کمک می‌کند[۱].

    کتاب با مقدمه مفصلی از نویسنده در آغاز و مطالب در نه جلد، تنظیم شده است. مقدمه، فهم انقلاب حسینی را مبتنی بر فهم صحیح اسلام دانسته و سپس ضمن توضیح کیفیت پرداختن صحیح به این امر، به بحث از موضوعاتی همچون اسلام اموی، طمع ابن زیاد در خلافت، اسلام محمدی و علوی و پژوهش‌های مستشرقین پیرامون قیام امام حسین(ع) پرداخته شده و در پایان، روش ارائه مطالب، توضیح داده شده است[۲].

    جلد نخست، پس از بررسی مفهوم خلافت و حکومت در اسلام با توجه به مفهوم پژوهشی اسلامی که متکی بر قرآن و سنت است و با توجه به مفاهیم اسلامی که می‌توانیم از آنها استخراج نموده و بدین واسطه خلافت اسلامی را نماینده خداوند بدانیم، به بررسی دلایل و عوامل واقعی قیام حسینی(ع) پرداخته است[۳].

    در جلد دوم، به بررسی اوضاع امت اسلامی در دوران خلافت معاویه و یزید پرداخته شده[۴] و ضمن بحث پیرامون نقش افرادی چون عمروعاص[۵] و مغیره بن شعبه[۶]، به ویژگی‌های جامعه اسلام در آن عصر، اشاره شده است[۷].

    زوایای مختلف صلح امام حسن(ع) در جلد سوم، مورد بررسی قرار گرفته[۸].

    از جلد چهارم به بعد، دوران پسا معاویه و موضع امام حسین(ع) و نقش و جایگاه ایشان در وقایع مربوط به آن دوران، بازنگری شده است. خروج از مکه[۹]، نقش مسلم بن عقیل در قیام امام(ع)[۱۰]، ویژگی‌های جامعه عراق[۱۱]، شخصیت‌شناسی یاران امام(ع)[۱۲]، نتایج انقلاب امام(ع) و تاثیرات اجتماعی و روانی آن[۱۳] و قیام‌های علیه حکومت اموی از جمله قیام زید بن علی(ع)[۱۴] از جمله موضوعات مهم می‌باشد.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ج1، صفحه ی
    2. همان، ص13- 48
    3. همان، ص46
    4. همان، ج2، ص17
    5. همان، ص56
    6. همان، ص107
    7. همان، ص137
    8. همان، ج3، ص11- 284
    9. همان، ج4، ص55
    10. همان، ج5، ص13
    11. همان، ج6، ص13
    12. همان، ج7، ص15
    13. همان، ج8، ص17
    14. همان، ج9، ص46

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها