امام حاضر مدیر ناظر مدیریت امام زمان علیه‌السلام در زمان غیبت

    از ویکی‌نور
    امام حاضر مدیر ناظر: مدیریت امام زمان علیه‌السلام در زمان غیبت
    امام حاضر مدیر ناظر مدیریت امام زمان علیه‌السلام در زمان غیبت
    پدیدآورانبیت المهدی علیه‌السلام. واحد تحقیق و پژوهش (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرمدیریت امام زمان علیه‌السلام در زمان غیبت
    ناشرسبط النبي (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌و‌سلم)
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1388 ش
    چاپ1
    شابک978-600-5240-43-6
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    امام حاضر مدير ناظر نتايج تحقيق و پژوهش مركز بيت‌المهدى(عج) در زمينه مديريت امام زمان(عج) در زمان غيبت است كه به زبان فارسی و در سال 1388ش نوشته شده است.

    انگيزه تأليف

    انگيزه تأليف، مطرح شدن ديدگاه‌هاى متفاوت در جامعه در خصوص مديريت حضرت مهدى(عج) و به تبع آن سخنرانى آقاى سعيد پورآقايى (مسئول پژوهشكده مهدویت) پيرامون مديريت امام زمان(عج) در زمان غيبت، بيان شده است.

    ساختار

    كتاب با مقدمه واحد تحقيق و پژوهش بيت المهدى(عج) آغاز شده و مطالب در پنج فصل به بيان نظريه مديريت حضرت مهدى(عج) و دلايل آن پرداخته است.

    در اين راه، ابتدا مصاديق و جلوه‌هاى مديريتى آن حضرت ذكر و در ادامه خصوصيات و روش اين مديريت را بررسى شده است، در پايان نيز در علم و آگاهى حضرت ولى عصر(عج) به زمان ظهور خويش و بروز اين مديريت سخن رفته است.

    گزارش محتوا

    در فصل اول، مؤلف با اشاره به اين نكته كه امام زمان(عج) خليفه خدا، مدير برگزيده او و مشغول اداره امور است؛ چه ظاهر باشد، چه غايب، چه مخلوقات و مصنوعات متوجه او شوند و چه در غفلت باشند، به دنبال پاسخ به اين پرسش است كه به راستى مديريت ايشان چگونه اعمال مى‌شود؟ مصاديق آن چيست و با چه نيروهایى مديريت مى‌شود؟ ما در كجاى اين دستگاه با عظمت هستيم و آيا امكان به كارگيرى ما در اين تشكيلات نه چندان مخفى وجود دارد يا نه؟

    به دنبال پاسخ به اين پرسش‌ها، ابتدا ابزار مديريت صحيح كه تشكيل حكومت به منظور برپايى قسط و عدل و حفظ ارزش‌هاى الهى نمونه بارز آن است و مقدمه‌هاى تشكيل حكومت جهانى، تشريح شده و بعد از نقد مسلمان نمايان و مدعیان دروغين در دوران غيبت صغرى، اين عصر را دوران هرج و مرج و آشفتگى در سازمان شيعه معرفى كرده است.

    مؤلف، آغاز غيبت صغرى را شروع مديريت پنهان حضرت مهدى(عج) دانسته كه با تشكيل حلقه‌هاى پنهان و عنايت الهى؛ كه اولین مرحله و حلقه مديريتى، نائبان خاص بودند، توانستند سازمان شيعه را سرو سامان بخشيده و مخفيانه آن را مديريت كنند.

    مباحث ديگرى كه در اين فصل مطرح مى‌شوند؛ عبارتند از: بيان وظايف نواب اربعه، ثمرات مديريت صحيح بر سازمان شيعه، نصب وكلا، ارتباط با آن حضرت در زمان غيبت صغرى، فلسفه غيبت كبرى، نظريه مديريت پنهان و دلايل مديريت حضرت مهدى(عج)، آثار و بركات امام زمان(عج) در دوران غيبت و...

    دوم، جلوه‌هاى مديريتى حضرت مهدى(عج) را در سه بخش بيان كرده است:

    الف) خداوند در اداره امور جهان، هيچ كارى را بدون سبب و علت انجام نداده و فرشتگان و ملائك نيز هر كدام مأمور انجام يكى از امور عالم خلقت هستند، سررشته تمامى امور فرشتگان نيز به دست خليفه خدا و امام هر زمانى است.

    ب) امامت يك مقام الهى است و نحوه مديريت حضرت مهدى(عج) با مديريت‌هاى معمولى تفاوتى به وسعت زمين و آسمان دارد. نيروهاى تحت امر حضرت علاوه بر ملائك الهى، افرادى از جنس بشر هستند، اما با روحى ملكوتى و روحيه‌اى مافوق تصور، همراه با اخلاص و تقوى و آنچه كه به دست ما رسيده و در كتب نقل شده تنها گوشه‌اى از آن تشكيلات و سازمان الهى است.

    ج) امامت عبارت است، از تحقق بخشيدن به برنامه‌هاى دينى اعم از حكومت به معنى وسيع كلمه و اجراى حدود و احكام الهى و پرورش نفوس در بُعد ظاهرى و باطنى كه اين مقام از نبوت و رسالت بالاتر است به عبارتى، مقام امامت، هدايت به معنى ايصال الى المطلوب است، نه صرف ارائه طريق.

    در سوم، عوامل موفقيت شيعه در سه محور اساسى تبيين و تشريح شده است:

    1. آموزه‌هاى فرهنگى: استوار بودن بر سه اصل «غدير»، «عاشورا» و «انتظار».
    2. سازمان‌ها و نهادهاى شيعه شامل: حوزه‌هاى علميه، مرجعيت و مقلدان، نهادهاى مقدس فرهنگى اعم از مساجد، حسینیه‌ها و هيئت‌ها، مصلاى جمعه، حج بيت‌الله الحرام، حرم امامان(ع) و راهیان نور.
    3. امور مالى سازمان شيعه: خمس، زكات و انفاقات.

    هر يك از اين موارد به طور مفصل توضيح داده شده و آثار و بركات آن‌ها مورد توجه و بررسى قرار گرفته است.

    در چهارم، مؤلف با اشاره به اين كه يكى از مهم‌ترين ابزار مديريت موفق و كارآمد، علم و آگاهى است و هر چه علم و آگاهى يك مدير كامل‌تر باشد، او را در رسيدن به اهداف مطلوب يارى مى‌كند، اين مطلب كه «هيچ كس از زمان ظهور خبر ندارد، حتى خود امام زمان(ع)» را مورد نقد قرار داده و ديدگاه علماى شيعه كه نسبت به اين مطلب موضع‌گيرى كرده و نظر صريح خود را اعلام داشته‌اند، بيان مى‌كند؛ از جمله نظر سيد‌ ‎مرتضى، شيخ طوسى، صاحب مكيال، آيت‌الله بهجت و ناصرى.

    مؤلف بر اين عقيده است كه گر چه امكان دارد، در بين برخى علما نظر مخالفى با اين موضوع وجود داشته باشد، اما با توجه به اعلام نظر صريح علماى مذكور و دلائل مستند ايشان، چندان قابل اعتنا نمى‌باشد.

    با اشاره به اين كلام صاحب مكيال المكارم كه يكى از هشتاد وظيفه شیعیان در زمان غيبت را سرودن شعر در فضايل و مناقب حضرت حجت دانسته، فصل آخر، به ذكر اشعار فيض كاشانى كه در خصوص حضرت بقيه الله سروده شده، اختصاص دارد.

    وضعيت كتاب

    فهرست منابع در ابتدا و فهرست و مأخذ در انتهاى كتاب آمده است.

    پاورقى‌ها بيشتر به ذكر منابع اختصاص دارد.

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن كتاب.
    2. www.isca.ac.ir
    3. www.iran.ir
    4. www.avapress.com