امید و انتظار

    از ویکی‌نور
    امید و انتظار
    امید و انتظار
    پدیدآورانفیضی، کریم (گردآورنده)

    جعفری، علی (گردآورنده)

    جعفری تبریزی، محمدتقی (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرحکومت الهی مهدی(عج) در روی زمین
    ناشرمؤسسه تدوين و نشر آثار علامه جعفری
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1388 ش
    چاپ1
    شابک978-964-6608-38-2
    موضوعمحمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - غیبت مهدویت - انتظار
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏224‎‏ ‎‏/‎‏ج‎‏7‎‏الف‎‏8
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf




    امید و انتظار یا حکومت الهى مهدى(عج) در روى زمین اثر استاد محمدتقى جعفرى(ره) مى‌باشد.

    کتاب، مجموعه مطالبى است که آقایان على جعفرى و کریم فیضى از لابه لاى تفسیر نهج‌البلاغه استاد جعفرى درباره مهدوّیت و امام مهدى(عج) جمع‌آورى نموده‌اند. اثر، درصدد پاسخ‌گویى به: «این انسان وارسته و کامل کیست؟ بشر در انتظار چیست؟ امید و انتظار بشر به کجا مى‌رود؟ امام زمان و مدّت حکومت الهى حضرت و فتنه‌هاى آخرالزمان چگونه است؟، مى‌باشد.

    ساختار

    از آن جا که انتظار عمومى بشر دست یابى به عدالت و صلح است و سراسر تاریخ انسان حکایت‌گر این است که در جستجوى نجات دهنده و منجى مى‌باشد. و همواره به دنبال پاسخ به سؤال خویش است که این انسان منجى داراى چه ویژگى‌هایى باید باشد؟ و مصداق این موعود چه کسى است؟ جمع آورندگان با ساماندهى مناسب و منظم با طرح یک مقدّمه و نه فصل به تشریح این انسان کامل و منجى و حکومت جهانى او که انتظارات بشریت را به سرانجام مى‌رساند، مى‌پردازند.

    استناد مطالب در پاسخ به پرسش‌ها، تکیه بر آیات قرآنى، احادیث و روایات شیعه و اهل تسنن دارد. همچنین از اشعار شاعران همچون مولوى، حافظ و عطار نیشابورى و سخنان و نظریات بزرگان از منابع آن‌ها سود جسته است.

    گزارش محتوا

    استاد در پاسخ به پرسش اول، امام مهدى را مصداق اصلى آن انسان وارسته و کامل معرفى مى‌کند، زیرا ایشان استعدادهاى نهانى انسان را که در قرون و اعصار را کد در او مانده بود، به فعلیت در مى‌آورد و تعریف حقیقى انسان را به بشریت عرضه مى‌کند. استاد معتقد است که امام زمان(عج) انتظار عمومى بشر را که دست‌یابى به عدالت و صلح مى‌باشد، محقق مى‌سازد و این منوط به برپایى دولت ایشان مى‌باشد. در ضمن بشر را داراى آینده‌اى روشن ارزیابى مى‌کند.

    استاد در ادامه نگاهى به نظریات مولوى در مورد اصل ولایت و موضوع امام مهدى(ع) دارد و با استناد به ابیاتى چند از ایشان و شرح آن‌ها، به استشهاد آن‌ها مى‌پردازد.

    اندیشمندان و مصلحین براى رسیدن به دولت جهانى، نظریات چهارگانه‌اى را مطرح نموده‌اند. گروه اول معتقدند براى رسیدن به دولت جهانى، راهى جزء تعمیم فرهنگ و تعلیم و تربیت براى رسیدن همه انسان‌ها به آن فرهنگ جهانى امکان پذیر نیست و گروه دوم مى‌گوید تعمیم و مشترک ساختن همه کشورها در مواد طبیعى و اقتصادى از نظر تولید و توزیع و هرنوع بهره‌بردارى از آن‌ها مى‌باشد و گروه سوم بر این باورند، نخست باید قدرت‌ها را رام و سپس مرزها را از بین برد و گروه چهارم به مسائل حقوقى اهمیت داده و معتقدند با تحقیق و تصفیه و تنظیم همه انواع حقوق مى‌توان آماده پذیرش دولت جهانى شد. استاد بعد از طرح این نظریات، همه آن‌ها را مورد نقد قرار مى‌دهند و معتقدند که این‌ها معلول‌ها را به جاى علّت‌ها قرار داده‌اند. و قائل هستند علّت امکان ناپذیربودن وحدت عبارت از تمایلات سودجویانه، قدرت پرستى و کوته نظرى بشرى مى‌باشد. و معتقدتد که اتحاد ملل، احتیاج به یک ایده ال کلى دارد که براى همه جوامع بشر قابل پذیرش باشد و ایشان این نظریه را که باید ایده حکومت جهانى بر مبناى مذهب فطرى انسان باشد، مطرح مى‌نمایند.

    گزارش وضعیّت

    در صفحات پایانى کتاب، نمایه آیات، روایات، اشخاص و کتب گنجانده شده است و فهرست مطالب در آغاز اثر آمده است.

    منابع مقاله

    1. پایگاه اطلاع رسانى سراسرى اسلامى (پارسا)، 1388، امام مهدى(عج) در آینه قلم، قم، مؤسسه اطلاع رسانى مرجع
    2. متن کتاب

    وابسته‌ها