العقد النضيد و الدر الفريد في فضائل أميرالمؤمنين و أهل بيت النبي علیهم‌السلام

    از ویکی‌نور
    العقد النضید و الدر الفرید في فضائل أمیرالمؤمنین و أهل بیت النبي علیهم السلام
    العقد النضيد و الدر الفريد في فضائل أميرالمؤمنين و أهل بيت النبي علیهم‌السلام
    پدیدآورانقمی، محمد بن حسن (نويسنده) ناطقی، علی اوسط (محقق)
    ناشرمؤسسه علمی فرهنگی دار الحديث. سازمان چاپ و نشر
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1381ش - 1423ق
    چاپ1
    شابک964-7489-24-2
    موضوعاحادیث شیعه - خاندان نبوت - فضایل
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    1380 ‎‏/‎‏ق‎‏8‎‏ع‎‏7 36 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    العقد النضيد و الدر الفريد في فضائل أميرالمؤمنين و أهل بيت النبي(ع)، از آثار حافظ و محدّث فاضل، محمد بن حسن قمی (حدود قرن هفتم هجری قمری) است که احادیث متعددی در زمینه برتری و فضیلت‌های امامان معصوم(ع)، به‌ویژه امام علی(ع) بیان می‌کند. پژوهشگر معاصر سیره اهل‌بیت(ع)، علی اوسط ناطقی، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای مفید نوشته و نگارنده و اثر حاضر را بااختصار شناسانده و تک نسخه خطی آن و چگونگی تصحیح را توضیح داده است.

    هدف و روش

    • محمد بن حسن قمی در مقدمه بسیار مختصرش تأکید کرده است که اثر حاضر، روایاتی است که از کتاب‌های گوناگون برگرفته و اسنادش را برای اختصار حذف کرده‌ام و معتقدم که این احادیث صحیح است و در مورد برخی از آنها می‌توان گفت که در بهترین احتمال، درست و مطابق با مذهب حقّ است و صدقش را به راویان و ناقلان ثقه وامی‌گذارم[۱].

    ساختار و محتوا

    • این اثر، از 124 حدیث (بدون بیان اسناد) درباره فضایل امام علی(ع) و امامان اطهار(ع) تشکیل شده است. اولین حدیث درباره این است که فرشتگان الهی هر شب و روز از آسمان بر زمین فرود می‌آیند تا بر کعبه طواف کنند و به زیارت قبر مبارک رسول اکرم(ص) و امام علی(ع) و امام حسن مجتبی(ع) و امام حسین(ع) بپردازند و فرشتگانی که موکّل بر مزار امام حسین(ع) هستند به استقبال زائران می‌روند و برای آنان دعا می‌کنند[۲] و آخرین روایت، واقعه مباهله را بر اساس روایت «ابن عباس»، «حسن»، «شعبی» و «سُدّی» بیان می‌کند[۳].

    نمونه مباحث

    • «اُمّ‌سلمه» گفت: شنیدم که فرستاده خدا(ص) می‌گوید: هیچ قوم و گروهی نیستند که در جایی جمع شوند و به بیان فضایل محمد(ص) و آل محمد(ع) بپردازند، مگر آنکه فرشتگان از آسمان بر آنان نازل شوند و مجلس آنان را پُر کنند و با سخنانشان مأنوس شوند و آنگاه که ذاکران رفتند، ملائکه هم به آسمان می‌روند و دیگر فرشته‌ها به آنان گویند: ما از شما بویی استشمام می‌کنیم که خوش‌تر از آن نبوییده‌ایم. فرشتگان در پاسخ گویند: ما از بوی خوش یادآوران محمد(ص) و آل محمد(ع) معطّر شده‌ایم....[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص13
    2. ر.ک: متن کتاب، ص13
    3. ر.ک: همان، ص183-184
    4. ر.ک: همان، ص25

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها