نقش قاعدین در حکومت امام علی(ع): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'رده:امام علی(ع)' به 'رده:علی بن ابی‌طالب(ع)')
    برچسب: برگردانده‌شده
    جز (جایگزینی متن - 'رده:علی بن ابی‌طالب(ع)' به 'رده:امام علی(ع)')
    برچسب: واگردانی دستی
     
    خط ۵۸: خط ۵۸:
    [[رده:ائمه اثنی عشر (دوازده امام)]]
    [[رده:ائمه اثنی عشر (دوازده امام)]]
    [[رده:حالات فردی]]
    [[رده:حالات فردی]]
    [[رده:علی بن ابی‌طالب(ع)]]
    [[رده:امام علی(ع)]]
    [[رده:مقالات جدید(شهریور) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات جدید(شهریور) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 شهریور 1402]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 شهریور 1402]]
    [[رده:تاریخ اسلام]]
    [[رده:تاریخ اسلام]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۰۸

    نقش قاعدین در حکومت امام علی(ع)
    نقش قاعدین در حکومت امام علی(ع)
    پدیدآورانخراسانی پاریزی، ابراهیم (نویسنده)
    ناشرزعیم
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۳۸۰ش
    چاپدوم
    موضوعتاریخ
    زبانفارسی
    کد کنگره
    ‏BP 37/۹/خ۴ن۷

    نقش قاعدین در حکومت امام علی(ع) تألیف ابراهیم خراسانی پاریزی، پژوهشی است در باره پیدایش گروه قاعدین، و عوامل و دلایل آن و عملکرد آنها در دوران زمامداری امام علی(ع). قاعدین را به گروهی می‌گویند که از همراهی و مددرسانی به رهبری مشروع خودداری می‌کنند.

    این واژه را در اصطلاح به کناره‌گیرندگان از جهاد بدون عذر موجه معنا کرده‌اند و به همین دلیل آن دسته از صحابه پیامبر(ص) و مسلمانانی که با حکومت امام علی(ع) همراهی نکردند و خود را از صحنه سیاسی کنار کشیده و عزلت اختیار کردند، اطلاق می‌کنند.

    نویسنده این پژوهش، که آن را زیر نظر دو تن از اساتید تاریخ به نگارش در آورده، برای تألیف آن، از منابع تاریخی اهل سنت و شیعه بهره گرفته و روش او با طرح پرسش‌هایی در باره قاعدین، توصیفی ـ تحلیلی و پاسخ دادن به فرضیه‌های مطرح در این زمینه است.

    وی در مقدمه‌ای پیشینه بحث را در کتاب‌های کهن تاریخی همچون طبقات الکبری، اخبار الطوال، واقعه صفین، الجمل، انساب الاشراف و المعیار و الموازنه، پی گرفته و کتاب خود را در شش فصل تنظیم کرده است.

    فصل نخست در باره جهاد، انواع آن، عصر تنزیل و تأویل، و قاعدین است. زمینه شکل‌گیری قاعدین و به مناسبت، ماجرای قتل عثمان و موضع معاویه در این باره و پیامدهای آن، مباحث بعدی کتاب است.

    به زمامداری رسیدن امام علی(ع) و بیعت با ایشان و مباحثی در باره بیعت، و موضع قاعدین در باره حکومت امام علی(ع) و معرفی سران قاعدین، موضوعات فصل سوم کتاب است.

    در فصل چهارم، علل رخداد جنگ جمل و حوادث آن و موضع قاعدین در باره آن و مواجهه امام با آنها، بررسی شده است. نقش قاعدین در جنگ صفین و زمینه‌های قاعدی گری و رخداد جنگ صفین و نقش قاعدین در حکمیت، آشفتگی سپاهیان امام پس از جنگ جمل، سرکوبی خوارج، غارت‌های شامیان در عراق، و رشد قاعدی گری در اواخر خلافت امام، مباحث پایانی این اثر است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص388-389


    منابع مقاله

    معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.

    وابسته‌ها