آیین کشورداری از دیدگاه امام علی علیه‌السلام: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - ' (ع)' به '(ع)')
    جز (جایگزینی متن - ' ‎‏' به '')
    خط ۹: خط ۹:
    |زبان
    |زبان
    | زبان = فارسی
    | زبان = فارسی
    | کد کنگره =   ‎‏/‎‏ف‎‏2‎‏آ‎‏9‎‏ ‎‏1388 38/023 BP  
    | کد کنگره =/‎‏ف‎‏2‎‏آ‎‏9‎‏ ‎‏1388 38/023 BP  
    | موضوع =اسلام و دولت - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - سیاست و حکومت - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج البلاغه - نقد و تفسیر
    | موضوع =اسلام و دولت - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - سیاست و حکومت - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج البلاغه - نقد و تفسیر
    |ناشر  
    |ناشر  

    نسخهٔ ‏۱۸ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۳۳

    آیین کشورداری از دیدگاه امام علی علیه السلام
    آیین کشورداری از دیدگاه امام علی علیه‌السلام
    پدیدآورانفاضل موحدی لنکرانی، محمد (نويسنده) کریمی زنجانی، حسین (گردآورنده)
    عنوان‌های دیگرآیین کشورداری از دیدگاه امام علی علیه السلام: شرح عهدنامه امیر المومنین علیه السلام به مالک اشتر نخعی ** نهج البلاغه. برگزیده فرمان مالک اشتر . شرح
    ناشرمرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1388ش
    چاپ10
    شابک964-7709-32-3
    موضوعاسلام و دولت - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - سیاست و حکومت - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج البلاغه - نقد و تفسیر
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /‎‏ف‎‏2‎‏آ‎‏9‎‏ ‎‏1388 38/023 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    آیین کشورداری از دیدگاه امام علی(ع)، تقریر درس‌های مرجع دینی معاصر، آیت‌الله محمد فاضل لنکرانی (1310-1386ش)، به قلم نویسنده توانا، حسین کریمی زنجانی است که به شرح نامه 53 نهج‌البلاغه (عهدنامه مالک اشتر) می‌پردازد و حقوق، تکالیف و اخلاق شایسته و متقابل مسئولان و مردم را در حکومت اسلامی ترسیم می‌کند.

    هدف و روش

    • آیت‌الله محمد فاضل لنکرانی با اشاره به اینکه مطالب حاضر را در سال‌های اولیه انقلاب اسلامی بیان کرده، افزوده است: قبلاً این کتاب به‌صورت کامل و مفصل چاپ و مکرراً انتشار یافته، لیکن به جهت کثرت استقبال و تسهیل در وصول به مطالب، اینک با ویرایش جدید به‌صورت ملخص عرضه می‌گردد... و امید است مورد عنایت امام علی(ع) و امام مهدی موعود(عج) قرار بگیرد[۱].

    ساختار و محتوا

    این اثر، شرح غیر مزجی است و توضیحات به‌صورت (گفت: «...» ← می‌گویم: «...») و به‌ترتیب سخنان امام علی(ع) در این عهدنامه بیان می‌شود. آیت‌الله محمد فاضل لنکرانی قبل از ورود به شرح، به معرفی نهج ‌البلاغه و عهدنامه و شخصیت مالک اشتر از دیدگاه امام علی(ع) پرداخته و با اشاره به ارزش و اهمیت سرزمین مصر، توضیحی کوتاه درباره چگونگی بهره‌گیری از معارف عالی نهج‌البلاغه عرضه داشته است.

    نمونه مباحث

    • «نحوه استفاده از نهج‌البلاغه»:... روش استفاده از قرآن و کلمات معصومین(ع) این است که انسان خودش را در برابر آنها نسبت به مسائل مطرح‌شده، صاحب‌نظر فرض نکند، بلکه باید تمام چیزهایى را که در آن‌باره مى‌داند - یا خیال مى‌کند که مى‌داند - کنار بگذارد و با ذهنى کاملاً خالى، بدون هیچ قضاوت قبلى و عقیده ازپیش‌ساخته‌اى به سراغ این خورشیدهاى جهان‌افروز برود[۲].
    • امپریالیسم و استعمار براى دوام و بقاى خود، به ترفندهاى گوناگونى متوسّل مى‌شود، اما همواره رواج فحشا و فساد را به‌عنوان مخرب‌ترین و مطمئن‌ترین ترفند خود به‌کار مى‌برد؛ زیرا... محکم‌ترین دژ نفوذناپذیر هر ملتى در مقابل بیگانگان، عفت و پاک‌دامنى اوست... اسلام براى جلوگیرى از این‌گونه مفاسد، شدیداً با مظاهر فساد و آلودگى مبارزه مى‌کند و کسانى را که به‌طور آشکار و در ملأ عام به فساد و آلودگى دست بزنند و یا در مکانى هرچند خلوت درصدد توسعه فساد و فحشا باشند، با شدیدترین مجازات کیفر مى‌دهد. این است که مى‌بینیم على‌(ع) در جمله «فَإنَّمٰا عَلَيك ‌تَطْهيرُ مٰا ظَهَرَ لَك‌»، مالک را به مبارزه با مظاهر فساد و آلودگى و جلوگیرى از فحشا و منکرات ظاهرى فرامى‌خواند و در نتیجه، از سقوط ‍‌و انحطاط ‍‌جامعه اسلامى جلوگیرى به عمل مى‌آورد[۳].
    • یکى از اصول مهم و حیاتى در قوانین اسلام، اصل مساوات و برابرى تمام افراد، در مقابل قانون است... على(ع) با همین دید، خطاب به مالک اشتر مى‌فرماید:... و همیشه حق و عدالت را گرچه بر نزدیک و دور باشد، اجرا کن و در این راه بردبار و شکیبا باش و عملت را به حساب خدا بگذار؛ اگرچه از به‌کار بردن حق، به خویشان و نزدیکانت زیان برسد و همیشه به عاقبت حق بیندیش؛ زیرا که پایان حق، ستایش‌انگیز است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص5
    2. ر.ک: متن کتاب، ص19-20
    3. ر.ک: همان، ص61
    4. ر.ک: همان، ص134-135

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها