اصول عرفان ناب اسلامی در معارف سجادی علیه‌السلام

    از ویکی‌نور
    اصول عرفان ناب اسلامی در معارف سجادی علیه السلام
    اصول عرفان ناب اسلامی در معارف سجادی علیه‌السلام
    پدیدآوراناراکی، محسن (نويسنده)
    ناشرنهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها. دفتر نشر معارف
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1392ش
    چاپ2
    شابک978-964-531-495-6
    موضوععرفان - علی بن حسین(ع)، امام چهارم، 38 - 94ق. صحیفه سجادیه - عرفان
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ع8 ص3042 267/1 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اصول عرفان ناب اسلامی در معارف سجادی(ع)، از آثار فقیه شیعی معاصر، عضو مجلس خبرگان رهبری و دبیرکل سابق مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، محسن محمدی عراقى، مشهور به آیت‌الله محسن اراکی (متولد 1334ش)، است که به معرفی اجمالی «مکتب عرفان خالص شیعی» بر اساس آیات و روایات و با تأکید بر دعاهای امام زین‌العابدین(ع) در صحیفه سجادیه می‌پردازد و 10 اصل کلی را در این مکتب، تبیین می‌کند.

    هدف و روش

    • آیت‌الله محسن اراکی، تأکید دارد که عرفان اسلامی آمیزه‌ای از «عقل، عشق و عمل» یا «دیدن، چشیدن و سوختن» است[۱]. او بر اساس همین دیدگاه، کتاب حاضر را در 3 بخش اصلی تنظیم کرده است: «عرفان نظر»، «عرفان ولاء» و «عرفان عمل»[۲].
    • دفتر نشر معارف، یادآور شده که اثر حاضر متن سخنرانی آیت‌الله محسن اراکی است که آن را در نشست مقدماتی همایش امام سجاد(ع)، در سال 1390ش، در مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) بیان کرده است[۳].

    ساختار و محتوا

    • آیت‌الله محسن اراکی در این اثر، کوشیده است تا عرفان ناب مکتب اهل‌بیت(ع) را به‌صورت اجمالی بر اساس سخنان و سیره امام سجاد(ع) برای عموم مردم ترسیم کند. پدیدآورنده، بعد از بیان مقدمه‌ای در زمینه تحریف‌ها در عرفان و ضرورت تبیین شاخص‌های عرفان خالص اسلامی، 5 اصل را در عرفان نظری بیان کرده و آنگاه بر تفکیک‌ناپذیری ولایت الهی از برائت نسبت به دشمنان خدای متعال تأکید ورزیده و سپس 5 اصل را در عرفان عملی توضیح داده است.

    نمونه مباحث

    • «عارف حقیقی آن است که نسبت به خدا و رسول و اهل بیت او و دوستان و پیروانشان، دوستدار و عاشق و طرف‌دار باشد و از دشمنانشان، متنفر و بیزار و با آنان دشمن باشد. شعار مهمّ و بنیادین: «اِنّي سِلْمٌ لِمَنْ سالَمَكُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حارَبَكُمْ وَ وَلِيُّ لِمَنْ والاكُمْ وَ عَدُوُّ لِمَنْ عاداكُمْ...» (به‌درستی که من سازگارم با هرکس که با شما سازگار است و در جنگم با هرکس که با شما در جنگ است و دوستم با هرکس که با شما دوست است و دشمنم با هرکس که با شما دشمن است...) بیان‌کننده اصل ولاء در عرفان ناب محمدی و علوی و سجادی(ع) است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: درآمد، ص12
    2. ر.ک: همان، ص13
    3. ر.ک: پیشگفتار، ص7
    4. ر.ک: متن کتاب، ص48-49

    منابع مقاله

    درآمد، پیشگفتار و متن کتاب.

    وابسته‌ها