المعاني الجلية في شرح الصحيفة السجادية

    از ویکی‌نور
    المعانى الجلية فى شرح الصحيفة السجادية
    المعاني الجلية في شرح الصحيفة السجادية
    پدیدآورانشعبان، نبیل (نويسنده) امام سجاد علیه‌السلام (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرالصحيفة السجادية. شرح
    سال نشر1410ق - 1990م
    چاپ1
    موضوعامام سجاد علیه‌السلام، 38 - 94ق. صحیفه سجادیه - نقد و تفسیر - دعاها
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    3028ص8ع 267/1 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المعاني الجلية في شرح الصحيفة السجادية، تألیف نویسنده معاصر نبیل شعبان، شرح و تفسیر صحیفه سجادیه امام علی بن الحسین زین‌العابدین(ع) است که در سطحی متوسط نوشته شده و برای عموم مردم قابل استفاده است.

    ساختار کتاب

    کتاب با مقدمه و بیان سند صحیفه آغاز شده و سپس به شرح دعاهای مختلف صحیفه سجادیه می‌پردازد. متن صحیفه در بالای صفحه و شرح و توضیح واژگان و جملات با ذکر شماره در ذیل صفحه ارائه شده است.

    گزارش محتوا

    در مقدمه کتاب به اهمیت صحیفه سجادیه و محتوای والای آن در زمینه‌های اخلاقی و ارتباط با خداوند اشاره شده است. همچنین ذکر شده که شرح ارائه‌شده، معانی واژگان مهم و دشوار را توضیح می‌دهد. می‌توان گفت این کتاب بیشتر جزء شروحی است که بر توضیح معانی کلمات و جملات دشوار تمرکز دارد تا متن برای مخاطب، به‌ویژه جوانان، قابل فهم باشد. این شرح نه یک شرح صرفاً لغوی و گسترده است (زیرا نویسنده تصریح می‌کند که جز در موارد لازم، وارد بحث‌های صرفی و نحوی گسترده نمی‌شود) و نه یک شرح فکری عمیق[۱]‏.

    سند صحیفه: این بخش به موضوع سند و روایت صحیفه سجادیه اختصاص دارد و راویان مختلف و نحوه انتقال این کتاب شریف را ذکر می‌کند[۲]‏.

    شیوه شرح

    شیوه شرح به این صورت است که کلمه یا عبارت در متن اصلی شماره‌گذاری شده است. سپس، معنای لغوی، اصطلاحی یا توضیح مختصری برای آن کلمه یا عبارت در پاوذقی ارائه شده است. این توضیحات، اغلب کوتاه و متمرکز بر روشن کردن معنای واژه یا عبارت خاص هستند؛ مانند: «الإلحاد: الانحراف، الميل عن الحق و المقصود من العبارة معرفة قدر النعم المشار اليها» (الحاد، یعنی انحراف از حقیقت و مراد از عبارتی که این کلمه در آن آمده، شناختن ارزش نعمت‌هایی است که به آنها اشاره شده است)[۳]‏‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص13
    2. ر.ک: متن کتاب، ص17-18
    3. ر.ک: همان، ص32

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها