درس‌های صحیفه

درس‌های صحیفه، اثر محمد محمدی اشتهاردی (1323-1385ش)، مجموعه‌ای است از آموزه‌های اعتقادی و عبادی از نگاه صحیفه سجادیه.

درسهای صحیفه
درس‌های صحیفه
پدیدآورانمحمدی اشتهاردی، محمد (نويسنده) امام سجاد علیه‌السلام (نویسنده)
عنوان‌های دیگرآموزه‌های اعتقادی و عبادی از نگاه صحیفه سجادیه ** الصحیفة السجادیة. فارسی. برگزیده. شرح
سال نشر1389ش
چاپ1
شابک978-964-6405-64-9
موضوعامام سجاد علیه‌السلام، 38 - 94ق. صحیفه سجادیه - نقد و تفسیر - دعاها - نقد و تفسیر
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
1389 304238ص8ع 267/1 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

انگیزه و روش

چنان‌که مؤلف در مقدمه کتاب، به آن اشاره نموده، هدف از نگارش و تدوین این کتاب، در حقیقت برداشتن قطره‌هایی از دریای صحیفه سجادیه، به‌عنوان عالی‌ترین درس‌های انسان‌سازی در ابعاد گوناگون و ره‌گشایی برای آیندگان است که در این راستا، بیشتر فکر کنند و با بررسی و توجه عمیق به محتوای صحیفه، به کمالات انسانی و عرفانی صحیح معنوی و رموز انسان‌سازی پی ببرند و از گنج‌های این گنجینه بزرگ الهی، بهره‌مند شوند. لازم به گفتن است که بنای نویسنده در نگارش کتاب، بر اختصار بوده است[۱].

محتوا

کتاب با مقدمه کوتاهی از نویسنده در اشاره به موضوع آن آغاز و مطالب در چهار بخش زیر، ارائه شده است:

  • در بخش نخست، به موضوع معرفت و بینش از نگاه صحیفه سجادیه، نگریسته شده است. در این بخش، به بیان این موضوع پرداخته شده است که در صحیفه سجادیه، علم و معرفت، به‌عنوان عالی‌ترین ارزش‌ها و پله‌های پیمودن کمالات، معرفی شده است[۲].

امام سجاد(ع) در دعاها و مناجات‌های خود که در صحیفه سجادیه آمده، با تعبیرات گوناگون از اصول اعتقادات، به‌ویژه توحید و معاد و به‌طور کلی از اصول دین و پایه‌های اسلام، بسیار سخن به میان آورده و نیایش‌هایش را با چاشنی این اصول، روح و جان بخشیده و تا ابدیت برترین درس‌های اعتقادی و عرفانی را در سطح بالا، به انسان‌ها آموخته است.

  • ازاین‌رو در بخش دوم، از نگاه صحیفه سجادیه، به مسائل اعتقادی نظر افکنده شده و در این راستا، به ذکر فرازهایی از صحیفه، به‌عنوان نمونه، پرداخته شده است[۳].
  • نویسنده در بخش سوم، احکام عبادی و آموزه‌های تربیتی را از نگاه صحیفه سجادیه دیده است. در این بخش، مسائلی از صحیفه سجادیه مورد بررسی قرار گرفته است که در رابطه با اسلام، احکام و به‌طور کلی، مسائل و آموزه‌های تربیتی است که دارای سازندگی و آموزندگی اثرگذار و والایی است که تعبیرات و طرح زیبای آنها از زبان امام سجاد(ع)، لطافت ویژه‌ای به آنها داده است[۴].
  • بخش چهارم، به بیان مجموعه‌ای دیگر از نکات مهم اعتقادی، اخلاقی و عرفانی موجود در صحیفه سجادیه، اختصاص یافته است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: پیش‌سخن، ص5
  2. ر.ک: متن کتاب، ص9
  3. ر.ک: همان، ص22
  4. ر.ک: همان، ص103
  5. ر.ک: همان، ص199

منابع مقاله

پیش‌سخن و متن کتاب.

وابسته‌ها