مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR113383J1.jpg | عنوان = مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = مطهری، مرتضی (نويسنده) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = | موضوع = |ناشر | ناشر = صدرا | مکان نشر = ایران - تهران ** ایران - ق...» ایجاد کرد)
     
     
    (۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی'''، مشتمل است بر سلسله مباحث متفکر شهید مرتضی مطهری (1298-1358ش) در رابطه با موضوع و مسائل حکومت اسلامی، که در سال 1357ش در چند جلسه برای شاگردان خود ارائه کرده است.
    '''مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی'''، مشتمل است بر سلسله مباحث متفکر [[مطهری، مرتضی|شهید مرتضی مطهری]] (1298-1358ش) در رابطه با موضوع و مسائل حکومت اسلامی، که در سال 1357ش در چند جلسه برای شاگردان خود ارائه کرده است.


    علت انتخاب این موضوع را باید تشدید نهضت اسلامی در آن ماه‌ها و احساس نیاز بیشتر به تبیین نظام حکومتی اسلام دانست. طرح استاد برای این بحث – چنان‌که از یادداشت‌های ایشان برمی‌آید - طرح گسترده و همه‌جانبه‌ای بوده، ولی به‌خاطر تقارن ایام با اوج‌گیری نهضت اسلامی و مسئولیت سنگین آن متفکر شهید در هدایت این نهضت و همراهی با امام خمینی(ره) و سپس شهادت آن بزرگ‌مرد، جلسات این درس ادامه نیافته است. بااین‌حال، همین مقدار بحث درباره حکومت اسلامی از آن اسلام‌شناس عظیم‌الشأن مغتنم است. البته در برخی آثار دیگر استاد مانند کتاب آینده انقلاب اسلامی ایران نیز مطالبی مرتبط با موضوع حکومت اسلامی هست که می‌تواند مکمل این مباحث باشد. این کتاب، نظر به اینکه ادامه جلسات چهارگانه مذکور مقدور نشده است، «مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی» نام‌گذاری شده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص8-7</ref>‏.
    علت انتخاب این موضوع را باید تشدید نهضت اسلامی در آن ماه‌ها و احساس نیاز بیشتر به تبیین نظام حکومتی اسلام دانست. طرح استاد برای این بحث – چنان‌که از یادداشت‌های ایشان برمی‌آید - طرح گسترده و همه‌جانبه‌ای بوده، ولی به‌خاطر تقارن ایام با اوج‌گیری نهضت اسلامی و مسئولیت سنگین آن متفکر شهید در هدایت این نهضت و همراهی با [[موسوی خمینی، سید روح‌الله|امام خمینی(ره)]] و سپس شهادت آن بزرگ‌مرد، جلسات این درس ادامه نیافته است. بااین‌حال، همین مقدار بحث درباره حکومت اسلامی از آن اسلام‌شناس عظیم‌الشأن مغتنم است. البته در برخی آثار دیگر استاد مانند کتاب آینده انقلاب اسلامی ایران نیز مطالبی مرتبط با موضوع حکومت اسلامی هست که می‌تواند مکمل این مباحث باشد. این کتاب، نظر به اینکه ادامه جلسات چهارگانه مذکور مقدور نشده است، «مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی» نام‌گذاری شده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص8-7</ref>‏.


    نویسنده بحث را با طرح پرسشی در رابطه با ماهیت حکومت اسلامی آغاز کرده است. او در آغاز چهار تعریف از حکومت به ‌دست می‌دهد: حکمرانی، مظهر اجرای قانون، مدیریت و مظهر ارشاد و هدایت جامعه. سپس ضرورت حکومت را مورد بررسی قرار می‌دهد. در ادامه با این فرض که حکومت برای هر جامعه‌ای یک امر ضروری است، به تبیین مسئله حق حاکمیت می‌پردازد؛ در این رابطه نیز به سه نظریه حق الهی، نظریه دموکراسی و نظریه افلاطون اشاره می‌کند<ref>ر.ک: متن کتاب، ص23-10</ref>‏.
    نویسنده بحث را با طرح پرسشی در رابطه با ماهیت حکومت اسلامی آغاز کرده است. او در آغاز چهار تعریف از حکومت به ‌دست می‌دهد: حکمرانی، مظهر اجرای قانون، مدیریت و مظهر ارشاد و هدایت جامعه. سپس ضرورت حکومت را مورد بررسی قرار می‌دهد. در ادامه با این فرض که حکومت برای هر جامعه‌ای یک امر ضروری است، به تبیین مسئله حق حاکمیت می‌پردازد؛ در این رابطه نیز به سه نظریه حق الهی، نظریه دموکراسی و نظریه [[افلاطون]] اشاره می‌کند<ref>ر.ک: متن کتاب، ص23-10</ref>‏.


    مقومات حکومت که هر حکومتی به آنها نیازمند است در بحث دوم مطرح شده است: دفاع از جامعه در برابر دشمن، حفظ امنیت داخلی، وضع قانون و نیز نقش‌های جدید حکومت چون آموزش‌وپرورش و فرهنگ و هنر<ref>ر.ک: همان، ص44-38</ref>‏.
    مقومات حکومت که هر حکومتی به آنها نیازمند است در بحث دوم مطرح شده است: دفاع از جامعه در برابر دشمن، حفظ امنیت داخلی، وضع قانون و نیز نقش‌های جدید حکومت چون آموزش‌وپرورش و فرهنگ و هنر<ref>ر.ک: همان، ص44-38</ref>‏.
    خط ۳۹: خط ۳۹:
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    مقدمه و متن کتاب.
    مقدمه و متن کتاب.
    {{استاد شهید مطهری}}


    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    خط ۴۴: خط ۴۵:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده:کلام و عقاید]]
    [[رده:اسلام و علوم و عقاید جدید، تجدید حیات فکری، جنبش‌های اصلاح‌طلبانه]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 اردیبهشت 1402]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ فروردین 1402 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ فروردین 1402 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ فروردین 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ فروردین 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:آثار مرتضی مطهری]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۵۹

    مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی
    مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی
    پدیدآورانمطهری، مرتضی (نويسنده)
    ناشرصدرا
    مکان نشرایران - تهران ** ایران - قم
    سال نشر1396ش - 1438ق
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی، مشتمل است بر سلسله مباحث متفکر شهید مرتضی مطهری (1298-1358ش) در رابطه با موضوع و مسائل حکومت اسلامی، که در سال 1357ش در چند جلسه برای شاگردان خود ارائه کرده است.

    علت انتخاب این موضوع را باید تشدید نهضت اسلامی در آن ماه‌ها و احساس نیاز بیشتر به تبیین نظام حکومتی اسلام دانست. طرح استاد برای این بحث – چنان‌که از یادداشت‌های ایشان برمی‌آید - طرح گسترده و همه‌جانبه‌ای بوده، ولی به‌خاطر تقارن ایام با اوج‌گیری نهضت اسلامی و مسئولیت سنگین آن متفکر شهید در هدایت این نهضت و همراهی با امام خمینی(ره) و سپس شهادت آن بزرگ‌مرد، جلسات این درس ادامه نیافته است. بااین‌حال، همین مقدار بحث درباره حکومت اسلامی از آن اسلام‌شناس عظیم‌الشأن مغتنم است. البته در برخی آثار دیگر استاد مانند کتاب آینده انقلاب اسلامی ایران نیز مطالبی مرتبط با موضوع حکومت اسلامی هست که می‌تواند مکمل این مباحث باشد. این کتاب، نظر به اینکه ادامه جلسات چهارگانه مذکور مقدور نشده است، «مقدمه‌ای بر حکومت اسلامی» نام‌گذاری شده است[۱]‏.

    نویسنده بحث را با طرح پرسشی در رابطه با ماهیت حکومت اسلامی آغاز کرده است. او در آغاز چهار تعریف از حکومت به ‌دست می‌دهد: حکمرانی، مظهر اجرای قانون، مدیریت و مظهر ارشاد و هدایت جامعه. سپس ضرورت حکومت را مورد بررسی قرار می‌دهد. در ادامه با این فرض که حکومت برای هر جامعه‌ای یک امر ضروری است، به تبیین مسئله حق حاکمیت می‌پردازد؛ در این رابطه نیز به سه نظریه حق الهی، نظریه دموکراسی و نظریه افلاطون اشاره می‌کند[۲]‏.

    مقومات حکومت که هر حکومتی به آنها نیازمند است در بحث دوم مطرح شده است: دفاع از جامعه در برابر دشمن، حفظ امنیت داخلی، وضع قانون و نیز نقش‌های جدید حکومت چون آموزش‌وپرورش و فرهنگ و هنر[۳]‏.

    در انتهای کتاب تحت عنوان «یادداشت مسائل حکومت»، هفت مسئله تعریف و لزوم حکومت، حق حاکمیت، شکل و سیستم حکومت و ملاک مشروعیت آن و هدف حکومت به‌اختصار مطرح شده است[۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص8-7
    2. ر.ک: متن کتاب، ص23-10
    3. ر.ک: همان، ص44-38
    4. ر.ک: همان، ص113

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها