پاسخ‌های استاد به نقدهایی به کتاب مسئله حجاب

    از ویکی‌نور
    پاسخ‌های استاد به نقدهایی به کتاب مسئله حجاب
    پاسخ‌های استاد به نقدهایی به کتاب مسئله حجاب
    پدیدآورانمطهری، مرتضی (نويسنده)
    ناشرصدرا
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    پاسخ‌های استاد، مشتمل بر نقدهای یکی از فضلا بر کتاب مسئله حجاب، اثر متفکر شهید مرتضی مطهری (1298-1358ش) و پاسخ‌های استاد به آن نقدهاست.

    در سال 1349ش، یکی از فضلا در حاشیه نسخه‌ای از چاپ سوم این کتاب، نظرات انتقادی خود را مرقوم نموده و آن را در اختیار استاد شهید می‌گذارد و استاد نیز پاسخ‌های خود را ذیل آن نقدها می‌نگارند. در هر نقد و پاسخی ابتدا متن کتاب مسئله حجاب با ذکر صفحه آن ذکر شده، سپس نقد آن متن وبه دنبال آن پاسخ استاد آورده شده است[۱]‏.

    مباحث کتاب با این پرسش آغاز شده که آیا اسلام طرف‌دار پرده‌نشینی زن است، همچنان‌که لغت «حجاب» بر این معنی دلالت می‌کند، یا اسلام طرف‌دار این است که زن در حضور مرد بیگانه بدن خود را بپوشاند، بدون آنکه مجبور باشد از اجتماع کناره‌گیری کند؟[۲]‏.

    استاد در بخشی از عبارات کتاب مسئله حجاب، استفاده پوشش را به‌جای حجاب پیشنهاد می‌دهند؛ چراکه به تعبیر ایشان معنی شایع لغت «حجاب» پرده است و اگر در مورد پوشش به‌کار برده می‌شود به‌اعتبار پشت پرده واقع شدن زن است و همین امر سبب شده عده زیادی گمان کنند که اسلام خواسته است زن همیشه پشت پرده و در خانه محبوس باشد و بیرون نرود.

    سپس در نقد کلام استاد چنین آمده: این فصل کتاب، نوعی تشویق به ورود زن در میان اجتماع است و مسلماً چنین چیزی از نظر اسلام ممدوح نمی‌باشد و گمانم این است که خود استاد مؤلف هم بعد از این تصریح می‌کند که جدا ساختن محیط زن از مرد در اسلام ممدوح است.

    و در ادامه پاسخ استاد به کلام منتقد: «تشویق نیست. عدم منع است و آنچه در فصل‌های آخر کتاب گفته شده است و همواره مورد تأیید است، حریم است، نه پرده‌نشینی. رسول اکرم(ص) اجازه شرکت در مساجد و احیاناً در تشییع جنازه و بالاتر حضور در میدان جنگ را می‌داد و درعین‌حال مانع اختلاط بود. می‌گفت زنان و مردان با یکدیگر و در حال اختلاط از یک در خارج نشوند و حتی در کوچه و خیابان خط ممر مردان از خط ممر زنان جدا باشد؛ صلی‌الله‌عليه‌وآله که چقدر او بزرگ و عظیم و معتدل بود و چقدر ما کوچک و حقیر و مفرط یا مفرّط هستیم»[۳]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مطلع کتاب، ص3
    2. ر.ک: متن کتاب، ص7
    3. ر.ک: همان، ص25

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها