فروغ ابدیت: تجزیه و تحلیل کاملی از زندگی پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله

    از ویکی‌نور
    (تغییرمسیر از فروغ ابدیت)
    فروغ ابدیت: تجزیه و تحلیل کاملی از زندگی پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله
    فروغ ابدیت: تجزیه و تحلیل کاملی از زندگی پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله
    پدیدآورانسبحانی تبریزی، جعفر (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرتجزیه و تحلیل کاملی از زندگانی پیامبر اکرم(ص)
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1385 ش
    چاپ21
    شابک964-371-979-0
    موضوعاسلام - تاریخ - از آغاز تا 11ق. - سال شمار محمد(ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - سرگذشت‌نامه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏22‎‏/‎‏9‎‏ ‎‏/‎‏س‎‏2‎‏ ‎‏ف‎‏49‎‏ ‎‏1385
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فروغ ابدیت: تجزیه و تحلیل کاملی از زندگی پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله، از آثار آيت‌الله سبحانى به زبان فارسى است كه پيرامون زندگانى پيامبر اكرم(ص)، با استفاده از مهم‌ترين و كهن‌ترين مدارک تاريخى اسلام تهيه و با قلمى كاملا روان و شيوا نگارش يافته است[۱].

    بايد توجه داشت كه سيره پيامبر اكرم(ص) الهام‌بخش فقيهان در استنباط احكام شرعى، سرمشق زندگى براى مؤمنان و پيروان، ترسيم‌كننده خطوط سياسى كلى براى سياستمداران، بيانگر اصول و ارزش‌هاى اخلاقى براى سالكان است[۲].

    كتاب به انگيزه آشنا كردن جوانان و فرهيختگان با سيره پيامبر(ص) با بيانى روشن و مصادرى ارزشمند، در خلال دوازده سال به رشته تحرير درآمده و در مجله مكتب اسلام چاپ شده، سپس مجموعا به‌صورت يك كتاب منتشر شده است[۳].

    كتاب در يك جلد تهيه شده كه بعد از سه مقدمه به مباحثى چون دوران جاهليت، تفصيل و تحليل زندگانى پيامبر از آغاز تا رحلت و بررسى رويدادهاى مكى و مدنى مى‌پردازد.

    كتاب بر اساس سال‌شمار حوادث تدوين شده و به ترتيب وقوع، حوادث را گزارش و بررسى مى‌كند.

    مؤلف در ضمن ارائه كتابى از سيره پيامبر(ص)، در نظر داشته است زواياى شخصيتى و اخلاقى آن حضرت را تبيين و نگاهى اجتماعى، تربيتى و آموزنده به حوادث دوران رسالت داشته باشد.

    ایشان در ابتدا علاوه بر بررسى اوضاع اعراب[۴]، گريزى به اوضاع روم و ايران نيز زده[۵] و اين دو امپراتورى را مورد بررسى قرار داده است. در ادامه به زندگى نياكان پيامبر[۶] از ابراهيم تا پدر پيامبر؛ يعنى عبدالله[۷] اشاره نموده است. سپس به زندگى پيامبر از تولد[۸] تا وفات پرداخته است.

    از ويژگى‌هاى كتاب، اين است كه مؤلف در اين كتاب، به بيان وقايع مهمّ و حوادثى پرداخته كه آموزندگى بيشترى دارند و از تفصيل و بيان رويدادهاى جزيى مانند بسيارى از «سريّه»ها خوددارى نموده است. همچنين تمام رويدادهاى تاريخى را از منابع اصيل و دست اوّل كه در سده‌هاى درخشان اسلامى نوشته‌اند، گرفته و نقل كرده و در بيان حوادث، به مدارک زيادى كه در اختيار داشته، مراجعه نموده است و حادثه را به‌صورت خلاصه‌اى از مجموع اين مدارك، نوشته است و از ميان مدارك، به يكى دو مدرک كه حادثه را مبسوط و گسترده‌تر نوشته‌اند، اشاره نموده است.

    همچنين مؤلف در ضمن بررسى‌هاى لازم، انگشت روى اعتراض‌ها و اشكال‌ها و احيانا غرض‌ورزى‌هاى خاورشناسان گذارده و به كليه انتقادهاى نارواى آنان پاسخ صحيح و قطعى داده است.

    روى همين اصل، در موارد اختلاف ميان مورّخان اهل تسنن و شيعه، عقيده نويسندگان شيعه را با مدارک و شواهد تاريخى، روشن و مبرهن نموده و هر نوع شبهه و اشكال را در حقانيت نظريه شيعه برطرف ساخته است[۹]اين اثر از افسانه‌ها و خرافاتى كه دست‌هاى آلوده به تاريخ زندگى پيشواى بزرگ اسلام آميخته است، خالى مى‌باشد[۱۰].

    يكى از مزاياى مهمّ اين كتاب اين است كه در آن تنها به ذكر حوادث تاريخى قناعت نشده، بلكه سعى شده تجزيه و تحليل لازم، درباره علل حوادث گوناگون و نتايج آن‌ها، آن‌چنان‌كه شيوه يك نویسنده محقق است به عمل آيد تا هدف نهايى كه همان آموزنده بودن تاريخ است، به‌طور كامل تأمين گردد[۱۱].

    منابع و فهارس در پايان كتاب آمده است.



    پانويس

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.

    وابسته‌ها