زن (ابهامزدایی): تفاوت میان نسخهها
Hbaghizadeh (بحث | مشارکتها) بدون خلاصۀ ویرایش |
Hbaghizadeh (بحث | مشارکتها) بدون خلاصۀ ویرایش |
||
خط ۱۴: | خط ۱۴: | ||
*[[نظام حقوق زن در اسلام]] مجموعه 33 مقاله نوشته فقیه و اسلامشناس معاصر، [[مطهری، مرتضی|مرتضی مطهری]] (1298-1358ش.)، منتشر شده در مجله زن روز سالهاى 1345- 1346ش. تحت عنوان «زن در حقوق اسلامى» است. | *[[نظام حقوق زن در اسلام]] مجموعه 33 مقاله نوشته فقیه و اسلامشناس معاصر، [[مطهری، مرتضی|مرتضی مطهری]] (1298-1358ش.)، منتشر شده در مجله زن روز سالهاى 1345- 1346ش. تحت عنوان «زن در حقوق اسلامى» است. | ||
*[[دنیای زن]] اثر [[فضلالله، سید محمدحسین|سید محمدحسین فضلالله]] و ترجمه دفتر پژوهش و نشر سهروردی، کتابی است در قالب سؤال و جواب، چهره زن را از نگاه اسلام ترسیم نموده است. | |||
نسخهٔ ۲۱ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۲۷
زن ، معادل، عنوانی برای هر یک از کتابهای ذیل است:
- زن در قرآن اثر علی دوانی از محققین معاصر ایران است که به زبان فارسی نوشته شده است و چهره گروهى از زنان خوب و بد را در کتاب آسمانى قرآن مجید نمایان مىسازد و پندى آموزنده براى شناختن زن از دیدگاه اسلام و قرآن و خودسازى زنان مسلمان بر اساس خواست خدا و پیغمبر(ص) مىباشد.
- زن در خانواده نوشته سید جعفر حقشناس(متولد 1341ش)، مشتمل بر پرسشها و پاسخهایی است که به جایگاه و مسئولیت زن در خانواده میپردازد؛ به زبانی ساده نوشته شده و مخاطب آن عموم مردم بهویژه جوانان هستند.
- روابط زن و مرد در اسلام متن تنظیمشده 15 جلسه سخنرانی شهید آیتالله مرتضی مطهری در ماه مبارک رمضان 1385ق (زمستان 1344ش) در مسجد هدایت تهران است. موضوع این سخنرانیها تفسیر سوره نور بوده است که بهتناسب آیات این سوره، مسائل مربوط به روابط زن و مرد از نظر اسلام، خصوصا در مقایسه با طرح دنیای غرب در این موضوع مورد بررسی قرار گرفته و نقاط قوت طرح اسلام و نقاط ضعف عملکرد ما مسلمانان در گذشته و حال تشریح شده است. عنوان کتاب از عبارتی که خود استاد بهکار برده است، اخذ شده است.
- زن از دیدگاه اسلام و فمینیسم نوشته مسلم محمدی(معاصر) است که به موضوع زن از دو نگاه اسلام و غرب پرداخته است.
- نظام حقوق زن در اسلام مجموعه 33 مقاله نوشته فقیه و اسلامشناس معاصر، مرتضی مطهری (1298-1358ش.)، منتشر شده در مجله زن روز سالهاى 1345- 1346ش. تحت عنوان «زن در حقوق اسلامى» است.
- دنیای زن اثر سید محمدحسین فضلالله و ترجمه دفتر پژوهش و نشر سهروردی، کتابی است در قالب سؤال و جواب، چهره زن را از نگاه اسلام ترسیم نموده است.
- شخصيت و حقوق زن نوشته سید ابراهیم حسینی (متولد 1343ش) و همکاران او، محسن فلاح، عبدالکریم اسکندری و محمدرضا کدخدایی است که برای آشنایی دانشجویان با حقوق زنان در اسلام و تشیع در قالب پرسش و پاسخ فراهم آمده است.
- قضاوت زن از دیدگاه فقه شیعه اثر سید محمدیعقوب موسوی سنگلاخی، کتابی است که با توجه به روایات اهل بیت(ع) بحث قضاوت زنان را پیش برده است.
- زن و خانواده (آیتاللهی) تألیف زهرا آیتاللهی، کتابی است که به پرسش های امروز جامعه زنان اختصاص یافته است.
- زن و عدالت اجتماعىاکبر هاشمى رفسنجانى، درحقیقت، مجموعهاى مدون از سخنان مؤلف است که در خطبههاى نماز جمعه تهران، در سالهاى 1364 تا 1365 ایراد کرده است.
- [[
زن، دین، جامعه: تحلیل جامعهشناختی از مسائل زنان و خانواده]]تألیف شهلا باقری، با توجه به خطابه حضرت زهرا(س) در مسجد پیامبر(ص) مباحث خود را درباره زنان و خانواده مطرح مینماید.
- زن از نگاهی دیگر ترجمه باب پنجم از کتاب «شبهات و ردود حول القرآن الكريم»، تألیف آیتالله محمدهادی معرفت است که ترجمه آن توسط حسن خرقانی انجام شده است. نویسنده در این اثر به تحلیل و بررسی قصههای قرآنی پرداخته و به شبهات مطرح شده پاسخ داده است.
- حقوق زنان؛ برابری یا نابرابری؟ نوشته زهرا آیتاللهی (معاصر)، با موضوع زن از دیدگاه اسلام، به بررسی سؤالات پیرامون حقوق زنان در اسلام پرداخته و شبهات مرتبط با آن را پاسخ داده است.
- نقش زنان در تاریخ اسلام نوشته سید محمود سامانی، تأثیرگذاری بانوان در صدر اسلام و کارکردهای سیاسی- اجتماعی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی آنان را به صورت گذرا بررسی کرده است.
- آشنایی با زنان قرآنی نوشته فُؤاد حمدو دقس، با ترجمه فارسی به قلم فاطمه حیدری است. متن اصلی، مجموعهای چند جلدی به زبان عربی به نام «نساء في القرآن الكريم» است.
- مبانی تنصیف دیه زن؛ مخالفان و موافقان اثری از قدرتالله سلطانی (ولادت 1341ق)، در موضوع فقه و حقوق جزا (دیات - قصاص) است.
- مشارکت اجتماعی زنان از منظر قرآن و روایات عنوان کتاب یک جلدی سیده رقیه سیدی جربندی است با موضوع زنان و اسلام (مسائل اجتماعی و اخلاقی زنان و...).
- نخستین زنان صوفی ترجمه كتاب «ذكر النسوة المتعبدات الصوفيات»، نوشته يكى از برترين صوفيان و متخصّصان تصوّف و آشنا به معارف اسلامى در قرن چهارم و پنجم هجرى، ابوعبدالرحمن محمد سلمى (325-412ق) است كه آن را خانم مريم حسينى از عربى به فارسى ترجمه كرده و همراه با متن عربى در يك جلد منتشر ساخته است.
- سهم زنان در نشر حدیث اثر مهدی مهریزی، پژوهشی است در بررسی سهم زنان در نشر روایات از صدر اسلام تا دوران معاصر.
- تحقیق در ارث زن از دارایی شوهر عین بیانات علمی محمدعلی قاضی طباطبایی، در پاسخ به استدعای جمعی از فضلا در موضوع ارث زن از دارایی شوهر، به زبان فارسی است که توسط میرزا محمد آصفی مرتب و منظم گردیده و در یک جلد به چاپ رسیده است.
- اسلام و زن اثر احمد زکی یمانی و ترجمه سید ضیاء مرتضوی، کتابی است که دیدگاه نویسنده درباره زن را به نمایش میگذارد.
- جایگاه زن در اسلام (ابرشی) اثر محمد عطیه ابرشی، و ترجمه بهجت افراز، کتابی است که به مباحثی درباره جایگاه زن در بین اقوام پیش از اسلام و پس از اسلام در میان مسلمانان پرداخته است.
- جایگاه زن در اسلام (عالمی) اثر سید اسلم عالمی، با بهرهگیری از منابع قرآنی و روایی و با توجه به برخی پرسشها و شبههها، مجموعه حاضر را نگاشته است.
- جایگاه زن در خانواده و اجتماع در اسلام و یهودیت اثر محمدرضا جلیلی، جایگاه زنان در خانواده و اجتماع در دین اسلام و شریعت یهود در 5 بخش بررسی و مقایسه شده است.
- تربیت الگویی زنان در قرآن اثر هادی حسینخانی کتابی است که نویسنده در پی آن است که با مراجعه به آیاتی از قرآنکریم که شامل داستانهایی درباره زنان است، از جنبههای مختلف دینی، اجتماعی، اخلاقی و تربیتی، الگویی کامل از زن را از دیدگاه آیات قرآن به تصویر کشد و راه تربیت زنان را با معرفی این الگوها هموار کند.
- زن در آینه جلال و جمال چکیده مباحثى است که حضرت آیتالله جوادى آملى در سال تحصیلى 1368 ـ 1369 در جامعهالزهرای قم تدریس کرده است.
- زن در سخن و سیره امام علی(ع) اثر مهدی مهریزی، احادیثی از قول حضرت علی(ع) درباره زنان، همراه با مطالبی مرتبط با آنان، در چهار بخش به چاپ رسیده است.
- زن در چشم پیامبر(ص): پژوهشی درباره رفتارشناسی پیامبر(ص) با زنان اثر ناهید طیبی، با هدف تحلیل و بررسی رفتار پیامبر با زنان و بیان دیدگاه واقعی آن حضرت درباره شخصیت و جایگاه زن درجامعه اسلامی و با بهرهگیری از سیره نبوی و گزارشهای مستند تاریخی که، شیعه و سنّی بر آن اتفاقنظر دارند، به گردآوری رفتارها و طبقهبندی آنها و سپس به بررسی و استخراج نکتههای تربیتی، اخلاقی و سیاسی پرداخته است.
- چهره زن در آئینه اسلام و قرآن اثر مرتضی فهیم کرمانی، تحقیقی است درباره سرگذشت تعدادی از زنان مسلمان صدر اسلام و نیز زنانی که نامشان در قرآن بیان شده و خداوند آنان را ستوده است.
- درآمدی بر نظام شخصیت زن در اسلام (بررسی مقایسهای دیدگاه اسلام و غرب) اثر محمدرضا زیبایینژاد و محمدتقی سبحانی، نگاهی اجمالی به پیشینه و پیشفرضاهای مباحث زنان را ارائه میکند.
- الگوى جامع شخصیت زن مسلمان اثر محمدتقی سبحانی، کتابی است که به جهت مطالعه زنپژوهى دینی سامان یافته است.
- زن از دیدگاه نهجالبلاغه اثر فاطمه علایی رحمانی، به دنبال بازیابی شخصیت زن با توجه به سخنان حضرت امیر(ع) است.
- زن در نهجالبلاغه اثر جواد نجوی صالح و ترجمه ورود سلامی و مقدمه سید محمد بحرالعلوم کتابی است که با هدف دفاع از نهجالبلاغه در تبیین دیدگاه حضرت علی(ع) درباره زنان به نگارش درآمده است.
- زن: از اسلام چه میدانیم؟ اثر مهدی مهریزی، به بررسی دیدگاه اسلام درباره شخصیت زن، زن و خانواده، زن و اجتماع میپردازد.
- زن و فرهنگ دینی اثر مهدی مهریزی طی سه بخش جایگاه زن از منظر دین را به نمایش میگذارد.
- زنان دینگستر اثر طاهره روحانی، نخستین جلد از مجموعه مقالههای برگزیده ششمین جشنواره شیخ طوسی، ویژه طلاب و فضلای غیرایرانی است که با موضوع «شخصیت زن در اسلام» و در دو بخش برگزار شده است.
- زنان در موازنه حق و تکلیف اثر فریبا علاسوند، کتابی است که بهمنظور پاسخگویی به برخی پرسشها و شبهههای مطرحشده در حوزه زنان، به سفارش دفتر امور بانوان وزارت کشور در سه فصل نگاشته شده است.
- زنان بتشکن اثر مرتضی فهیم کرمانی، زندگینامه و شرح مبارزات سیصد تن از زنان مبارز و فعالیتهای سیاسی آنها داستانوار، با استفاده از گزارشها و منابع تاریخی، استخراج و تحلیل شده است.
- زن، دین، سیاست اثر زهرا آیتاللهی، حاوی یکی از موضوعهای مهم در حیطه مسائل زنان یعنی مشارکت سیاسی است که در قرن اخیر، در محافل گوناگون، درباره آن بحث و مناقشههایی جدی صورت گرفته است.
- زن در تاریخ و اندیشه اسلامی اثر فتحیه فتاحیزاده کتابی است دارای همه دیدگاههای تاریخی و دینی درباره زن با استفاده از تفسیرهای المنار؛ الجواهر؛ في ظلال القرآن؛ المیزان و نمونه،
- تفاوت حقوق زن و مرد در نظام حقوقی ایران اثر علی کاظمزاده، از منظر فقه و قوانین، شبهههای نسل جوان را پاسخ میدهد.
- بررسی تمایزهای فقهی زن و مرد اثر محسن جهانگیری، کتابی است که در آن تفاوتهای فقهی احکام زن و مرد، درستی یا نادرستی دلایل آنان را با بهرهگیری از اندیشههای تابناک فقهای شیعه و آثار قدیم و جدید آنان ارزیابی و بررسی شده است.
- بررسى پديده قاچاق زنان اثر رضا رمضان نرگسی، در این تحقیق، نویسنده با استفاده از آیات، روایات و متون جامعهشناسی و روانشناسی کوشیده است، جنبههای این عمل شیطانی را بررسی و علل و عوامل گرایش عدهای به این شغل کثیف را روشن کند. همچنین، با نمایاندن پیآمدهای سقوط در دام این شیادان، برآگاهی انسان بیفزاید.
- بررسی اسناد بینالمللی حقوق زنان: نقد و بررسی کنوانسیون رفع انواع تبعیض علیه زنان اثر داوود مهدیزادگان و همکاران، به تحلیل محتوایی کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان پرداخته و آثار اجرایی این کنوانسیون را نیز بررسی کرده است.
- جستاری در هستیشناسی زن: زن درفرهنگ و اندیشه اسلامی اثر اسدالله جمشیدی و همکاران با هدف بازپژوهی و کاوش بیشتر درباره موضوع زن در فرهنگ و اندیشه اسلامی، مطابق با آیات و روایات نوشته شده است.
- تفاوت زن و مرد در دیه و قصاص اثر ابراهیم شفیعی سروستانی، به پیگیری موضوع بحثبرانگیز تفاوت در دیه و قصاص زن و مرد با استفاده از آیات و روایات در مذهب شیعه و اهل سنت پرداخته است.
- سیمای زن در قرآن مجموعهای است از سخنرانیهای سید علیرضا موسوی مدنی درباره زن که با کمک آیات قرآن مباحث خود را در سه فصل پیش برده است.
- موقعیت زن در قرآن اثر فاطمه انتصاری، پایاننامه کارشناسی ارشد نویسنده با تمرکز بر آیات کلام الله مجید جایگاه زن را به تصویر کشیده است.
- معاشرت زنان و مردان از دیدگاه اسلام اثر حسن صادقی کتابی است با تأکید بر ضرورت معاشرت و بیان شیوههای ارتباط، به آسیبشناسی آن و راههای پیشگیری از پیدایش این آسیبها میپردازد. همچنین، با استفاده از دو منبع قرآن و سنت، دیدگاه اسلام را در این موضوع تبیین و دیدگاههای گوناگونی را که درباره معاشرت زنان و مردان وجود دارد، نقد و بررسی میکند.
- آشنايی با وظايف و حقوق زن اثر ابراهیم امینی جلد پنجم از مجموعه شش جلدی «جوان و باورها»، با هدف تبیین باورها و ارزشها به نسل جوان است که با نثری روان و شیوا نگاشته شده است و استادان و جوانان میتوانند، از آن بهعنوان کتابی کمک آموزشی استفاده کنند.
- جریانشناسی دفاع از حقوق زنان در ایران اثر ابراهیم شفیعی سروستانی با رویکردی دانشمحور به معرفی جریان فرهنگی-اجتماعی حقوقی زنان بپردازد.
- دفاع از حقوق زن اثر محمد حکیمی، کتابی است که نویسنده آن با اشاره به نظرهای مکتبهای گوناگون درباره زن که مانند دیگر رهآوردهای فکری بشر دچار افراط و تفریط شده است، تحلیل جنبههای حیاتی زن را بهعنوان تحلیل حیات انسان به شمار میآورد و شناخت زن و مقام و منزلت او را در حقیقت، شناخت انسان و کرامت او میداند و نظریه مردنمایی زنان (همانندسازی رفتاری با مردان) را سلب شخصیت واقعی زنان و مانع اوجگرایی انسانی آنان بیان میکند.
- دفاع از حقوق زنان، ما و نظام بینالملل مجموعهای است، شامل سخنرانیها و مقالههایی که در نشست تخصصی «دفاع از حقوق زنان، ما و دیدگاه بینالملل» و در آستانه تشکیل کنفرانس جهانی زنان در نیویورک، در چهارم خرداد سال1379 از سوی «دفتر مطالعات و تحقیقات زنان» برگزاری و بیان شده است.
- آسیبشناسی شخصیت و محبوبیت زن ثر محمدرضا کوهی، کتابی است که نویسنده در فصلهای مختلف، با شیوهای جدید و با نگاهی عمیق، کوشیده است با تشریح جنبههای فطری و وجودی زن و مطابقت آموزههای اسلام با آنها، برتری این دین را بهویژه در بُعد عفاف و حجاب اسلامی آشکار سازد.
- کنوانسیون زنان: بررسی فقهی و حقوقی الحاق یا عدم الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون رفع کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان اثر مهدی رئیسی، کتابی است که نویسنده آن، حقوق عمومی و خصوصی زنان، مواد کنوانسیون، نظر و ادله طرفداران الحاق، نظر و ادله مخالفان الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون رفع کلیه اَشکال تبعیض علیه زنان و نیز پیآمدهای الحاق یا عدم الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون ... را بررسی کرده است.
- پیشنویس منشور جایگاه زن در فرآیند توسعه کشور اثر احمد آکوچکیان، کتابی است که در آن نگارنده کوشیده است، اصول و برنامهای نظاممند درباره جایگاه واقعی زنان کشور، با هدف شناسایی نقش آنان، همچنین اقدام زنان در توسعه همه جانبه کشور فراهم آورد.
- نگاهى به حقوق زن در اسلام اثر زهرا عظیمی کتابی است که به حقوق زن در خانواده مورد بررسی قرار گرفته است.
- نقش زنان صالحه در اصلاح جامعه اثر سید نعمتالله حسینی، کتابی است که نگارنده با بیان آیات و روایات داستانی، نقش زنان صالحه در اصلاح جامعه را شرح داده است.
- نقش زنان در نهضت امام خمینی(ره) اثر ساسان طهماسبی کهیانی،پژوهش چهاربخشی است. در بخش اول با عنوان «سابقه مبارزات زنان، قبل از نهضت امام خمینی»، نقش سیاسی و اجتماعی زنان پیش از دوران پهلوی مطرح شده است. همچنین، عوامل سیاسی و فرهنگی مؤثر در حضور زنان در نهضت برشمرده شده است و مهمترین احزاب سیاسی اثرگذار در جامعهپذیری سیاسی زنان، معرفی شدهاند.
- نقد الحاق: بررسی حقوقی الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان اثر لطفالله سجادمنش، کتابی است که به موضوع الحاق ایران به کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان میپردازد.
- حقوق مالی زن: مطالعه تطبیقی در حقوق اسلام، ایران و کنوانسیون رفع تبعیض زنان اثر فاطمه فهیمی با انگیزه روشن شدن مبانی کامل حقوق اسلامی در مورد حقوق مالی زنان و مقایسه آن با کنوانسیون رفع تبعیض از زنان نوشته شده است.
- حقوق مادری در مبانی قانونگذاری اسلام و کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان اثر فاطمه همدانیان، پژوهشی است تطبیقی، میان مبانی قانونگذاری اسلامی و کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان.
- امام خمينی و الگوهای دين شناختی در مسايل زنان اثر ضیاء مرتضوی، کتابی است که با بیان الگوهای دینشناسی از دیدگاه امام خمینی(ره)
- جایگاه زن در اندیشه امام خمینی(س) عنوان دفتر هشتم از مجموعه آثار موضوعی تبیان است که در آن به بیان اندیشههای امام خمینی(ره) درموضوعات مختلف پرداخته شده است.
- تحلیلی بر سرگذشت تاریخی زن اثر شهین ایروانی با هدف یافتن جای پای تاریخ بر سرنوشت امروزی زن تدوین شده است.
- نیازها و حجاب دختران و زنان اثر محسن ماجراجو، کتابی است که به پوشش زنان در جامعه اسلامی پرداخته است.
- زن در نگاه روشنفکران اثر زهرا تشکری، مقدمهای بر شناخت مسائل زنان از دریچه نگاه روشنفکران بهویژه از دیدگاه روشنفکران دینی ایران است.
- خوشرفتاری با زنان (نفی خشونت علیه زنان) نوشته زهرا آیتاللهی، با موضوع مجموعه آیات و روایاتی درباره خوشرفتاری با زنان، مقابله با عوامل فرهنگی زمینهساز خشونت علیه زنان و مصداقهای این خشونت، حمایت از زنان آسیبپذیر و آسیبدیده جامعه مانند دختران بیسرپرست، زنان بیسرپرست خانواده، زنان سالمند و زنان ستمدیده در اجتماع و خانواده نوشته شده است.
- زنان و حقوق برابر: نقد و بررسی کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان و سند پکن اثر فریبا علاسوند، کتابی است که نگارنده با بررسی «کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان» و اعلامیه پکن(درباره حقوق و آزادیهای زنان)، بر آن است افزون بر اشاره به نقاط مثبت، برخلاف میل خویش، جنبههای منفی آنها را آشکار کند.
این صفحه برای ابهامزدایی است و پیوندهایی به صفحات گوناگون با نامهای مشابه دارد. اگر با دنبال کردن پیوندی در صفحهای به اینجا رسیدهاید، در صورت تمایل، به همان صفحه بروید و آن پیوند را به صفحهٔ مناسب خودش مربوط کنید. |