جریان‌شناسی دفاع از حقوق زنان در ایران

    از ویکی‌نور
    جریان‌شناسی دفاع از حقوق زنان در ایران
    جریان‌شناسی دفاع از حقوق زنان در ایران
    پدیدآورانشفیعی سروستانی، ابراهیم
    ناشرطه
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1385ش
    چاپ2
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    جریان‌شناسی دفاع از حقوق زنان در ایران، اثر ابراهیم شفیعی سروستانی با رویکردی دانش‌محور به معرفی جریان فرهنگی-اجتماعی حقوقی زنان بپردازد.

    با توجه به اهمیت مسائل زنان که نیمی از پیکر اجتماع و جامعه بشری را می‌سازند و بنابر ضرورت شناخت جریان‌های مثبت و منفی حاضر در این عرصه، مؤسسه فرهنگی طه، موضوع «جریان‌شناسی دفاع از حقوق زنان در ایران» را در دستور کار خود قرار داده است. از آنجا که با پایان یافتن دهه سوم انقلاب، موج جدیدی به‌عنوان دفاع از حقوق زنان در کشور ما شکل گرفته و گروه‌ها وجریان‌های مختلف با صراحت و جسارت بیشتری به طرح دیدگاه‌های خود درباره مسائل زنان پرداخته‌اند. همچنین با گسترش روزافزون مباحث حقوقی، فرهنگی و اجتماعی مربوط به زنان در جامعه ما، ضرورت بازشناسی جریان‌های مختلفی که به نام دفاع از حقوق زنان ایرانی به صحنه آمده و مشغول فعالیتند، بیش از بیش احساس می‌شود. ازاین‌رو، نویسنده در این اثر کوشیده است با رویکردی دانش‌محور، به معرفی این جریان بپردازد و ویژگی‌های آنها را با بهره‌گیری از آثار مکتوب، اعم از نشریه‌ها و کتاب‌هایی که جریان‌های مختلف چند سال اخیر در زمینه مسائل زنان را منتشر کرده‌اند، بیان کند و به تحلیل و تجزیه و بررسی این جریان‌ها بپردازد.

    این کتاب از دو بخش تشکیل شده است. در بخش اول، به‌عنوان بخش مقدماتی، تلاش غرب برای همسان‌سازی فرهنگ ملت‌ها، به تفصیل بررسی و نقش و جایگاه زنان در جریان همسان‌سازی فرهنگی تبیین شده است. عنوان‌های این بخش عبارتند از: زنان و سیاست جهانی؛ زنان و همسان‌سازی فرهنگی؛ اهداف غربی از همسان‌سازی فرهنگی؛ ابزارها و روش‌های همسان‌سازی فرهنگی؛ فمینیسم و همسان‌سازی فرهنگی و زنان و مقابله با اصول‌گرایی اسلامی. در بخش دوم کتاب نیز با تقسیم‌بندی جریان‌های فعال در عرصه دفاع از حقوق زنان به سه جریان عمده سیاسی، سکولار و دینی، ویژگی‌های هر یک از این جریان‌ها بررسی و ارزیابی شده است که برخی از عنوان‌های این مباحث عبارتند از: جریان‌شناسی دفاع از حقوق زنان؛ ویژگی‌های جریان سیاسی؛ جریان غیردینی (سکولار) دفاع از حقوق زنان؛ ارتباط با جریان سیاسی و سکولار؛ جریان دینی دفاع از حقوق زنان؛ ویژگی‌های گرایش فقهی؛ نقد و بررسی اندیشه تجددگرایان؛ ویژگی‌های طیف اصول‌گرا؛ و زنان و مسئولیت‌های نظام جمهوری اسلامی.

    نویسنده در چاپ دوم این اثر در مقدمه‌ای طولانی، به این مباحث پرداخته است: جریان فرهنگی و جریان‌شناسی فرهنگی، ضرورت جریان‌شناسی فرهنگی؛ و دامنه و گستره جریان‌شناسی[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص63-64

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها