درآمدی بر نظام شخصیت زن در اسلام (بررسی مقایسه‌ای دیدگاه اسلام و غرب)

    از ویکی‌نور
    درآمدی بر نظام شخصیت زن در اسلام (بررسی مقایسه‌ای دیدگاه اسلام و غرب)
    درآمدی بر نظام شخصیت زن در اسلام (بررسی مقایسه‌ای دیدگاه اسلام و غرب)
    پدیدآورانزیبایی‌نژاد، محمدرضا، سبحانی، محمدتقی
    ناشرانتشارات دارالنور
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1381ش
    چاپ2
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    درآمدی بر نظام شخصیت زن در اسلام (بررسی مقایسه‌ای دیدگاه اسلام و غرب)، اثر محمدرضا زیبایی‌نژاد و محمدتقی سبحانی، نگاهی اجمالی به پیشینه و پیش‌فرضاه‌ای مباحث زنان را ارائه می‌کند.

    تبیین و تدوین نظام شخصیت زن در اسلام، نه تنها از بایسته‌های علمی و پژوهشی، بلکه از ضرورت‌های عملی و اجتماعی روزگار ماست. منظور از «نظام شخصیت زن»، تصویری جامع است که دین اسلام در زمینه توصیف‌ها، ارزش‌ها و حقوق، از شخصیت مطلوب زن مسلمان ارائه داده است. نویسندگان در کتاب حاضر که به سفارش مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران تدوین شده است، می‌کوشند با نگاهی اجمالی به پیشینه و پیش‌فرض‌های مباحث زنان، در مجموع، طرح کلی نظام شخصیت زن در اسلام را ارائه کنند.

    مطالب این مجموعه از سه بخش اصلی و یک ضمیمه تشکیل شده است. نخست، اصول و مبانی فلسفی در نگرش به هویت زن مطرح می‌شود. در حقیقت، آنچه امروز به‌عنوان مباحث زنان بدان توجه و جایگاه فردی و اجتماعی آنان را نقد و بررسی شده است، بیشتر به اختلاف‌های موجود در مبانی فلسفی و انسان‌شناختی بازمی‌گردد تا مسائل حقوقی و اجتماعی. ازاین‌رو، در همین بخش برای روشن شدن نقاط تمایز تفکر اسلام و غرب، نخست به بنیان‌های اندیشه غرب و تأثیر آن در ترسیم چهره زنان و سپس به تبیین مبانی اسلام پرداخته شده است. در ادامه این بخش، اصول اساسی شخصیت زن در اسلام، با عنوان‌هایی چون اشتراک زن و مرد در انسانیت؛ آفرینش اصیل زن؛ گوناگونی راه‌های کمال؛ تفاوت‌های تکوینی زن و مرد؛ زن و مرد، دو موجود مکمل؛ و خانواده، رکن اساسی و محوریت اخلاق مطرح شده است.

    بخش دوم کتاب نیز به جریان‌شناسی نهضت زنان اختصاص دارد که همراه با تبیین تاریخچه نهضت زنان در غرب و ایران، به معرفی و نقد دیدگاه‌های زن‌گرایانه غربی با عنوان‌هایی چون جریان‌شناسی نهضت زنان در غرب(گرایش‌های فمینیستی، انتقاد از فمینیسم) و جریان‌شناسی نهضت زنان در ایران(دوران قاجار، پهلوی اول و مسئله کشف حجاب، مسائل زنان در حکومت پهلوی دوم، ‌جریان‌های مدافع حقوق زنان پس از انقلاب) می‌پردازد. ضمیمه کتاب با عنوان «منشور زن مسلمان» نیز شامل متن سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت تولد حضرت‌زهرا(س) و روز زن، در ورزشگاه آزادی تهران(30/7/1376) است.

    در پایان کتاب نیز فهرست‌هایی چون فهرست آیات، احادیث و روایات، فهرست نمایه‌های موضوعی، فهرست عنوان‌ها و اصطلاحات، فهرست اعلام، فهرست کتاب‌ها، مقاله‌ها و نشریه‌ها(مجلات، روزنامه‌ها)،‌ فهرست اعلام انگلیسی و فهرست منابع فراهم آمده است[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص24-26

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها