کنوانسیون زنان: بررسی فقهی و حقوقی الحاق یا عدم الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون رفع کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان

    از ویکی‌نور
    کنوانسیون زنان: بررسی فقهی و حقوقی الحاق یا عدم الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون رفع کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان
    کنوانسیون زنان: بررسی فقهی و حقوقی الحاق یا عدم الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون رفع کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان
    پدیدآورانرئیسی، مهدی
    ناشرانتشارات نسیم قدس
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1382ش
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    کنوانسیون زنان: بررسی فقهی و حقوقی الحاق یا عدم الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون رفع کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان، اثر مهدی رئیسی، کتابی است که نویسنده آن، حقوق عمومی و خصوصی زنان، مواد کنوانسیون، نظر و ادله طرف‌داران الحاق، نظر و ادله مخالفان الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون رفع کلیه اَشکال تبعیض علیه زنان و نیز پی‌آمدهای الحاق یا عدم الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون... را بررسی کرده است.

    سازمان ملل متحد در سال 1379، کنوانسیونی با عنوان «کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان»، را تصویب کرده است که تاکنون 168 کشور جهان به عضویت این کنوانسیون درآمده‌اند. از همان آغاز تصویب و اجرایی‌شدن این کنوانسیون، بحث الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مزبور، در مجامع گوناگون داخلی رونق و در اوایل سال 1376 در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت و پس از بحث و بررسی، سرانجام در مجلس شورای اسلامی مطرح و در اول مرداد 1382 به تصویب مجلس رسید. سپس براساس اصل 94 قانون‌اساسی، برای تأیید به شورای نگهبان فرستاده شد که در 27 مرداد، شورای نگهبان آن را رد کرد. آن‌گاه براساس اصل 112 قانون اساسی، برای اظهارنظر نهایی، به مجمع تشخیص مصلحت نظام فرستاده شد.

    این کتاب چهار بخش و هر بخش چند فصل دارد. در بخش اول، کلیاتی درباره تاریخچه کنوانسیون رفع کلیه اَشکال تبعیض علیه زنان؛ مراحل تصویب آن؛ چگونگی الحاق به کنوانسیون؛ تعداد دول ملحق شده به کنوانسیون و بررسی اجمالی مواد و نیز مفاهیمی مانند الحاق و تبعیض آمده است. در بخش دوم، مواد کنوانسیون و موارد مطابقت و مخالفت مواد با قوانین داخلی و شرع(حقوق عمومی زنان) بررسی شده است. در بخش سوم، نویسنده به بررسی مواد کنوانسیون و موارد مطابقت و مخالفت مواد با قوانین داخلی و شرع(حقوق خصوصی زنان) پرداخته است.

    بخش چهارم به بررسی الحاق یا عدم الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون و نظر و دلایل مطرح شده دراین‌باره‌ اختصاص دارد که شامل دو فصل است. در فصل اول به نظر و ادله موافقان الحاق و پی‌آمدهای الحاق به کنوانسیون و در فصل دوم به نظر و ادله مخالفان الحاق و پی‌آمدهای عدم الحاق به کنوانسیون اشاره شده و در پایان، نویسنده نتیجه گرفته است که مصلحت و مقتضای جمهوری اسلامی آن است که به کنوانسیون ملحق نشود. در پایان کتاب، ضمائم شش‌گانه‌ای با این عنوان‌ها آمده است:

    ـ استفتائات مقام معظم رهبری؛

    ـ سؤالاتی از فقها و علما، پیرامون کنوانسیون و جواب آنها؛

    ـ موارد تعارض کنوانسیون با احکام شرع؛

    ـ جدول مقایسه‌ای مواد کنوانسیون و مغایرت آن با قوانین داخلی؛

    ـ متن کامل کنوانسیون محو کلیه اشکال تبعیض علیه زنان؛

    ـ دلایل شورای نگهبان بر رد لایحه الحاق ایران به کنوانسیون[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص93-95

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها