تحلیلی از زندگانی امام رضا علیه‌السلام

    از ویکی‌نور
    تحلیلی از زندگانی امام رضا علیه‌السلام
    تحلیلی از زندگانی امام رضا علیه‌السلام
    پدیدآورانفضل‌الله، محمدجواد (نویسنده) عارف، محمدصادق (مترجم)
    عنوان‌های دیگرالامام الرضا(ع): تاریخ و دراسه. فارسی الامام الرضا(ع): تاریخ و دراسه
    ناشرآستان قدس رضوی، بنیاد پژوهشهای اسلامى
    مکان نشرمشهد مقدس - ایران
    سال نشر1382 ش
    چاپ7
    شابک964-444-600-3
    موضوععلی بن موسی(ع)، امام هشتم، 153 - 203ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏47‎‏ ‎‏/‎‏ف‎‏6‎‏ ‎‏الف‎‏8041‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تحلیلی از زندگانی امام رضا علیه‌السلام ترجمه كتابى با عنوان الامام الرضا، تاریخ و دراسه نوشته محمد فضل‌الله عالم لبنانى است كه توسط سید محمد صادق عارف ترجمه شده است.

    محتواى كتاب

    این اثر مشتمل بر دو بخش است كه در بخش اول به زندگى سیاسى و به تعبیر مؤلف زندگى تاریخى امام رضا علیه‌السلام و در بخش دوم زندگى فكرى و به عبارتى روایات علمى آن حضرت می‌پردازد.

    بخش اول عبارتست از احوال شخصى، فضائل، برخورد با واقفه، روابط با هارون، ولایتعهدى، روابط با فضل بن سهل، روابط با علویان و قیام آنان و بخش دوم آثار منسوب به امام، مناظرات، تفسیر، احكام و دیگر روایات امام رضا علیه‌السلام.

    فضل‌الله مؤلف كتاب حاضر از مورخان و نویسندگانى است كه از گزارش‌ها به سادگى نگذشته و آنها را به بررسى و تحلیل و نقد گذاشته است. از این رو با رویكردى محققانه از موضوعات مختلف سخن گفته است. ضمن آنكه در همه مباحث به منابع معتبر و گوناگون تكیه دارد.

    بخشی از مقدمه مترجم کتاب:

    تاریخ زندگانی حضرت امام علی بن موسی الرضا علیه‌السلام با رویدادها و دگرگونیهای بزرگی همراه است كه پیوسته به وسیله تاریخ نگاران و نویسندگان اعم از شیعی و سنی و غیرمسلمان مورد بحث و گفتگو قرار گرفته، و درباره علل پیدایش و چگونگی این تحولات نظرهای گوناگونی ابراز شده است.

    انگیزه مأمون برای دعوت امام علیه‌السلام به خراسان، و پیشنهاد منصب خلافت به ایشان و رد آن از طرف آن حضرت، و سپس چگونگی پذیرفتن مقام ولایتعهدی مأمون و حوادثی كه پس از این اتفاق افتاده، و بالاخره كیفیت شهادت آن بزرگوار، از مسائل عمده تاریخ اسلام در آخر قرن دوم و آغاز قرن سوم هجری است، كه به سبب سیاستهای مزورانه و مدلسانه‌ی مأمون خلیفه عباسی، در زیر پرده ای از ابهام قرار گرفته، و برخی از تاریخ نویسان و ساده اندیشان، فریب این سیاستها را خورده و به سادگی از كنار این وقایع گذشته، و برخی مانند طبری و به پیروی از او ابن اثیر و ابوالفداد درباره كیفیت شهادت آن حضرت به نقل اخبار نادرست پرداخته اند و شاید نخواسته اند علل بروز این حوادث را بررسی و آشكار كنند، و از قوت و قدرت انبوه شیعیان خراسان، و دلباختگی و از خودگذشتگی آنان در قبال علویان، و ناخشنودی آنها از غدر و بیدادگری عباسیان سخن به میان آورند، و از انگیزه‌های مأمون در اتخاذ سیاستهای مرموز، و صحنه سازیهای عوام‌فریبانه و تزویرگرانه او پرده بردارند.