راهبردهای سیاسی امام باقر و امام صادق علیهماالسلام در آماده‌سازی جامعه اسلامی برای ورود به عصر غیبت

    از ویکی‌نور
    راهبردهای سیاسی امام باقر و مام صادق علیهم‌السلام در آماده‌ سازی جامعه اسلامی برای ورود به عصر غیبت
    راهبردهای سیاسی امام باقر و امام صادق علیهماالسلام در آماده‌سازی جامعه اسلامی برای ورود به عصر غیبت
    پدیدآورانمعصومی، سیدابراهیم (نويسنده)
    ناشرمؤسسه آینده روشن. پژوهشکده مهدویت
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1394ش
    چاپ1
    شابک978-600-5073-56-0
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م64 ر2 14 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    راهبردهای سیاسی امام باقر و امام صادق علیهماالسلام در آماده‌سازی جامعه اسلامی برای ورود به عصر غیبت اثر سید ابراهیم معصومی درباره سیاست‌ها و راهکارهای صادقین(ع) جهت آماده‌کردن مردم برای دوران غیبت حضرت حجت(عج).

    از جمله سؤالات اساسی طرح شده این است که معصومین(ع) به‌ویژه صادقین(ع) چه راهبردهایی در آماده‌سازی جامعه اسلامی برای آن دوران ارائه نمودند؟ این تحقیق بر اساس چارچوب و الگوی راهبردی سوات(swot) راهبردهای سیاسی ارائه شده توسط امام باقر(ع) و امام صادق(ع) را در آماده‌سازی جامعه اسلامی برای ورود عصر غیبت بررسی نموده است. در ابتدا شرایط و ویژگی‌های جامعه اسلامی عصر صادقین(ع) مورد بررسی قرار گرفته است.

    بر اساس شناسایی ویژگی‌های این دوران، تلاش شده است جامعه شیعی را از بعد داخلی به لحاظ ضعف مانند وضعیت بد اقتصادی، عدم فرصت‌های شغلی، خفقان سیاسی و اجتماعی برای شیعیان، انشعاب و عدم وحدت آنان، اختلاف در مصداق امام بعد از امام سجاد(ع)، قیام‌های نابهنگام در درون شیعیان و به لحاظ قوت مانند وجود رهبر واحد، شاگردان ممتاز این دو امام(ع)، جغرافیای گسترده شیعه، وضعیت فرهنگی شیعیان، جایگاه علمی صادقین(ع)، مکتب علمی این دو امام(ع) بررسی نماید و از بعد خارجی به لحاظ فرصت‌ها مانند اختلاف بین امویان، درگیری امویان و عباسیان، قیام بر علیه حکومت وقت، رفع ممنوعیت حدیث، تأسیس حکومت عباسیان و تهدیدها، مانند: جریان‌های فکری و سیاسی مخالف، ممنوعیت کتابت حدیث، احادیث ساختگی و اسرائیلیات، افکار التقاطی و انحرافی و غالیان، سیاست‌های ارعاب و ترور توسط حاکمیت، و وجود شخصیت منصور دوانیقی بررسی نماید.[۱]

    تحقیق حاضر باتوجه‌به محوریت مسئله غیبت و فرارسیدن عصر زندگی جامعه شیعی در غیاب امام معصوم(ع) با ترکیب ابعاد داخلی و خارجی به شناسایی راهبردهای مربوطه پرداخته است.

    با تلفیق الگوی راهبردی ضعف-فرصت(wo)، راهبرد زنده نگه‌داشتن عاشورا و دعا ارائه شده است، با تلفیق الگوی راهبردی قوت-فرصت(so) راهبرد حکومت غیرمعصوم(ولایت‌فقیه) و تولی ارائه شده است. با تلفیق الگوی راهبردی ضعف-تهدید(wt) راهبرد تقیه، مدارای مصلحتی، انتظار فرج و صبر در غیبت ارائه شده است، و همچنین با تلفیق الگوی راهبردی قوت-تهدید(st) راهبرد سازمان وکالت و تبری برای آماده‌سازی جامعه اسلامی برای ورود به عصر غیبت از کلام باقرین(ع) ارائه شده است.[۲]

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار کتاب، ص10-11
    2. ر.ک: همان، ص11

    منبع مقاله

    پیشگفتار کتاب.

    وابسته‌ها