مصباح الشریعه از امام جعفر صادق(ع)

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    مصباح الشريعه
    مصباح الشریعه از امام جعفر صادق(ع)
    پدیدآورانجعفر بن محمد(ع)، امام ششم (نويسنده) کاظمی خلخالی، زین‌العابدین (مترجم)
    عنوان‌های دیگرمصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه. فارسی - عربی
    ناشرحجر
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1361ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوعاحادیث اخلاقی - قرن 2ق. - اخلاق اسلامی - متون قدیمی تا قرن 14 - اخلاق عرفانی - متون قدیمی تا قرن 14 - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی - فارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ج‎‏7‎‏ ‎‏م‎‏60‎‏41‎‏ ‎‏1361 248 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مصباح الشریعه از امام جعفر صادق(ع)، ترجمه‌ای به قلم زین‌العابدین کاظمی خ‍ل‍خ‍ال‍ی‌ (1290–1365ش)، از کتاب مصباح الشريعة، منسوب به امام جعفر صادق(ع) در باب آداب و مسائل اخلاقی و عرفانی است.

    درباره نسخه

    ازآنجاکه متن عربی کتاب «مصباح الشريعة و مفتاح الحقيقة»، به نام مصباح الشريعة و شرح فارسی - ‌عربی عبدالرزاق گیلانى، با عنوان مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه منسوب به امام جعفر صادق(ع) و همچنین شرح فارسی مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه قبلاً معرفی شده، در اینجا فقط ویژگی‌های نسخه حاضر شناسانده می‌شود.

    • این نسخه را انتشارات حجر در سال 1361ش، منتشر کرده است.
    • در این نسخه، نخست بخشی از متن عربی و بعد ترجمه فارسی آن به‌ترتیب باب‌های صدگانه کتاب آمده است و هرچند کیفیت چاپ و نشر، عالی نیست، ولی با توجه به وضعیت آن دوران، پذیرفتنی است.
    • کتاب دارای مقدمه مترجم و فهرست مطالب است، ولی فهرست‌های فنی ندارد.
    • مترجم برای فراهم‌سازی اثر حاضر از راهنمایی ادیب و شخصیت‌شناس معاصر، محمدهادى امینى (1314-1379ش)، استفاده کرده است[۱].

    هدف و روش

    • مترجم، ترجمه حاضر را از باب عمل به روایت پیامبر(ص) در مورد پرداخت زکات دانش، دانسته و افزوده است: هدف من مبارزه با پیروان مکاتب مادی و التقاطی فریبنده است و اگر کسی این اثر و همچنین کتاب اخلاق در نزد امام جعفر صادق(ع) را بخواند و به مفادش عمل کند، وسوسه‌های مکاتب دروغین در او تأثیر نخواهد کرد[۲].

    درباره ترجمه

    • داوری تفصیلی و تخصصی درباره کیفیت ترجمه برعهده صاحب‌نظران است، ولی با مرور اجمالی این اثر می‌توان گفت: به نظر می‌رسد مترجم وفادار به متن اصلی است، ولیکن آیا ره‌آورد کوشش علمی او، متنی رسا و شیوا شده است؟ پاسخ این پرسش به بررسی و کارشناسی دقیق‌تر نیاز دارد.
    • عنوان باب‌های متن عربی، به ‌شکل «واژه «باب»+ شماره باب + کلمه «في» + موضوع باب» آمده (مانند الباب الأوّل في العبودية و الباب المائة في الغيبة) و مترجم نیز گرته‌برداری کرده و آن را به همان ترتیب ترجمه کرده است: «باب اول در بیان کیفیت بندگی کردن» و «باب صدم در مذمت غیبت». روشن است که ترجمه واژه «في» در این موارد، لازم نیست و حذف آن، خللی در معنا ایجاد نمی‌کند.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص445
    2. ر.ک: مقدمه مترجم، ص1-2

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها