صفحهٔ اصلی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌نور
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(اصلاح عنوان الگو)
 
(۵۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۶ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
<div class="headTitle">
{{صفحهٔ اصلی}}
<div class="fTitle"><p>به <span class='wikiNoorTitle'>ویکی نور</span> خوش آمدید</p></div>
<div class="sTitle"><p>دانشــنامه تخصـصی کتاب‌شـناسی و زندگی‌نامـه (با <span class="colored">[[Special:AllPages|{{PAGESINNAMESPACE:0}} مقاله]]</span> فارسی)</p></div>
<div class="headMenus">
<span class="headMenu">[[Special:GridView|فهرست الفبایی مقالات]]</span> |
<span class="headMenu">[[Special:categories|فهرست رده‌ها]]</span> |
<span class="headMenu">[[:رده:کتاب‌شناسی|کتاب‌شناسی]]</span> |
<span class="headMenu">[[:رده:زندگی‌نامه|زندگی‌نامه]]</span> |
<span class="headMenu">[[درباره ویکی‌نور]]</span> |
<span class="headMenu">[[راهنمای ویکی‌نور]]</span> |
<span class="headMenu">[[ارتباط با ما]]</span> |
<span class="headMenu">[[راهنمای عضویت]]</span> |
<span class="headMenu">[http://inoor.ir/PersonForm/OurWebSite پایگاه‌های ما]</span>
</div>
</div>
 
<div class='mainRight'>
<div class='selectedArticle'>
<div class='boxHeader'><span>'''مقاله برگزیده''' </span></div>
 
 
<big>'''[[عيون أخبار الرضا (عليه السلام) (تصحیح لاجوردی‌زاده)]]'''</big>
 
[[پرونده:NUR01503J1.jpg|بندانگشتی|عيون أخبار الرضا عليه السلام|175px]]
 
'''معرفى اجمالى'''
 
'''عيون أخبار الرضا(ع)'''، تأليف [[ابن بابویه، محمد بن علی|ابوجعفر محمد بن على بن الحسين بن بابويه قمى]]، معروف به شيخ صدوق، مفصل‌ترين و معتبرترين كتاب در مورد جوانب مختلف زندگانى امام رضا(ع) و نيز سخنان ايشان در موضوعات مختلف است.
كتاب به زبان عربى و در قرن چهارم هجرى نوشته شده و تصحيح آن به قلم [[لاجوردی‌زاده، مهدی|مهدى لاجوردى‌زاده]] صورت پذيرفته است.
 
زمانى كه صاحب بن عباد ديلمى، وزير وقت و حاكم شيعى آن دوران در مدح و ستايش امام رضا(ع) اشعارى را مى‌سرايد و آن را به [[ابن بابویه، محمد بن علی|شيخ صدوق(ره)]] هديه مى‌دهد، وى نيز كتاب حاضر را به پاس زحمات صاحب بن عباد ديلمى به نگارش درآورده و به او هديه مى‌دهد.
 
در بيان اهميت كتاب، مى‌توان به اين نكته اشاره كرد كه اين اثر، از جمله كتاب‌هاى معتبر شيعه مى‌باشد كه بسيارى از مسائل مربوط به فقه شيعه در آن بيان شده است.
 
'''ساختار'''
 
كتاب با دو مقدمه از محقق و مؤلف آغاز و مطالب در دو جلد، در شصت و نه باب، تنظيم شده است.
 
موارد مختلفى چون زندگى امام رضا(ع)، وضعيت سياسى دوران امام كاظم(ع)، جريان واقفيه، نحوه مواجهه امام رضا(ع) با آنان و به‌طور كلى مواجهه با فرق و اديان مختلف در اين كتاب مطرح شده است؛ بنابراين، محتواى كتاب را مى‌توان در دو بخش «درباره امام رضا(ع)» و «رواياتى از امام رضا(ع)» تقسيم نمود.
نويسنده در تأليف اين اثر، علاوه بر بهره‌گيرى از متون تاريخى كه حاوى مطالبى درباره حيات و زندگى امام رضا(ع) بوده، از متون حديثى كه به نقل سخنان آنحضرت اختصاص داشته نيز بهره جسته است. يكى از مشهورترين اين متون، اثرى به نام «صحيفة الرضا(ع)» است.
شيخ صدوق به دليل فاصله زمانى با روزگار امام رضا(ع)، از برخى از آثار مكتوب و تواريخى كه به ذكر حالات و احوال امام(ع) پرداخته‌اند، بهره گرفته است. بررسى اسناد اين كتاب، نشان مى‌دهد كه يكى از اين آثار، كتاب «الأوراق» ابوبكر صولى است.
 
يكى از مسائلى كه [[ابن بابویه، محمد بن علی|شيخ صدوق]] در اين كتاب به آن توجه كرده، ذكر محل‌هاى تاريخى است كه به‌نحوى با سفر امام رضا(ع) به خراسان مربوط بوده است.
 
اين اثر، كتابى ارزشمند و مفيد در شرح و توضيح بسيارى از عقايد شيعه است. شيخ صدوق با جمع‌آورى سخنان و بحث‌هاى امام رضا(ع) با ديگر انديشمندان آن دوران، بسيارى از مباحث مهم اسلامى را مطرح كرده است....[[عيون أخبار الرضا (عليه السلام) (تصحیح لاجوردی‌زاده)|'''ادامه''']]
 
 
------
 
<big>'''[[الجامع لرواة أصحاب الإمام الرضا عليه السلام]]'''</big>
 
[[پرونده:NUR22216J1.jpg|بندانگشتی|الجامع لرواة أصحاب الإمام الرضا عليه السلام|175px]]
 
'''معرفى اجمالى'''
 
«الجامع لرواة أصحاب الإمام الرضا(ع)»، اثر [[محمدمهدى نجف]] (متولد نجف 1323ش) است كه در آن، [[امام رضا(ع)|اصحاب امام هشتم(ع)]] را به‌صورت مستند و علمى و به زبان عربى معرفى كرده است.
 
اين اثر دو جلدى، تاريخ و مشخصات نگارشش معلوم نيست، ولى مقدمه‌اش در سال 1406ق در قم نوشته شده و به‌مناسبت برگزارى دومين كنگره جهانى امام رضا(ع) منتشر شده است.
 
مخاطبان اين اثر، عموم مردم نيستند، بلكه عبارتند از متخصصان و پژوهشگران علم رجال و سيره اهل‌بيت(ع).
 
'''ساختار'''
 
كتاب حاضر، از مقدمه كوتاه رياست دومين كنگره جهانى امام رضا(ع) و مقدمه نويسنده و متن اصلى (شامل ۲ جلد: ۱. اسامى و شرح حال راويان امام رضا(ع) از حرف الف تا كاف؛ ۲. ادامه اسامى و شرح حال راويان امام رضا(ع) از حرف ميم تا ياء، باب اسامى ياران امام(ع) و معروفان به كنيه يا لقب و زنانى كه مشرف به ديدار او شدند و يا از او روايتى نقل كرده و يا امام(ع) سخنى در مدح يا ذم آنان گفته است و مستدرك) تشكيل شده است.
 
نويسنده براى توليد اثر حاضر از منابع متعددى (بيش از صد كتاب مهم به زبان عربى) استفاده كرده است.
 
نويسنده در اين اثر، به‌صورت دقيق تعداد ۸۱۵ نفر از مردان راوى و صحابه حضرت امام رضا(ع) و 11 نفر از زنان را معرفى كرده و در مستدرك نيز تعداد 5 نفر از مردان را افزوده است؛ پس در مجموع تعداد ۸۳۱ نفر از ياران و راويان حضرت امام رضا(ع) ذكر شده‌اند.
 
نويسنده در مقدمه‌اش كه آن را در تاريخ شوال سال ۱۴۰۶ق در قم نوشته، با تأكيد بر ضرورت شناسايى رجال حديث، افزوده است: شناخت و نقادى راويان كار آسانى نيست؛ چون ناقد بايد از امتياز اطلاع گسترده بر اخبار و شناخت احوال راويان پيشين و راه‌هاى روايتشان برخوردار باشد و همچنين دستاوردهاى راويان و مقاصد و اهدافشان و عوامل و انگيزه‌هاى تساهل و كذب را به‌خوبى بشناسد و همچنين ناقد نياز دارد كه شيوخى را كه راويان از آنان نقل كرده‌اند و شهرهايشان و زمان وفات و طبقات و درجاتشان را بشناسد و... با توكل بر خداى تعالى شروع به جمع‌آورى كتاب حاضر كردم و آن را «الجامع لرواة و أصحاب الإمام الرضا(ع)» ناميدم و باآنكه منابع كم بود، ولى كوشيدم كه هرچه بتوانم از راويان و اصحاب جمع كنم؛ چه آنان كه مشرف به زيارتش شدند و مطلبى از او شنيدند يا حكايت از او، با يا بدون واسطه، نقل كرده‌اند يا دوران او را ادراك كرده‌اند و سخنى درباره او گفته‌اند و يا امام(ع) سخنى درباره آنان گفته است. براى بيان هر مطلب يك روايت آورده‌ام كه بر آن دلالت دارد و از موضوع و صحت و سقمش چشم پوشيده‌ام... من اولين كسى نيستم كه تأليفى در اين موضوع نوشته است و بلكه بنده بر اساس كتاب‌هاى پيشينيان اين كتاب را نوشته و از آنان در جرح و تعديل بهره برده‌ام؛ مانند [[برقی|احمد بن محمد بن خالد برقى]]، [[کشى]] و [[شیخ طوسی]]. جز آنكه من با استقراى منابع گوناگون شيعى و سنى، عناوين و اسامى ديگرى يافتم كه دانشمندان مذكور ذكر نكرده‌اند.
نويسنده كوشيده است كه اثرى مستند، جامع و كامل بيافريند و به نظر مى‌رسد در اين راه به موفقيت نسبى دست يافته است....[[الجامع لرواة أصحاب الإمام الرضا عليه السلام|'''ادامه''']]
 
 
 
</div>
<div class='clear'></div>
<div class='helpBox'>
<div class='boxHeader'><span>چگونه ویکی‌نویس شویم</span></div>
 
*اولین گام برای ویکی‌نویس شدن، [http://www.inoor.ir/personform/register?q=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 عضویت] می‌باشد.
*مزایای ثبت نام در ویکی‌نور را در [[راهنمای عضویت]] مطالعه کنید.
 
*برای آشنایی با ویکی‌نور، اهداف و چشم‌اندازها و حوزه تولید نوشتارهای آن [[درباره ویکی‌نور]] را مشاهده کنید.
 
*اشتباه‌های نگارشی و املایی نوشتارهای موجود را ویرایش کنید.
 
*نوشتارهای از پیش نوشته را بر اساس [[شیوه‌نامه ویکی‌نور]] ویرایش کنید.
 
*[[راهنمای ویکی‎‌نور]] جایی برای یافتن هر آنچه به آن نیاز دارید است.
 
*[[اصول بنیادین ویکی‌نور]] را مطالعه کنید.
 
*نوشتاری جدید ایجاد کنید.
 
</div>
 
 
</div>
 
<div class='mainLeft'>
<div class='telegram'>
<div class='boxHeader'><span>[https://telegram.me/wikinoor ما را در تلگرام دنبال کنید]</span></div>
</div>
</div>
 
<div class='mainLeft'>
<div class='newestArticles'>
<div class='boxHeader'><span>'''تازه‌ها'''</span></div>
{{ویژه:تازه‌ترین_صفحه‌ها/-/15}}
</div>
 
</div>
<div class='mainLeft'>
<div class='topArticles'>
<div class='boxHeader'><span>'''برگزیده‌ها'''</span></div>
 
'''کتاب‌شناسی'''
*[[منتهی المقال فی أحوال الرجال]]
*[[الرسالة الأولی فی الغیبة]]
*[[حق الیقین فی معرفة أصول الدین]]
*[[توشيح الديباج و حلية الإبتهاج]]
*[[المعجم الصوفي، الحكمة في حدود الكلمة]]
*[[فقه الطب و التضخم النقدی]]
*[[مخطوطة تاریخ الأزمنة]]
 
'''زندگی‌نامه'''
*[[ابن بابویه، محمد بن علی]]
*[[امام خمینی]]
*[[آملی، محمدتقی]]
*[[انصاری، مرتضی بن محمدامین]]
*[[شاه‌آبادی، محمدعلی]]
*[[طوسی، محمد بن حسن]]
*[[کاشف‌الغطاء، جعفر بن خضر]]
</div>
</div>

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۲۳:۱۳

به ویکی‌نور خوش آمدید
دانشنامهٔ تخصصی کتاب‌شناسی و زندگی‌نامه (با 26303 مقالهٔ فارسی)
مقالهٔ برگزیده
گزارش لحظه به لحظه از میلاد نور

گزارش لحظه به لحظه از ميلاد نور نوشته، على‌اكبر مهدى پور مى‌باشد. نویسنده با بهره‌گيرى از منابع معتبر اسلامى، نخست به ماجراى خواستگارى نرگس خاتون در عالم خواب و اسلام آوردن و پيوستن او به خانواده امام هادى(ع) اشاره كرده و سپس به کیفیت ولادت حضرت پرداخته و از زبان حكيمه خاتون، دختر امام جواد(ع) و خواهر امام هادى(ع)، عمّه امام حسن عسکری(ع) تولد ايشان و حوادثى را كه در آن هنگام رخ داده، بازگو نموده است.

نویسنده در قسمت اول با نگرشى ادبى به جريان ولادت امام عصر(عج) به طور مختصر پرداخته است. و تاريخ تولد شگفت انگيزترين انسان را 15 شعبان 255 هجرى ثبت نموده است و لحظاتى بعد غيبت 74 ساله او كه غيبت صغرى ناميده مى‌شود، آغاز مى‌شود و دستى نيرومند در آستين غيبت فرو مى‌رود.

دو قسمت بعدى (پيوند نور گزارش نور) گوشه‌اى از شرح احوال، مقامات و زندگى نرجس خاتون مادر امام زمان(ع) بيان مى‌شود. نگارنده در اين قسمت، تكيه بر روايات دارد و اسناد آن‌ها را مورد بررسى و كنكاش قرار مى‌دهد. ابتدا اسامى و القاب گرامى نرجس خاتون؛ از جمله مليكه، حكيمه، نرجس، سوسن، مريم، ريحانه، خمط، صقيل ذكر مى‌شود و معنا و مفهوم هر كدام و نسبت به بانو مورد بررسى قرار مى‌گيرد. در ادامه شرح زندگى مادر امام زمان(ع) به روايت بشر بن سليمان كه از اصحاب و ارادتمندان امام هادى(ع) و امام عسکرى(ع) به تصوير كشيده مى‌شود. و در اين روايت از هنگام به هم خوردن غير طبيعى مراسم عقدوى و كاخ قيصر روم آغاز و با خواستگارى رسول اكرم(ص) و ائمه(ع) و حضرت عيسى(ع) و حواريون در عالم خواب از او و تشرفش به اسلام و جاى گرفتن در ميان اسيران مسلمان كه از روم به بغداد حركت داده مى‌شوند، ادامه مى‌يابد. آنگاه با خريد او توسط پيك امام هادى(ع) كه همان بشر بن سليمان مى‌باشند، براى خريد كنيزى با ويژگى‌هاى خاص پرداخته مى‌شود. و در ادامه نگارنده با توجه به برخى روايات نرجس خاتون را فرزند يشوعا فرزند قيصر روم معرفى كرده كه از جانب مادرى يكى از نوادگان شمعون وصى حضرت عيسى(ع) است، مطرح مى‌كند.ادامه ...

مقالهٔ برگزیده
حکومت جهانی مهدی(عج)

حكومت جهانى مهدى نوشته آیت‌الله مكارم شيرازى مى‌باشد.كه در آن سخن از سرنوشت و آينده بشريت به ميان آورده كه آيا صلح و عدالت و امنيت و آزادى مى‌باشد يا هرج و مرج، ناهماهنگى‌ها و نابسامانى‌ها و سرانجام يك جنگ اتمى يا فوق اتمى عالمگير پايه‌هاى تمدن انسانى را ويران خواهد ساخت.

در واقع انگيزه مؤلف اين است كه با طرح سؤالاتى اثبات كند كه اگر بنا است جهان به سوى عدل و صلح و برادرى گام بردارد آيا اجراى اين اصول بدون انقلاب ممكن است يا نه و آيا انقلاب از طريق مادى امكان‌پذير است يا بدون استمداد از اصول معنوى و ارزشهاى اصيل انسانى امكان‌پذير نيست و خيلى از سؤالها، در نتيجه مؤلف مى‌خواسته در اين كتاب به اين پرسشها پاسخ بگويد و آينده‌اى روشن براى جهان ترسيم كند.

در اين كتاب سعى شده براى جهان آينده‌اى روشن ترسيم شود و از مسير تكاملى جامعه انسانى گرفته تا هماهنگى با نظام عمومى آفرينش و واكنشهاى اجتماعى، الزامهاى اجتماعى و سر آخر فطرت و صلح و عدل جهانى همه و همه مقدماتى مى‌باشند تا به يك حكومت و انقلاب جهانى برسيم انقلابى كه بشر در آن به اوج كمال رسيده.

بنابراین برخلاف آنچه بعضى مى‌پندارند مسئلۀ ايمان به ظهور يك نجات‌بخش بزرگ براى مرهم نهادن بر زخمهاى جانگاه بشريت تنها در ميان مسلمانان و حتى منحصر به مذاهب شرقى نيست بلكه اسناد و مدارک موجود نشان مى‌دهد كه اين يك اعتقاد عمومى و قديمى در ميان همه اقوام و مذاهب شرق و غرب است.

نتيجه اين‌كه تمام اين مطالب برگرفته از فصلهاى كتاب حكومت جهانى مهدى بود كه به‌طور منظم و سلسله‌وار ما را به مهمترين مسئله اين كتاب كه مفهوم، فلسفه و آثار سازنده انتظار مى‌باشد مى‌رساند.

در واقع مفهوم انتظار را مى‌توان اينگونه بيان كرد كه مسأله انتظار حكومت حق و عدالت مهدى و قيام مصلح جهانى در واقع مركب از دو عنصر است:

الف) عنصر نفى كه همان بيگانگى با وضع موجود است.

ب) عنصر اثبات، اثبات خواهان وضع بهتر داشتن.ادامه ...

چگونه ویکی‌نویس شویم
افتخارات
نشان «زرین سرآمد» پایگاه ویکی نور
نشان زرین سرآمد پایگاه ویکی نور در دهمین جشنواره رسانه‌های دیجیتال