اصطلاحات (ابهامزدایی)
اصطلاحات ممکن است عنوان برای نرمافزار یا کتابهای ذیل باشد:
- نرمافزار فرهنگ اصطلاحات علوم دربردارنده متن ۹۷ عنوان کتاب در زمینه فرهنگ نامه اصطلاحات علوم، طیّ ۱۵۷ جلد، در موضوعهایی همچون: علوم قرآن، علوم حدیث، بلاغت، فقه، اصول فقه، فلسفه، عرفان، منطق، کلام ...
- فرهنگ اصطلاحات فقه اسلامی تأليف محسن جابرى عربلو از اولين فرهنگنامههاى فقهى به زبان فارسى است.
- اصطلاحات الأصول و معظم أبحاثها تأليف آيةاللّه شيخ على مشكينى، از بزرگان و فضلاى حوزه علميّه قم به زبان عربى مىباشد. این کتاب، برای بيان معانى اصطلاحى الفاظى كه در علم اصول مورد استفاده قرار مىگیرد، نوشته شده است.
- فرهنگ تشریحی اصطلاحات اصول تأليف عيسى ولائى است كه در آن اصطلاحات متنوع و پراكنده علم اصول را گردآورده و در حدّ لزوم به توضيح آنها پرداخته است.
- فرهنگ اصطلاحات اصولی اثر محمدحسين مختارى مازندرانى، لغتنامهاى است كه در آن، به توضيح و تشريح اصطلاحات علم اصول، پرداخته شده است.
- فرهنگ اصطلاحات قرآنی نوشته محمد يوسف حريرى، كتابى است به فارسى كه با انگيزۀ آشنا شدن جوانان با برخى اطلاعات قرآنى صورت گرفته است.مؤلف در اين كتاب به شرح و توضيح اصطلاحات قرآنى، چه اصل عربى اصطلاح و يا ترجمه فارسى آن، پرداخته و در هر مورد آيهاى از قرآن را كه از آن اصطلاح يا برگردان آن در آن استفاده شده ذكر مىكند.
- موسوعة كشاف اصطلاحات الفنون و العلوم اثر شيخ محمدعلى، فرزند شيخ على بن قاضى محمد حامد بن محمد صابر، مشهور به تهانوى از دانشمندان قرن دوازدهم است كه به زبان عربى، موسوعهاى است كه به تبيين و توضيح اصطلاحات همه دانشهاى رايج در زمان نگارنده آن مىپردازد.
- إصطلاحات الصوفية و يليه رشح الزلال شامل دو اثر از آثار ملا عبدالرزاق كاشانى (متوفاى 730ق)، همراه با رساله مختصرى از ابن عربى (متوفاى 638ق) به نام «اصطلاح الصوفية» است كه هر سه به زبان عربى به شرح واژهها و اصطلاحات صوفيان همت گماردهاند.
- فرهنگ اصطلاحات فلسفه و کلام اسلامی تألیف جمعی از پژوهشگران، دومین مجلد از «مجموعه فرهنگهای اصطلاحات علوم و معارف اسلامی» است که توسط سید محمود موسوی مورد ویرایش قرار گرفته است. سید حسین صدر این اثر را اصلاح نموده و در ابتدای آن مقدمهای نگاشته است.
- فرهنگ لغات و اصطلاحات و تعبیرات عرفانی عنوان اثری است 1 جلدی به زبان فارسی از سید جعفر سجادی با موضوع تصوف و واژهنامهها. سجادی در این اثر مجموعهای از اصطلاحات صوفیه را در قالب فرهنگ لغت صوفیان توضیح داده است.
- مبادی و اصطلاحات علم فقه اثر جلال جلالىزاده، كتابى است پيرامون مبادى و اصطلاحات علم فقه، به ويژه فقه شافعى كه به زبان فارسى و در دوران معاصر نوشته شده است.
- فرهنگ اصطلاحات روز (قاموس فارسی - عربی) اثر محمد غفرانی و مرتضی آیتاللهزاده، فرهنگ واژگان و اصطلاحات فارسی - عربی است که راهنمای آموزشی زائران فارسیزبان بوده که جهت انجام زیارت به شهرهای مقدس عراق و دیگر زیارتگاهها سفر میکنند.
- اصطلاحات فقهی: شامل 6500 واژه و اصطلاح فقهی از طهارت تا دیات تأليف حسین مروج به زبان فارسی مشتمل بر 6500 واژه و اصطلاح فقهى از طهارت تا ديات است. این اثر با هدف نشر و رواج فرهنگ فقه اسلامى در بين اقشار مختلف جامعه نگارش شده است.
- اصطلاحات الصوفية از آثار بسيار مختصر ابن عربى است كه نویسنده در آن، تعدادى از اصطلاحات عرفانى را شرح داده است. همچنين در پایان کتاب، رساله كوچكى به آن ضمیمه شده كه به نظر مصحح از آثار ابن عربى است و نویسنده در آن نيز تعدادى ديگر از آن اصطلاحات را معنا كرده است.
- القاموس المبين في إصطلاحات الأصوليين تألیف دكتر محمود حامد عثمان از اساتيد اصول فقه دانشگاه الازهر مصر است. وى اثر حاضر را به شيوه اهل سنت نگاشته و به طور مختصر در ايضاح اصطلاحات اصولى كوشيده است.
- فرهنگ اصطلاحات فلسفی ملاصدرا از آثار استاد دكتر سيد جعفر سجادى (اصفهان 1303 - 1392ش) است كه در آن واژگان و اصطلاحات فلسفى صدرالمتألهين شيرازى را بهصورت الفبايى ذكر كرده و در مورد هركدام با استفاده از متون اصيل فلسفى توضيح داده است.
- فرهنگ اصطلاحات آثار شیخ اشراق شهابالدین سهروردى تألیف محمدخالد غفاری مجموعهای است از اصطلاحات فلسفى و منطقى و اشراقى - عرفانى آثار غیر رمزى شیخ اشراق، همراه با تعاریف یا توصیفهایی که خود او از این اصطلاحات به دست داده است و شرحى که جناب آقای غفاری از این تعاریف به عمل آورده که در مجموع فرهنگ اصطلاحات آثار شیخ اشراق را تشکیل داده است.
- فرهنگ اصطلاحات اصول اثر مجتبى ملكى اصفهانى در واقع نوعى معجم نگارى است كه مولّف با بهره گيرى از مصادر و منابع مختلف آن را در قالب دو جلد به رشته تحرير درآورده است. اين كتاب هرچند «فرهنگ اصطلاحات اصول» ناميده مىشود ولى عملاً به توضيح برخى از اصطلاحات علوم ديگر نيز پرداخته است. مساعدتها و راهنمايىهاى آیتالله سبحانى اين مجموعه را پربارتر كرده است.
- معناشناسی واژگان قرآن (فرهنگ اصطلاحات قرآنی) ترجمه فارسى سيد حسين سيدى از كتاب «المصطلحات القرآنية» صالح عُضيمة است كه توسط محمدحسين ساكت ويراستارى شده است. كتاب حاضر، حاوى نكاتى در باب معانى واژگان قرآنى و جايگاه آنها در كليّت نظام معرفتى قرآن است.
- فرهنگ اصطلاحات فلسفه، کلام و منطق از آثار آقاى جواد قاسمى (متولد 1338ش)، فرهنگنامهاى دوزبانه (فارسى و انگليسى) و دوسويه (فارسى به انگليسى و انگليسى به فارسى) است كه در آن، نویسنده واژهها و اصطلاحات علوم عقلى (منطق، كلام و فلسفه) در حوزه فرهنگ و تمدن اسلامى را همراه با معادلهاى انگليسى آن به ترتيب الفباى فارسى و انگليسى بدون هيچ توضيحى آورده است.
- گنجینه اصطلاحات فقهی و اصولی ترجمه «الفتح المبين في تعريف مصطلحات الفقهاء والأصوليين» نوشته محمد ابراهیم حفناوی نویسنده مصری است. فیض محمد بلوچ این کتاب را به فارسی روان ترجمه کرده و بر آن مقدمه نوشته است.
- فرهنگ اصطلاحات فلسفی ملاصدرا از آثار استاد دكتر سيد جعفر سجادى (اصفهان 1303 - 1392ش) است كه در آن واژگان و اصطلاحات فلسفى صدرالمتألهين شيرازى را بهصورت الفبايى ذكر كرده و در مورد هركدام با استفاده از متون اصيل فلسفى توضيح داده است. البته در اين اثر، هزارها واژه بيان شده كه بسيارى از آنها، به معناى دقيق كلمه، اصطلاحات فلسفى نيست و كلماتى است كه در متون فلسفى نيز آمده است و در نوشتههاى ملاصدرا نيز معانى خاصى غير از معانى لغوىاشان ندارند و گاه از قبيل اصطلاحات فلسفىاند، ولى اختصاصى به ملاصدرا ندارند و از اصطلاحات ويژه حكمت متعاليه شمرده نمىشوند.
- موسوعة كشاف اصطلاحات الفنون و العلوم اثر شيخ محمدعلى، فرزند شيخ على بن قاضى محمد حامد بن محمد صابر، مشهور به تهانوى از دانشمندان قرن دوازدهم است كه به زبان عربى، موسوعهاى است كه به تبيين و توضيح اصطلاحات همه دانشهاى رايج در زمان نگارنده آن مىپردازد.
- دراية الحديث، بازپژوهى مصطلحات حديثى در نگاه فريقين تأليف شادى نفيسى، توضيح و تشريح اصطلاحات حديثى در مذهب شيعه و عامه مىباشد كه به زبان فارسى در يك جلد نگارش شده است.
- فرهنگ عاشورا دائرةالمعارفى از واژههاى مرتبط با واقعه كربلا و قيام حسينى است. جواد محدثى مؤلف اين اثر براى الفاظ، شمارهاى قرار نداده و تعداد اين واژهها مشخص نيست، ولى تعداد مدخلها فراوان است و به هر كلمهاى كه بهنوعى با قيام امام حسين(ع) از رويدادها، دوست و دشمن، عزادارى در طول تاريخ و... ارتباطى وجود داشته، پرداخته است.
- اصطلاحات الأصول و معظم أبحاثها تأليف آيةاللّه شيخ على مشكينى، از بزرگان و فضلاى حوزه علميّه قم به زبان عربى مىباشد. این کتاب، برای بيان معانى اصطلاحى الفاظى كه در علم اصول مورد استفاده قرار مىگیرد، نوشته شده است.
- مصطلح الحديث مع التطبيقات العملية لكثير من مسائله اثر شمسالدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی (672-748ق) با تحقیق و تعلیقات خلیل بن محمد عربی، کتابی است در تعریف و بررسی اصطلاحات حدیثی، همراه با تطبیق عملی در بسیاری از مسائل مربوطه.
- مصطلحات الفقهاء و الأصوليين فرهنگنامهاى در علم فقه و اصول، تأليف نویسنده مصرى محمد ابراهيم حفناوى است. نویسنده رموز و اصطلاحات فقهى و كلامى را در قالب فرهنگنامه با استناد به منابع فرق مختلف اسلامى ذكر كرده است.
- جامع العلوم في إصطلاحات الفنون تأليف قاضى عبدالنبى بن عبدالرسول احمدنگرى (متوفى 1173ق) از دانشمندان هندى قرن دوازدهم است. اين كتاب از جمله دايرةالمعارفهاى اسلامى عربى است كه به تبيين و توضيح اصطلاحات علوم و فنون مختلف در زمان نگارنده پرداخته است.
- شرح اصطلاحات تصوف اثر سید صادق گوهرین، در 8 جلد و به زبان فارسی است.
- فرهنگ اصطلاحات و مفاهیم رجالی اثر محمدحسین مختاری مازندرانی و علیاصغر مرادی، فرهنگنامهای است در جهت بیان معنا و مفهوم اصطلاحات علم رجال.
- معجم مصطلحات الإباضية اثر گروهی از نویسندگان، فرهنگ اصطلاحات عقیدتی، فقهی و فرهنگی فرقه اباضیه میباشد که به زبان عربی، به چاپ رسیده است.
- مبادی و اصطلاحات اصول فقه تأليف جلال جلالىزاده، كتابى است پيرامون تاريخچه و مبادى علم اصول فقه و اصطلاحات رايج و متداول در آن كه به زبان فارسى و در دوران معاصر نوشته شده است.
- موسوعة مصطلحات ابن سينا (الشيخ الرئيس) اثر «جيرار جهامى»، فرهنگنامهاى الفبايى و به زبان عربى است كه در آن واژهها و اصطلاحات ذكرشده در آثار فيلسوف بزرگ و مشهور، ابن سينا را با دقت مشخص كرده و همگى را از الف تا ياء بهصورت مستند شرح داده است.
- فرهنگ اصطلاحات علوم و تمدن اسلامی فرهنگنامه فارسی - انگلیسی اصطلاحات علوم و فنون تمدن اسلامی است که توسط محمدتقی اکبری با همکاری علی آخشینی، احمد رضوانی و عبدالله عظیمایی، زیر نظر جواد قاسمی گردآوری شده است.
- فرهنگ اصطلاحات درایة الحدیث و رجال تألیف محسن قاسمپور و حسین ستار، حاوی شرح و توضیح اصطلاحات علوم حدیث به زبان فارسی است.
- مصطلحات الفقه و معظم عناوينه الموضوعية اثر آیتالله على مشكينى، بيان، توضيح و بررسى برخى از اصطلاحات فقهى و اصولى مىباشد كه به زبان عربى و در سال 1419ق1377/ش، نوشته شده است.
- المبين في اصطلاحات الحكماء و المتكلمين نوشته على بن ابى على بن محمد بن سالم ملقب به سيفالدين آمدى (551-623 ه)، معروف به شافعى و حنبلى و نویسنده كتابهاى كلامى أبكار الأفكار في أصولالدين و غاية المرام في علم الكلام است كه به شرح و توضيح پارهاى اصطلاحات كلامى و حكمى مىپردازد.
- علوم حدیث و اصطلاحات آن ترجمه فارسی عادل نادرعلی از کتاب «علوم الحديث ومصطلحه» دکتر صبحی صالح است.
- معجم اصطلاحات أصول الفقهاثر عبدالمنّان راسخ مجموعهاى است كه در آن واژگان اصولى براساس مذاهب اهل سنت تعريف شده است.
- فرهنگ اصطلاحات منطقی به انضمام واژه نامه فرانسه و انگلیسی اثر صاحب كتاب «منطق صورى»، محمد خوانسارى (اصفهان، 1300-1388ش، تهران) است كه نویسنده در آن، معانى واژگان و اصطلاحات علم منطق صورى را بهصورت الفبايى، مطرح و با استناد به منابع معتبر اين علم تعريف كرده است.
- واژهشناسی اصطلاحات اصول فقه ثر احمد قلىزاده كوششى در زمينه شناسايى واژهها و اصطلاحات اصول فقه است كه در ميان اندك كتبى كه در اين موضوع تدوين گرديده از برجستگىها و دقت نظرهاى ارزنده و قابل توجهى برخوردار است.
- اصطلاحات پزشکی در فرهنگنامههای کهن عربی - پارسی اثر وجیهه پناهی، کتابی است مشتمل بر بیشتر واژگان و اصطلاحات پزشکی، اعضای بدن انسان، داروها و اسامی بیماریها که در دو بخش فارسی به عربی و عربی به فارسی، گرد آمده است.
- اصطلاحات نظامی در فقه اسلامی اثر آقايان مصطفى آخوندى، مرتضى محمديان و محمدصالح كميلى است كه در آن، نویسنده واژهها و اصطلاحات مربوط به جهاد و دفاع و نيز واژگان نظامى مطرحشده در منابع فقهى را از نظر لغوى و اصطلاح علم فقه بهصورت مستند با استفاده از منابع متعدد فقهى و... بر طبق حروف الفباى فارسی توضيح داده است.
- معجم مصطلحات الرجال و الدراية اثر محمدرضا جدیدینژاد، فرهنگنامهای است در حوزه رجال و درایه که با توجه به نگرش مذهب شیعه نوشته شده است. این اثر تحت اشراف محمدکاظم رحمان ستایش به زبان عربی به نگارش درآمده است.
- رشف الالحاظ في کشف الالفاظ با عنوان فرعی «فرهنگ اصطلاحات استعاري صوفيه» و عنوان کامل «رشف الالحاظ في کشف الالفاظ: فرهنگ نمادهاي عرفاني در زبان فارسی» اثری است یک جلدی به زبان فارسی از شرف الدين حسين بن الفتي تبريزي با موضوعات تصوف و واژهنامهها. نویسنده در این اثر اصطلاحات و تعبیرات صوفیه را در قالب فرهنگلغتی حاوی اصطلاحات استعاری آنان گرد آورده است.
- فرهنگ علوم فلسفی و کلامی نوشته جعفر سجادی، پژوهشی است در جهت جمعآوری اصطلاحات دو علم فلسفه و کلام. این کتاب به زبان فارسی در زمان معاصر و در یک جلد به نگارش درآمده است.
- المعجم الشامل للمصطلحات العلمية و الدينية كه نام كامل آن عبارت است از: «المعجم الشامل للمصطلحات العلمية والدينية؛ الفقه - الأصول - الفلسفة - المنطق»، اثر ابراهیم حسین سرور، فرهنگ لغات و اصطلاحات مربوط به علم فقه، اصول، فلسفه و منطق مىباشد.
كتاب به زبان عربى و مقدمه آن در سال 2007م نوشته شده است.
- درسنامه درایة الحدیث از آثار سيد رضا مؤدّب (متولد 1341ش) است كه در آن، اصطلاحات فراوان حديث و طبقهبندىهاى گوناگون آن را به صورت علمى و مستند شرح داده است. نویسنده اين اثر را به صورت متن آموزشى براى دانشجويان دوره كارشناسى رشته علوم قرآن و حديث تنظيم كرده و از ذكر مباحث اختلافى و جنجالى پرهيز كرده است.
- معجم المصطلحات الحديثية اثر سید عبدالماجد غورى، فرهنگ لغات و اصطلاحات مربوط به علم حدیث مىباشد که به زبان عربى و در سال 1427ق، نوشته شده است.
- موسوعة مصطلحات الإمام الغزالي از آثار «رفيق العجم»، فرهنگنامهاى الفبايى و به زبان عربى است كه در آن واژهها و اصطلاحات ذكرشده در آثار امام ابوحامد محمد غزالى را با دقت مشخص كرده است.
- التعريفات رسالهاى است به زبان عربى، نوشته مير سيد شريف جرجانى. اين اثر، در واقع، فرهنگ اصطلاحات معارف اسلامى در علوم عقلى و نقلى است و شامل اصطلاحات صرف و نحو و بلاغت، فقه و اصول فقه، حديث، تفسير، هيئت، رياضيات، كلام، منطق، فلسفه، عرفان و فِرَق است.
- مصطلحات الفقه اثر علی مشکینی (متوفی 1428ق)، معجم اصطلاحات فقهی است که توسط حمید احمدی جلفایی تحقیق شده است.
- الإصطلاحات الفقهية في الرسائل العملية اثر ياسين عيسى عاملى، فرهنگنامهاى از كلمات، تعابير و واژگان به كار رفته در رسالههاى عمليه و اصطلاحات فقهاى شيعه به زبان عربى است.
- معجم المصطلحات الصوفية از آثار «انور فؤاد ابىخزام»، عبارت از فرهنگنامهاى الفبايى و به زبان عربى است كه در آن، نویسنده واژهها و اصطلاحات ذكر شده در آثار صوفيان را با دقت مشخص كرده است.
- مصطلحات المذاهب الفقهية و أسرار الفقه المرموز في الأعلام و الكتب و الآراء و الترجيحات اثر عربى مريم محمدصالح ظفيرى، پيرامون اصطلاحات فقهى رايج در مذاهب اهل سنت مىباشد.
- القاموس الفقهي لغة و اصطلاحا تأليف استاد سعدى ابوجيب، از منظرى لغوى و اصطلاحى به بيان معناى الفاظ و اصطلاحات فقهى پرداخته است.
- موسوعة مصطلحات ابن خلدون و الشريف علي محمد الجرجاني فرهنگ اصطلاحات علوم اسلامى است كه توسط دكتر رفيق عجم در سال 1422 هجرى قمرى تدوين شده است.
- موسوعة مصطلحات ابن رشد الفيلسوف از آثار «جيرار جهامى»، فرهنگنامهاى الفبايى و به زبان عربى است كه در آن واژهها و اصطلاحات ذكرشده در آثار فيلسوف مشهور، ابن رشد را با دقت مشخص كرده است.
- موسوعة مصطلحات صدرالدين الشيرازي اثر «سميح دغيم»، فرهنگنامهاى الفبايى و به زبان عربى است كه در آن واژهها و اصطلاحات ذكرشده در آثار حكيم ملا صدراى شيرازى را با دقت مشخص كرده است.
- موسوعة مصطلحات التصوف الإسلامي تأليف رفيق العجم، يكى از مجموعه فرهنگهاى عربى است كه با استناد به متون عرفانى به شرح و بررسى اصطلاحات عرفان و تصوف پرداخته است. اثر حاضر، افزون بر اينكه اصطلاحات را شرح مىدهد، در اطلاعرسانى منابع عرفانى بر اساس اصطلاحات آن نيز سودمند است.
- موسوعة علوم الحديث و فنونه مجموعهای سه جلدی به زبان عربی، از آثار آقای سید عبدالماجد غَوری است که نویسنده در آن واژگان و اصطلاحات و عبارات مهمّ علوم حدیث را بهصورت الفبایی شرح کرده و در ابتدای آن توضیحاتی عالمانه، مفصل، تحلیلی و مستند در مورد تاریخ علوم حدیث و اصطلاحات آن و تغییر و تطوراتش آورده است.
- موسوعة مصطلحات الإمام فخرالدين الرازي كتابى است كه در آن اصطلحات کتابهاى تفسيرى، فلسفى و حكمى امام فخر رازى توسط دكتر سميع دغيم جمعآورى گرديده و به چاپ رسيده است.در بخشى از كتاب مؤلف اصطلحات را به زبان عربى و انگليسى نيز ترجمه كرده و آورده است.
- القاموس الجامع للمصطلحات الفقهية اثر عبدالله عيسى ابراهیم الغديرى، فرهنگ لغات عربى به عربى است كه در دوران معاصر نوشته شده است.
- معجم مصطلحات الحديث عنوان کتابی است یک جلدی به زبان عربی، از حسین اسماعیل جمل و سلیمان مسلم حرش پیرامون اصطلاحات حدیثی. نویسندگان در این اثر، دایرةالمعارفی از اصطلاحات حدیثی را گرد آوردهاند.
- معجم مصطلحات الحديث النبوي اثر رشید عبدالرحمن العبیدی، شرح و توضیح مصطلحات حدیث نبوی از دیدگاه اهل سنت است. این کتاب در یک جلد به زبان عربی منتشر شده است.
- معجم مصطلحات الحديث و لطائف الأسانيد اثر محمد ضیاءالرحمن اعظمی، به زبان عربی با موضوع علوم حدیث و دایرةالمعارفها. نویسنده در این اثر دایرةالمعارفی از اصطلاحات حدیثی را گرد آورده است.
- موسوعة أخلاق القرآن اثر احمد شرباصى، استاد دانشگاه الازهر مصر، معجم اصطلاحات اخلاقى قرآن مىباشد كه به زبان عربى نوشته شده است.
- معجم مصطلحات أصول الفقه تأليف قطب مصطفى سانو، استاد فقه اسلامى دانشگاه كويت، اثرى است متقن و مطابق با معيارهاى معجمنگارى كه بهصورت الفبايى تدوين شده و معادل انگليسى هر اصطلاح اصولى نيز آمده است.
- فرهنگ فلسفی ترجمه «المعجم الفلسفى» تأليف دكتر «جميل صليبا» (1978م.) عضو فرهنگستان زبان دمشق، به قلم منوچهر صانعى درهبيدى است.
- المعجم الفلسفي بالألفاظ العربية و الفرنسية و الإنكليزية و اللاتينية توسط دكتر جميل صليبا، به زبان عربى و درباره توضيح پارهاى از لغات و اصطلاحات فلسفى نوشته شده است. اين كتاب، در سال 1978م، در لبنان، به چاپ رسيده است.
- اصطلاحنامۀ اصول فقه تأليف گروهى از محققین، مجموعه اصطلاحات استاندارد شده اصول فقه و فهرستى منظم از واژههاى كليدى و كاربردى همراه با روابط معنايى بين آنها است. هدف اساسى از تأليف کتاب تهيه طرحى از حوزه این علم برای نشان دادن روابط منطقى ميان مفاهيم اصطلاحات و ترسيم كلى و مجموعى از ساختار آن است.
- أصول الحديث و أحكامه في علم الدراية اثر آیتالله جعفر سبحانی، تحقیقی است درباره علم «دراية الحديث» و اصطلاحات حدیثی و اصول حاکم بر آن.
- موسوعة الكسنزان فيما اصطلح عليه أهل التصوف و العرفان تأليف سيد محمد بن عبدالكريم كسنزان حسينى، شيخ طريقت قادريه كسنزانيه است. در اين اصطلاحنامه، اصطلاحات مختلف تصوف و عرفان از قرن اول هجرى تا قرن حاضر گردآورى و دستهبندى شده است.
- شرح المصطلحات الكلامية به همت گروه كلام و فلسفه بنياد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى تدوين و در سال 1415ق منتشر شده است.
- معجم النحو اثر عبدالغنى الدقر، كتابى است به زبان عربى در توضيح اصطلاحات علم نحو.
- علوم الحديث و مصطلحه اثر دكتر صبحى صالح (بيروت 1344 - 1406ق) است. نویسنده در اين اثر، به بررسى تاريخ تدوين حديث پرداخته و بعد از آن، انواع تحمل حديث، علوم گوناگون حديث (جرح و تعديل، رجال، مختلف الحديث، علل الحديث، غريب الحديث، ناسخ و منسوخ احاديث) اقسام حديث (صحيح، حسن و ضعيف)، اصطلاحات مشترك بين صحيح و حسن و ضعيف، احاديث ساختگى و عوامل آن و كتابهاى حديث را بهصورت مستند و علمى شناسانده است.
- معجم مصطلح الأصول اثر هيثم هلال، به توضيح و بررسى برخى از اصطلاحات اصولى اختصاص دارد.
- موسوعة مصطلحات الكندي و الفارابي اثر جيرار جهامى، فرهنگنامهاى الفبايى و به زبان عربى است كه در آن واژهها و اصطلاحات ذكرشده در آثار دو فيلسوف بزرگ و مشهور، كندى و فارابى را با دقت و بهصورت جداگانه مشخص كرده است.
- كتاب الحروف تألیف ابونصر فارابی، کتابی است که نویسنده در آن، به طرح و بحث راجع به اصطلاحات فلسفی پرداخته است و این اصطلاحات را از یک منظر مشترک و با یک هدف مشترک، بررسی کرده است.
- المعجم الأصولي تأليف محمد صنقور على در دو جلد مىباشد كه در آن 826 اصطلاح، قاعده و مسئله اصول فقه مورد شرح و بررسى قرار گرفته و در مورد هر يك از اين اصطلاحات و قواعد، مقالههاى مجزا و مستوفى نگاشته شده است.
- فرهنگ مصطلحات پزشکی غیر عربی در کتب پزشکی و داروسازی عربی اثر ابراهيم بن مراد، تحقيقى است گسترده در مورد مصطلحات غير عربى (عمدتاً فارسى، يونانى، سريانى و...) كه در كتب پزشکى انتشاريافته به زبان عربى مشاهده مىشود.
- قاموس المصطلحات الفلسفية عند صدرالمتألهين ترجمه عربى «فرهنگ اصطلاحات فلسفى ملا صدرا» تأليف سيد جعفر سجادى، به قلم على الحاج حسن است. احمد ماجد بر كتاب مقدمه زده است.
- الموسوعة الجامعة لمصطلحات الفكر العربي و الإسلامي (تحليل و نقد) تأليف جيرار جهامى و سميح دغيم، از جمله اصطلاحنامههایى است كه در آن الفاظ و اصطلاحات علوم مختلف اسلامى از منابع مختلف گردآورى و در بخشهایى تحليل و نقد شده است.
- الدليل الفقهي تطبيقات فقهية لمصطلحات علم الأصول اثر محمد السيد طاهر الياسرى الحسينى، است و درباره تعريف، بيان مثال و تطبيق اصطلاحات اصولى با قواعد فقهيه مىباشد كه در سال 1427ق، نوشته شده است.
- معجم المصطلحات البلاغية و تطورها اثر احمد مطلوب، فرهنگنامه اصطلاحات رايج در فن بلاغت است كه به زبان عربى نوشته شده و تدوين آن، در سال 1407ق / 1987م، به پايان رسيده است.
- موسوعة مصطلحات علم الكلام الإسلامي فرهنگنامهاى در علم كلام اسلامى، تأليف آقاى دكتر سميح دغيم است. نویسنده محترم هدف خود را عرضه علم كلام اسلامى در قالب فرهنگنامه با استناد به آثار كلامى دو فرقه اشعريه و معتزله دانسته است.
- المعجم الصوفي، الحكمة في حدود الكلمة تأليف سعاد الحكيم، از جمله اصطلاحنامههاى تصوف و عرفان به زبان عربى است. اين اثر نتيجه سالها تحقيق و مطالعه نویسنده است كه به بررسى تفصيلى اصطلاحات «ابن عربى» و گردآورى آن در يك موسوعه پرداخته است.
- فرهنگ علم کلام اثر دكتر احمد خاتمى، كتابى است كه به زبان فارسى در شرح و اصطلاحاتيكه در كتب كلامى ذكر شده تألیف شده است همچنين اين كتاب از اشخاص و اعلامى مطرح در علم كلام، به ترتيب حروف الفباء نام برده شده است همانند فرهنگنامههاى مختلف.
- موسوعة مصطلحات علم المنطق عند العرب مولّفان فريد جبر، رفيق عجم، سميع دغيم، جيرارجهامى.
- فرهنگنامه زیارت اثر جواد محدثى (متولد سراب، 1332ش) است كه نویسنده در آن، تعداد 140 عدد از واژگان و اصطلاحات حجّ و زيارت را بهصورت الفبايى توضيح داده است.
- معجم المصطلحات الدينية اثر عبدالله ابوعشى مالكى و عبداللطيف شيخ ابراهيم، فرهنگ اصطلاحات دينى به دو صورت عربى - انگليسى و انگليسى - عربى است كه در دوران معاصر، نوشته شده است.
- معجم المصطلحات العلمية العربية اثر فايز دايه (متولد دوما سوريه، 1947م) است كه نویسنده در آن، تعداد 1940 مورد از اصطلاحات رايج در بين دانشمندان علوم اسلامى در زمينههاى موسيقى، نحو، تاريخ، منطق، طبیعیات، فلسفه، فقه، كلام، طبّ و... را از ديدگاه پنج نفر از دانشمندان بزرگ اسلامى شناسانده است.
- المعجم المفصل في علوم اللغة (الألسنيات) نوشته محمد تونجی (معاصر) و راجی الاسمر (معاصر) است. موضوع این اثر دانش لغت و زبانشناسی است و توسط امیل یعقوب تحقیق شده است.
- فرهنگ معارف اسلامی اثر سيد جعفر سجادى و به زبان فارسى كه در سه جلد شامل شرح لغات و اصطلاحاتى است كه در طول تاريخ وارد فرهنگ و تمدن اسلامى شده، مىباشد.
- معجم المصطلحات المالية و الإقتصادية في لغة الفقهاء اثر نزيه حمّاد است كه در آن واژهها و اصطلاحات مالى و اقتصادى رايج در بين فقيهان اهل سنت را به زبان عربى و بهصورت منظم و الفبايى توضيح داده است.
- معجم المصطلحات السياسية في تراث الفقهاء اثر سامى محمد صلاحات، فرهنگ لغات و اصطلاحاتى است كه فقها در علوم شرعيه استفاده نموده و جنبه و بار سياسى داشته و در علوم سياسى جديد، كاربرد دارند.
- قاموس عصري في المصطلحات الحديثة (فرهنگنامه معاصر عربی - فارسی) اثر محمد غفرانی، فرهنگنامهای عربی - فارسی است که دربردارنده شرح واژهها، اصطلاحها و تعبیرهای عربی معاصر به زبان فارسی میباشد.
- المعجم الشامل لمصطلحات الفلسفة اثر عبدالمنعم حفنی، دانشنامهای است فلسفی به زبان عربی. نویسنده در این اثر، زبان عربی را معیار قرار داده و در مورد سایر زبانها (انگلیسی، فرانسه، آلمانی و لاتین) به ذکر اصطلاحات معادل در آن زبان، بسنده کرده است. او همان طور که در مقدمه متذکر میشود این اثر را در تکمیل کتاب «الموسوعة الفلسفية» نوشته است.
- المصطلح البلاغي في «معاهد التنصيص علی شواهد التلخيص» تأليف محمد خليل الخلايله، كتابى است كه به بررسى «اصطلاحات بلاغى» بخشهاى مختلف كتاب «معاهد التنصيص على شواهد التلخيص» نوشته عبدالرحيم عباسى (متوفى 963ق) پرداخته است. كتاب «معاصد التنصيص» خود شرحى است بر كتاب «شواهد التلخيص» جلالالدين قزوينى.
- موسوعة مصطلحات أصول الفقه عند المسلمين تأليف رفيع العجم، نویسنده لبنانى است كه به زبان عربى در دو مجلد منتشر شده است. اين كتاب، فرهنگى گسترده در تبيين و توضيح اصطلاحات اصولى و اثرى ارزشمند است.
- فرهنگنامه مهدویت اثر خدامراد سليمانيان، فرهنگ الفبايى اعلام و اصطلاحات مربوط به مهدویت است كه در راستاى فرهنگ سازى انتظار، به زبان فارسى و در سال 1387ش نوشته شده است.
این صفحه برای ابهامزدایی است و پیوندهایی به صفحات گوناگون با نامهای مشابه دارد. اگر با دنبال کردن پیوندی در صفحهای به اینجا رسیدهاید، در صورت تمایل، به همان صفحه بروید و آن پیوند را به صفحهٔ مناسب خودش مربوط کنید. |