تربیت اسلامی (ابهام‌زدایی): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «'''تربیت اسلامی''' ممکن است عنوان برای کتاب‌های ذیل باشد: * فروغی از تربیت اسل...» ایجاد کرد)
     
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ تربیت اسلامی (ابهام زدایی) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به تربیت اسلامی (ابهام‌زدایی) منتقل کرد)
     
    (۱۶ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲: خط ۲:


    * [[فروغی از تربیت اسلامی]] تألیف استاد [[انصاریان، حسین|حسين انصاريان]] (1323ش)، به زبان فارسى و موضوع آن بيان مسائل تربيتى اسلام است.
    * [[فروغی از تربیت اسلامی]] تألیف استاد [[انصاریان، حسین|حسين انصاريان]] (1323ش)، به زبان فارسى و موضوع آن بيان مسائل تربيتى اسلام است.
    * [[تعلیم و تربیت در اسلام (مطهری)|تعلیم و تربیت در اسلام]] مجموعه سخنرانی‌های اخلاقی و تربیتی معلم شهید [[مطهری، مرتضی|مرتضی مطهری]] (1298-1358ش.) در جمع دبیران تعلیمات دینى و انجمن اسلامى پزشکان در تهران سال‌هاى 1351 و 1352ش است.
    * [[سیری در تربیت اسلامی]] عنوان اثری است یک جلدی از [[دلشاد تهرانی، مصطفی|مصطفی دلشاد تهرانی]] با موضوع علوم تربیتی و آموزش و پرورش.




    خط ۱۰: خط ۱۷:




    * [[معالم بناء نظرية التربية الإسلامية]] اثر [[یالجن، مقداد|مقداد یالجن]]، رساله ای است مختصر پیرامون نظریه تربیت و آموزش و پرورش اسلامی که به زبان عربی و در دوران معاصر نوشته شده است.
    * [[معالم بناء نظرية التربية الإسلامية]] اثر [[یالجن، مقداد|مقداد یالجن]]، رساله‌ای  است مختصر پیرامون نظریه تربیت و آموزش و پرورش اسلامی که به زبان عربی و در دوران معاصر نوشته شده است.




    خط ۲۸: خط ۳۵:




    * [[النظريات التربوية في ضوء الإسلام]] اثر [[یالجن، مقداد|مقداد یالجن]]، رساله ای است مختصر پیرامون نظریات تربیتی مختلف و مقایسه آن‌ها با نظریه تربیتی اسلام که به زبان عربی و در دوران معاصر نوشته شده است.
    * [[النظريات التربوية في ضوء الإسلام]] اثر [[یالجن، مقداد|مقداد یالجن]]، رساله‌ای  است مختصر پیرامون نظریات تربیتی مختلف و مقایسه آن‌ها با نظریه تربیتی اسلام که به زبان عربی و در دوران معاصر نوشته شده است.




    خط ۴۶: خط ۵۳:




    * [[التربیة العربیة الإسلامیة: المؤسسات و الممارسات]] اثر [[موسسه آل البیت]]، کتابی است چهارجلدی که حاوی مقالاتی در مووضع تعلیم و تربیت اسلامی است.
    * [[التربیة العربیة الإسلامیة: المؤسسات و الممارسات]] اثر [[مؤسسه آل البیت]]، کتابی است چهارجلدی که حاوی مقالاتی در مووضع تعلیم و تربیت اسلامی است.




    خط ۵۵: خط ۶۲:




    * [[ اسلام و تربیت دختران]] تألیف علی قائمی، برآمد گفتار‌هاى رادیویى نویسنده در 1361 است که اینک در دوازده بخش چهار فصلى بسامان شده است.  
    * [[اسلام و تربیت دختران]] تألیف علی قائمی، برآمد گفتار‌هاى رادیویى نویسنده در 1361 است که اینک در دوازده بخش چهار فصلى بسامان شده است.  




    خط ۷۰: خط ۷۷:




    * [[فى الفکر التربوى الإسلامى]] اثر [[لطفی برکات احمد]]، کتابی است که برخی از مبانی و اصول تربیت اسلامی به همراه دیدگاه های تربیتی برخی از عالمان مسلمان در آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    * [[فى الفکر التربوى الإسلامى]] اثر [[لطفی برکات احمد]]، کتابی است که برخی از مبانی و اصول تربیت اسلامی به همراه دیدگاه‌های تربیتی برخی از عالمان مسلمان در آن مورد بررسی قرار گرفته است.




    خط ۸۲: خط ۸۹:




    * [[اسلام و تعلیم و تربیت]] تألیف سید محمدباقر حجتی، اثری است دو بخشی که در آن کوشش شده با بهره‌گیرى از کتاب و سنت مکتوب، گوشه‌‌‌هایى از تعلیم و تربیت اسلامى بازگو شود. نگارنده از دیدگاههاى دانشمندان مسلمان و برخى غربیان نیز سود جسته است تا در نهایت با توجه به آراى نوین تربیتى، به گذشته تعلیم و تربیت اسلامى نظر شده باشد و از این رهگذر، هم معلوم آید که اسلام قرن‌ها پیش از دیگران، رموز و حقایق تربیتى را گوشزد کرده است، و هم روشن شود که پیشینیان ما، کودکان خود را چگونه تربیت مى‌کردند. این آشنایى مى‌تواند ما را در گشودن گره‌هاى تربیتى امروزین یاورى کند.  
    * [[اسلام و تعلیم و تربیت (حجتی)|اسلام و تعلیم و تربیت]] تألیف سید محمدباقر حجتی، اثری است دو بخشی که در آن کوشش شده با بهره‌گیرى از کتاب و سنت مکتوب، گوشه‌‌‌هایى از تعلیم و تربیت اسلامى بازگو شود. نگارنده از دیدگاه‌هاى دانشمندان مسلمان و برخى غربیان نیز سود جسته است تا در نهایت با توجه به آراى نوین تربیتى، به گذشته تعلیم و تربیت اسلامى نظر شده باشد و از این رهگذر، هم معلوم آید که اسلام قرن‌ها پیش از دیگران، رموز و حقایق تربیتى را گوشزد کرده است، و هم روشن شود که پیشینیان ما، کودکان خود را چگونه تربیت مى‌کردند. این آشنایى مى‌تواند ما را در گشودن گره‌هاى تربیتى امروزین یاورى کند.  




    خط ۱۰۳: خط ۱۱۰:




    * [[ من أسس التربیة الإسلامیة]] اثر [[عمر محمد تومی شیبانی]]، کتابی است چهارده فصلی که برآمد درس‌های نگارنده در دانشکدۀ علوم تربیتى طرابلس می‌باشد و در آن از نکات زیر سخن رفته است: فلسفۀ تربیتیى که اصول آن برگرفته از مبانى اسلام باشد، چند نکته دربارۀ معلم مسلمان، فلسفه تنبیه، نقش تربیتى خانواده در اسلام، تربیت زن در اسلام و نظام آموزشى.
    * [[من أسس التربیة الإسلامیة]] اثر [[عمر محمد تومی شیبانی]]، کتابی است چهارده فصلی که برآمد درس‌های نگارنده در دانشکدۀ علوم تربیتى طرابلس می‌باشد و در آن از نکات زیر سخن رفته است: فلسفۀ تربیتیى که اصول آن برگرفته از مبانى اسلام باشد، چند نکته دربارۀ معلم مسلمان، فلسفه تنبیه، نقش تربیتى خانواده در اسلام، تربیت زن در اسلام و نظام آموزشى.




    * [[روش‌هاى تربیت اسلامى]] تألیف [[محسن شکوهى یکتا]] با همکارى [[سید محمدباقر حجتى]] و دیگران، دربردارندۀ شمارى از روش‌های پرشمار تربیت اسلامى است که بیشتر بر اساس کتاب، سنت، اجماع و عقل سامان گرفته است
    * [[روش‌هاى تربیت اسلامى]] تألیف [[محسن شکوهى یکتا]] با همکارى [[سید محمدباقر حجتی]] و دیگران، دربردارندۀ شمارى از روش‌های پرشمار تربیت اسلامى است که بیشتر بر اساس کتاب، سنت، اجماع و عقل سامان گرفته است




    خط ۱۱۲: خط ۱۱۹:




    * [[اسلام و تربیت عقلانى و اجتماعى]] تألیف محمدحسن آموزگار، حاوی بررسى شمارى از هدف‌های تربیتى اسلام .  او از این رهگذر با تکیه بر قرآن کریم، پاره‌اى از هدف‌های تربیتى اسلام را مى‌کاود و به مناسبت سخن، به گوشه‌‌‌هایى از دیدگاه‌هاى تربیتى امام خمینى-قدس سره -دربارۀ هدف‌های تربیتى اشارت مى‌کند.
    * [[اسلام و تربیت عقلانى و اجتماعى]] تألیف محمدحسن آموزگار، حاوی بررسى شمارى از هدف‌های تربیتى اسلام.  او از این رهگذر با تکیه بر قرآن کریم، پاره‌اى از هدف‌های تربیتى اسلام را مى‌کاود و به مناسبت سخن، به گوشه‌‌‌هایى از دیدگاه‌هاى تربیتى امام خمینى-قدس‌سره -دربارۀ هدف‌های تربیتى اشارت مى‌کند.




    * [[مشاوره و راهنمایى در تعلیم و تربیت اسلامى]] تألیف [[سید مهدی حسینی (بیرجندی)]] کتابی است که در آن تلاش شده با بهره‌گیرى از کتاب، سنت، اجماع و عقل(ص 19)به گوشه‌‌‌هایى از رهیافت‌های فرهنگ اسلامى دربارۀ مشاوره و راهنمایى اشارت رود.  
    * [[مشاوره و راهنمایى در تعلیم و تربیت اسلامى]] تألیف [[سید مهدی حسینی (بیرجندی)]] کتابی است که در آن تلاش شده با بهره‌گیرى از کتاب، سنت، اجماع و عقل(ص 19)به گوشه‌‌‌هایى از رهیافت‌های فرهنگ اسلامى دربارۀ مشاوره و راهنمایى اشارت رود.  
    * [[دور التربية الأخلاقية الإسلامية في بناء الفرد و المجتمع و الحضارة الإنسانية]] اثر [[یالجن، مقداد|مقداد یالجن]]، پژوهشی است پیرامون بررسی نقش آموزش و پرورش و تربیت اخلاقی اسلامی در ساخت فرد، جامعه و تمدن و فرهنگ بشری که به زبان عربی و در دوران معاصر نوشته شده است.




    خط ۱۲۹: خط ۱۳۳:
    * [[التربية و التعليم في ظل الإسلام]] کتابی است مشتمل بر مشروح چند کنفرانس در موضوع تعلیم و تربیت اسلامی که توسط [[امين، عدنان|عدنان امین]]، [[مولی، هيام|هیام مولی]]، [[عبدالعال، حسن|حسن عبدالعال]] و [[حلاوي، محمود|محمود حلاوی]]، به زبان عربی صورت گرفته است.
    * [[التربية و التعليم في ظل الإسلام]] کتابی است مشتمل بر مشروح چند کنفرانس در موضوع تعلیم و تربیت اسلامی که توسط [[امين، عدنان|عدنان امین]]، [[مولی، هيام|هیام مولی]]، [[عبدالعال، حسن|حسن عبدالعال]] و [[حلاوي، محمود|محمود حلاوی]]، به زبان عربی صورت گرفته است.


    * [[التربیة الإسلامیة فی القیروان فی القرون الهجریة الثلاثة الأولی]] اثر [[عبدالرحمن عثمان حجازی]]، کتابی است که در آن تلاش شده تاریخ آموزش و پرورش اسلامى تا قرن سوم هجرى در قیروان بررسى و معرفى شود.
    * [[التربیة الإسلامیة و مدرسة حسن البنا]] اثر [[یوسف قرضاوی]] کتابی است به جهت آشنایی عموم مردم با سیاست‌های اخوان المسلمین نگاشته شده است.
    * [[الفکر التربوی عند المتکلمین المسلمین و دوره فی بناء الفرد و المجتمع]] اثر [[احمد عرفات قاضی]]، پایان‌نامۀ دورۀ دکتراى نگارنده در رشتۀ فلسفۀ اسلامى است که در 1994 از آن دفاع شده و اینک جامه طبع پوشیده است. موضوع بحث، کمابیش تازه و نیز مهم و مفید است.
    * [[نظریة التربیة الخلقیة عند الإمام الغزالى]] تألیف [[عبدالحفیظ‍‌ احمد علاوى البریزات]]، کتابی است اخلاقی – تربیتی برگرفته از آثار غزالی.
    * [[فلسفة التربیة عند اخوان الصفا]] اثر [[نادیة جمال‌الدین]]، پایان‌نامه کارشناسى‌ارشد نویسنده در دانشگاه عین شمس مصر است که در سال 1973 از آن دفاع شده است.
    * [[تربیت فرزند از نظر اسلام]] اثر فارسى [[مظاهری، حسین|حسين مظاهرى]]، در بيان نكات اخلاقى و آموزنده‌اى مى‌باشد كه در تربيت فرزند، از نظر دين مبين اسلام، تأثير مستقيم دارد.
    * [[الطفل فى الشریعة الإسلامیة و منهج التربیة النبویة]] اثر [[سهام مهدی جبار]]، دیدگاه اسلام نسبت به کودک با توجه به قرآن و منابع اهل سنت مورد بررسی قرار داده است.
    * [[پایه‌های اساسی ساختار شخصیت انسان در تعلیم و تربیت]] اثر [[فرهادیان، رضا|رضا فرهاديان]]، بررسى و بحث پيرامون شخصيت انسان و آثار كرامت و عزت نفس در تعليم و تربيت آن مى‌باشد كه به زبان فارسى و در سال 1375ش نوشته شده است.
    * [[التربیة الاسلامیة: تساؤلات حول جدلیة الاسلام و الحداثة]] اثر محمد جواد رضا،  اثری است در زمینه بررسی اندیشه تربیتی اسلام.
    * [[ازمة التعلیم المعاصر و حلولها الاسلامیة]] تألیف [[زغلول راغب محمد النجار]]، نخست بحران آموزشى معاصر و ریشه‌‌‌های آن بررسى و تحلیل شده است آنگاه به راه‌حل‌های اسلامى آن اشارت رفته است.
    * [[وسائل التربیة عند الإخوان المسلمین دراسة تحلیلیة تاریخیة]]  تألیف [[علی عبدالحلیم محمود]]، متنى تربیتى به معناى خاص کلمه نیست و مى‌توان آن را در حوزۀ تاریخ سیاسى تربیت در اسلام نهاد. موضوع بکمال بکر است.
    * [[التربية الذاتية القيادية النموذجية و مضاعفة الإنتاجية]]  اثر [[یالجن، مقداد|مقداد یالجن]]، پژوهشی است پیرامون تربیت و پرورش خویش از طریق شناخت و تطبیق اسلوب‌های ویژه این نوع تربیت که به زبان عربی و در دوران معاصر نوشته شده است.
    * [[التربیة الإسلامیة فى المغرب: أصولها المشرقیة و تأثیراتها الأندلسیة]]  اثر [[محمد عادل عبدالعزیز]]، چکیدۀ تحقیقات مؤلف دربارۀ تربیت اسلامى در مغرب است که براساس منابع موجود در کشور مصر انجام شده و تا پایان حکومت بنى مرین را شامل است.
    * [[نظم التعلیم عند المسلمین]] اثر [[عارف عبدالغنی]]، گذرى است کوتاه بر نظام آموزش اسلامى از آغاز تا حکومت عثمانى
    * [[فلسفة التربیة فى الإسلام؛ عرض تحلیلى لجوانب المنهج الإسلامى فى تربیة الشباب]] تألیف [[رفقی زاهر]]، کتابی است که نگارنده آن در پى آن است که به کوتاهى و بى‌پرداختن به جزئیات، گوشه‌‌‌هایى از رویکرد‌های پى‌نهادى اسلام را به تربیت جوانان، پیش‌رو نهد. 
    * [[أصول التربیة الإسلامیة]] تألیف [[سعید اسماعیل علی]]، این کتاب نخستین اثر با عنوان اصول تربیت اسلامى به شمار است که در سال 1976 در مصر به چاپ رسید و پس از آن عنوان‌‌های مشابه آن فراوان شد.
    * [[أصول التربیة الإسلامیة (خطیب)]] تألیف [[محمد شحات خطیب]] حاوی یازده بحث جداگانه است که وجه مشترک آنها قرار داشتن در حوزۀ تربیت اسلامی است.
    * [[أصول التربیة الإسلامیة و أسالیبها فی البیت و المدرسة و المجتمع]] اثر [[عبدالرحمن نحلاوی]]، کتابی است خواندنی و مفید که نگارنده آن به تعصبات مرسوم در آثار اهل سنت دامن نیالوده است. بحثها را خوب پرداخته و از کتاب و سنت نبوى به اندازه سود برده است.





    نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۵۵

    تربیت اسلامی ممکن است عنوان برای کتاب‌های ذیل باشد:


    • تعلیم و تربیت در اسلام مجموعه سخنرانی‌های اخلاقی و تربیتی معلم شهید مرتضی مطهری (1298-1358ش.) در جمع دبیران تعلیمات دینى و انجمن اسلامى پزشکان در تهران سال‌هاى 1351 و 1352ش است.















    • اصول و روش‌هاى تربیت در اسلام تألیف سید احمد احمدی، اثری است که در آن کوشش شده زوایاى مختلف تربیت اسلامى روشن گردد و با کاوش در اهداف، اصول و روش‌هاى آن، رهگشایى براى تحقیقات بعدى در این‌باره فراهم آید.






    • اسلام و تربیت دختران تألیف علی قائمی، برآمد گفتار‌هاى رادیویى نویسنده در 1361 است که اینک در دوازده بخش چهار فصلى بسامان شده است.




    • فی التراث التربوی: دراسات نفسیة تعلیمیة تراثیة اثر نذیر حمدان، برآمد نگرشی است گذرا بر گوشه‌‌‌‌هایی از فرهنگ و میراث تربیتی جهان اسلام که در آن به نکات زیر به کوتاهی اشارت رفته است: مراکز آموزشی-تربیتی، فهرستی کوتاه از آثار تربیتی، شرحی بر زندگی زرنوجی و کتاب تربیتی او، بررسی پار‌های مفاهیم تربیتی و تعلیمی.


    • نقش معلم در تربیت دینی اثر فارسى محمد داوودى است كه در آن به بررسى نقش معلم در تربيت دينى و اعتقادى دانش‌آموزان پرداخته است.




    • التربیة الاسلامیة، دراسة مقارنة تألیف محمد احمد جاد صبح، کوششی است جهت معرفى ویژگی‌هاى کلى تربیت اسلامى و تربیت غربى، و مقایسه این دو نظام تربیتی تا معلوم آید که تربیت اسلامى از هر جهت به از تربیت غربى است و شایستگى دارد تربیتى جهانى باشد.



    • اسلام و تعلیم و تربیت تألیف سید محمدباقر حجتی، اثری است دو بخشی که در آن کوشش شده با بهره‌گیرى از کتاب و سنت مکتوب، گوشه‌‌‌هایى از تعلیم و تربیت اسلامى بازگو شود. نگارنده از دیدگاه‌هاى دانشمندان مسلمان و برخى غربیان نیز سود جسته است تا در نهایت با توجه به آراى نوین تربیتى، به گذشته تعلیم و تربیت اسلامى نظر شده باشد و از این رهگذر، هم معلوم آید که اسلام قرن‌ها پیش از دیگران، رموز و حقایق تربیتى را گوشزد کرده است، و هم روشن شود که پیشینیان ما، کودکان خود را چگونه تربیت مى‌کردند. این آشنایى مى‌تواند ما را در گشودن گره‌هاى تربیتى امروزین یاورى کند.




    • التربية قديمها و حديثها اثر فاخر عاقل، پژوهشی است درباره شیوه‌های آموزشی قدیم و جدید که به زبان عربی و در دوران معاصر نوشته شده است.





    • من أسس التربیة الإسلامیة اثر عمر محمد تومی شیبانی، کتابی است چهارده فصلی که برآمد درس‌های نگارنده در دانشکدۀ علوم تربیتى طرابلس می‌باشد و در آن از نکات زیر سخن رفته است: فلسفۀ تربیتیى که اصول آن برگرفته از مبانى اسلام باشد، چند نکته دربارۀ معلم مسلمان، فلسفه تنبیه، نقش تربیتى خانواده در اسلام، تربیت زن در اسلام و نظام آموزشى.



    • سیرى اجمالى در تاریخ تعلیم و تربیت اسلامى اثر سید علی‌اکبر حسینی، کتابی است که در آن کوشش شده خطوط‍‌ کلى تعلیم و تربیت اسلامى ترسیم شود و از تحولات و رویداد‌های آموزشى در قالب نتیجه‌گیرى مشخص گفته آید و در هر فصل به تناسب از هدف‌ها و روش‌ها، سیاست‌های فرهنگى و آموزشى، توسعه و گسترش نهادها، تنوع در برنامه‌ها و فعالیت‌های مربوط‍‌ به تألیف کتب و رسالات یاد شود.


    • اسلام و تربیت عقلانى و اجتماعى تألیف محمدحسن آموزگار، حاوی بررسى شمارى از هدف‌های تربیتى اسلام. او از این رهگذر با تکیه بر قرآن کریم، پاره‌اى از هدف‌های تربیتى اسلام را مى‌کاود و به مناسبت سخن، به گوشه‌‌‌هایى از دیدگاه‌هاى تربیتى امام خمینى-قدس‌سره -دربارۀ هدف‌های تربیتى اشارت مى‌کند.



    • تطور مفهوم النظریة التربویة الإسلامیةاثر ماجد عرسان کیلانی، کتابی است که با نگرشى تاریخى به سیر تحول و تطور مفهوم تربیت در اسلام پرداخته و این نکته را در چند دورۀ تاریخى بررسى کرده است و از تأثیر نحله‌‌های فقهى، کلامى، اخلاقى در این روند گفته است؛ اما، به سهم رخداد‌های سیاسى و اجتماعى در این تطور معنایى بسیار کم پرداخته و در بحثها کمتر به ریشه‌یابى عمیق توجه کرده است؛ البته در مجموع کارى خوب و درخور توجه عرضه کرده است.