حياة الإمام العسكري عليه‌السلام: دراسة تحليلية تاريخية لحياة الإمام الحسن العسكري عليه‌السلام

    از ویکی‌نور
    حياة الإمام العسکري عليه السلام: دراسة تحليلية تاريخية علمية لحياة الامام الحسن العسکري عليه السلام
    حياة الإمام العسكري عليه‌السلام: دراسة تحليلية تاريخية لحياة الإمام الحسن العسكري عليه‌السلام
    پدیدآورانمروجی طبسی، محمدجواد (نویسنده)
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم)
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1424ق.= 1382ش.
    چاپسوم
    شابک964-371-298-2
    موضوعحسن بن علي(ع)، امام يازدهم، 233 - 260ق. - سرگذشت‌نامه
    زبانعربی
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏ط‎‏2‎‏ح‎‏9 / 50 BP

    حياة الإمام العسكري عليه‌السلام: دراسة تحليلية تاريخية لحياة الإمام الحسن العسكري عليه‌السلام تألیف محمدجواد مروجی طبسی(متولد1331- نجف اشرف)، پژوهشی است در باره امامان معصوم شیعه با گرایش تاریخی و کلامی به منظور معرفی شخصیت امام یازدهم شیعیان و دفاع از آن حضرت. سبک نگارش کتاب، نقلی است و نویسنده، در آن کمتر به اظهار نظر پرداخته است. اخبار تاریخی، احادیث و نظریات علمای پیشین در باره حوادث و اتفاقات پیرامون امام حسن عسکری(ع)، محتوای کتاب را تشکیل می‌دهد.

    کتاب دارای دو باب است. باب نخست، در دوازده فصل سامان یافته که در باره شخصیت امام است و این مطالب را در بردارد: نام، لقب‌ها، نصوص امامت امام، زندگی در سایه پدر، فرزندان، جایگاه اجتماعی، مناقب و فضایل، معجزات، سخنان کوتاه، روایتگری از پدران، سخنان امام در باره اصول عقاید، احادیث فقهی و تفسیر امام.

    باب دوم، در باره مباحث دوران امام حسن عسکری(ع) است و در دوازده فصل تنظیم شده است. بابی از کتاب به دوران امام حسن(ع)، سختی آن دوران و یا به تعبیری سخت‌ترین دوران‌ها بودن آن (دوران اختناق و فساد و انحراف و تحت فشار شدید بودن شیعیان و فراگیری فتنه) اختصاص یافته است. از آنجا که تبیین چنین شرایطی، در شناساندن امام عسکری(ع) کمک شایانی می‌کند، مؤلف نیمی از کتاب را به گزارش وضعیت آن دوران اختصاص داده است.

    موضوعات مطرح شده در این باب عبارت اند از: رویارویی امام با تردیدکنندگان در امامت آن حضرت، شیعیان و مراکز آنها، مراقبت امام از شیعیان، وضعیت علویون، شورش و انقلاب زنگی (علی بن محمد بن احمد) ـ که خود را به اهل بیت منسوب می‌دانست ـ رویارویی با انحرافات و بدعت‌ها، چگونگی رفتار با خلفا، مسئولیت ویژه امام حسن(ع) در آماده‌سازی مردم جهت پذیرش امام غایب، وضعیت وجوه شرعی و وکلا، اصحاب و راویان احادیث امام، بیماری امام و رخدادهای تلخ پس از شهادت آن حضرت.

    کتاب، دوازده فهرست فنی دارد.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص159-160


    منابع مقاله

    معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.

    وابسته‌ها