طاهری خرم‌آبادی، سید حسن: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز طاهری خرم‌آبادی، سید حسن» را محافظت کرد ([ویرایش=تنها مدیران] (بی‌پایان) [انتقال=تنها مدیران] (بی‌پایان)))
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۲۳ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۴۷

    NUR02256.jpg
    نام
    نام‎های دیگر
    نام پدر سید حیدر
    متولد اول خردادماه 1317ش
    محل تولد خرم‌آباد
    رحلت 16 شهریور 1392
    اساتید آیت‌الله خزعلی

    مکارم شیرازی

    مشکینی

    سبحانی

    برخی آثار البيع (مقرر خرم‌آبادی)

    عدم تحریف قرآن

    المقالات و الرسالات

    کد مؤلف AUTHORCODE02256AUTHORCODE

    سید حسن طاهری خرم‌آبادی (1317-1392ش)، فقیه، عضو مجلس خبرگان رهبری، شورای نگهبان و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، صاحب کتاب «ولایت‌ فقیه و حاکمیت ملت» و از شاگردان امام خمینی(ره) بوده است.

    ولادت

    سید حسن در روز اول خردادماه 1317ش، در خرم‌آباد به دنیا آمد. پدرش مرحوم حاج سید حیدر طاهری خرم‌آبادی (متوفی 1360ش)، از شاگردان برجسته مرحوم آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی و از دوستان نزدیک حضرت امام(ره) و آیت‌الله گلپایگانی(ره) بود که پس از سال‌ها تحصیل و بهره بردن از محضر عالمان بزرگ حوزه علمیه اصفهان، مشهد و قم با درخواست مردم شریف خرم‌آباد به زادگاه خود بازگشت و تا آخر عمر به رتق و فتق امور مردم همت گماشت. مادرش نیز از طایفه اشعریون قم بود.

    تحصیلات

    آیت‌الله طاهری خرم‌آبادی پس از فراگیری تحصیلات ابتدایی، به مدرسه علمیه کمالیه رفت و طی دو سال، جامع ‌المقدمات و سیوطی را آموخت. سپس به‌همراه مادر خود، به قم عزیمت کرد تا تحصیلات حوزوی خود را در آن دیار عالم‌پرور ادامه دهد.

    در همان سال اول ورود به قم، مغنی، حاشیه ملا عبدالله و مقداری از سیوطی را که باقی مانده بود، فراگرفت. در سال بعد معالم الأصول و شرح شمسیه و در دو سال بعد از آن، لمعه، قوانین و مطول را آموخت و در سال پنجم، رسائل و مکاسب شیخ انصاری را آغاز کرد. ظرف سه سال آن کتاب‌ها را به‌همراه جلد اول کفایه به پایان برد و جلد دوم کفایه را هم‌زمان با رفتن به درس خارج امام(ره) شروع نمود.

    اساتید

    آیت‌الله طاهری خرم‌آبادی در دوره تحصیل خود از محضر استادان و عالمان برجسته‌ای کسب فیض نمود. وی با ورود به قم، حاشیه ملا عبدالله را نزد آقای هاشمی رفسنجانی فراگرفت. برای تحصیل معالم الأصول و مطول، نزد آقای شب‌زنده‌دار رفت و لمعه را نزد مرحوم حاج ‌آقا حسین جزایری از فضلای خرم‌آباد، آقایان باقری کنی و ستوده خواند و رسائل شیخ انصاری را نزد آقایان مکارم شیرازی، شب‌زنده‌دار، مشکینی و سبحانی فراگرفت و برای آموختن مکاسب محرمه با آقای حاج سید علی محقق داماد به مباحثه پرداخت. کتاب بیع را نزد آیت‌الله خزعلی فراگرفت. کفاية الأصول را نیز در محضر مرحوم شیخ عبدالجواد اصفهانی (جبل عاملی) و مرحوم سلطانی (طباطبایی) آموخت. برای تحصیل درس خارج، به درس مرحوم آیت‌الله بروجردی و مرحوم امام خمینی رفت.

    آیت‌الله طاهری خرم‌آبادی، پس از تبعید امام، در درس آقایان گلپایگانی، شیخ مرتضی حائری و محقق داماد شرکت نمود و از محضر مرحوم حاج ‌آقا حسن فرید اراکی بهره‌های فراوان برد.

    در بخش فلسفه نیز، ایشان منظومه ملا هادی سبزواری را نزد مرحوم آیت‌الله حاج‌ آقا مصطفی خمینی و آیت‌الله امینی آموخت. اشارات و الهیات شفا را نزد آیت‌الله جوادی آملی و مقداری از اسفار را نزد مرحوم علامه طباطبایی فراگرفت. بخشی از اسفار را نیز در محضر آیت‌الله شهید مطهری خواند.

    ایشان در دوره سطح با آقایان سید احمد مرعشی، سید علی محقق، عمید زنجانی به مباحثه می‌پرداخته است و از هم‌مباحثه‌ای‌های دوره تحصیل درس خارج، از آقایان مؤمن، حسینی کاشانی، ربانی املشی و حاج حسن تهرانی نام می‌برد.

    فعالیت‌های سیاسی

    ایشان در کنار مبارزات سیاسی و مخالفت با رژیم شاه با سخنرانی و منبر، در حدود سال 56 به عضویت رسمی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درآمد.

    فعالیت‌های سیاسی آیت‌الله طاهری خرم‌آبادی به پیش از انقلاب محدود نیست. ایشان پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی نیز در مسئولیت‌های گوناگون به ایفای نقش پرداختند و خدمات ارزشمندی را در عرصه‌های گوناگون به انجام رساندند. برخی از فعالیت‌های ایشان پس از پیروزی انقلاب بدین شرح است:

    1. عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی به نمایندگی از مردم لرستان؛
    2. عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم؛
    3. نمایندگی امام در امور حج و زائران بیت‌الله الحرام؛
    4. نمایندگی حضرت امام در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال 1360؛
    5. نمایندگی امام در پاکستان؛
    6. عضویت در مجلس خبرگان رهبری و عضویت در هیئت‌رئیسه آن؛
    7. امامت جمعه موقت تهران با حکم مقام معظم رهبری.

    وفات

    حضرت آیت‌الله طاهری خرم‌آبادی، در تاریخ 16 شهریور 1392 به دیار باقی شتافت.

    آثار

    1. رسالة في صلة الرحم و قطعيتها؛
    2. رسالة في مقدار المهر؛
    3. مسألة ولاية الفقيه في كلام الشيخ الأنصاري؛
    4. اسلام و مسائل اجتماعی؛
    5. ولایت‌ فقیه و حاکمیت ملت؛
    6. جهاد در قرآن؛
    7. رساله‌ای در عموم حجیت بینه؛

    و...[۱].

    پانویس

    1. ر.ک: پایگاه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم


    منابع مقاله

    پایگاه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم

    وابسته‌ها