توحید و زیارت

    از ویکی‌نور
    توحید و زیارت
    توحید و زیارت
    پدیدآورانطاهری خرم‌آبادی، سید حسن (نویسنده)
    ناشربوستان کتاب
    مکان نشرقم
    سال نشر1385
    چاپاول
    موضوعمفهوم‌شناسی زیارت
    کد کنگره
    ‏ BP۲۱۷/ط۲ت‌۹ ۱۳۸۵

    توحید و زیارت تألیف سید حسن طاهری خرم‌آبادی (1317-1392ش)، اولين نوشته از مجموعه كتاب‌هايى با عنوان: تبيين باورهاى شيعى است كه مؤلف به طور مستند و مستدل به شرح و تبيين آن پرداخته و ابعاد معنايى آن را رازگشايى كرده است.

    در مقدمه ناشر آمده است:

    با كمال تأسف در ميان فرقه‌هاى مسلمان، وهابيت كه اصالت و ريشه‌اى ندارد، در اخلاص توحيدى شيعه ترديد افكنده و عقايدى چون شفاعت، زيارت توسل و مانند آن را اعمال شرك‌آميز معرفى كرده و شبهه‌هاى بى‌اساس را طرح ساخته‌اند.

    دانشمندان شيعه و حتى برخى عالمان منصف و حقيقت طلب اهل سنت به اين تهمت‌ها و شبهه‌ها پاسخ گفته و آثار گرانسنگى پديد آورده‌اند. يكى از اين آثار، مجموعه پنج جلدى حاضر است كه در آن، با مدد جستن از قرآن و احاديث و نيز با استفاده از منابع كهن و دست اول اهل سنت تبيين [شده] است.

    مؤلف در مقدمه خود، بيان مى‌كند كه اين كتاب، حاصل سخنرانى‌هايى است كه در ايام ماه رمضان براى علما و طلاب پاكستانى مطرح شده است:

    در ماه مبارك رمضان سال سوم، به نظر رسيد بهتر است به جاى تفسير قرآن مباحثى را كه آقايان علما و طلاب به آن نيازمندند، بحث و بررسى كنيم، لذا بحث را درباره شبهات وهابى‌ها و پيروان ابن تيميه و محمدبن عبد الوهاب قرار داديم. در سه ماه مبارك رمضان پياپى مباحثى بدين شرح مطرح گرديد:

    تحريف قرآن... تأسيس بنابر قبور و تكريم قبور پيامبران و اولياء... زيارت كردن و تبرك جستن... شفاعت.

    مؤلف با بهره‌گيرى از منابع دست اول اهل سنت، پاسخ‌هايى مستند و مستدل شبهات وارده درباره زيارت قبور ارائه كرده است و جايگاه والاى اين آموزۀ اسلامى را به خوبى ترسيم نموده است. عنوان برخى از منابع اين كتاب عبارت است از: تفسير روح المعانى، شرح نهج‌البلاغه ابن ابى الحديد، تفسير ابن كثير، سنن ابن ماجه، مسند احمد حنبل، الغدير علامه امينى، سنن بيهقى، الميزان.

    مؤلف در بخش اول كتاب، مباحث مربوط به توحيد و شرك را تبيين كرده و اهميت توحيد در عبارت را بيان مى‌كند و با اين مقدمات، وارد بحث اصلى خود زيارت مى‌شود. در اين بخش نيز در ابتدا به جايگاه زيارت در فرهنگ اسلامى پرداخته مى‌شود و سپس شبهات مطرح شدۀ ابن تيميه درباره زيارت قبور، پاسخ داده مى‌شود.

    بخش پاياى كتاب به مباحثى چون جشن و سوگوارى و تبرك جستن اختصاصى دارد و برداشت‌هاى غلط وهابى‌ها درباره تشكيل مجلس سوگوارى و گريه بر اموات و تبرك جستن به آثار انبياء و اوليا.

    فهرست

    مقدمه / شرح حال مختصرى از پايه گذاران فرقه وهابيت: ابن تيميه، محمدبن عبدالوهاب.

    بخش اول / توحيد و شرك: توحيد و شرك در عبادت، اقسام توحيد و

    شرك (توحيد ذاتى، توحيد در صفات، توحيد در خلاقيت، توحيد در عبادت و...) اهميت توحيد در عبادت.

    بخش دوم / زيارت: جايگاه بحث، علماى شيعه و زيارت مرقد رسول خدا، ابن تيميه و شبهه در زيارت مرقد رسول خدا، اجماع علماى اهل سنت بر جواز زيارت رسول خدا، آثار زيارت، جواز سفر براى زيارت خدا، زيارت رسول خدا، جواز زيارت قبور مؤمنين، بانوان و زيارت قبور.

    بخش سوم / جشن، سوگوارى و تبرك جستن: برداشت غلط وهابى‌ها از جشن و سرور در ميلاد رسول خدا،

    شبهه در تشكيل مجلس سوگوارى و گريه بر اموات، برداشت غلط وهابى‌ها در تبرك جستن به آثار انبياء و اوليا.[۱]

    پانویس

    1. ر.ک: باقریان موحد، رضا، ص71 الی 73

    منابع مقاله

    باقریان موحد، کتابشناسی زیارت، قم- ایران، نشر مشعر، 1387


    وابسته‌ها