شرح أسماء الله الحسنی (زروق): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۲: خط ۳۲:




    '''شرح أسماء الله الحسنی (زروق)،''' نوشته محدّث مالکی و صوفی مغربی قرن نهم هجری قمری؛ [[زروق، احمد بن احمد| احمد بن احمد برنسی فاسی مشهور به زَرُّوق]] (846 - 899ق.) در موضوع خداشناسی روایی عرفانی که به ضمیمه کتاب دیگرش در همین موضوع به نام [[ شرح منظومة الدمیاطي لخواصّ أسماء الله ]] منتشر شده است.
    '''شرح أسماء الله الحسنی'''، نوشته محدّث مالکی و صوفی مغربی قرن نهم هجری قمری، [[زروق، احمد بن احمد| احمد بن احمد برنسی فاسی مشهور به زروق]] (846-899ق)، در موضوع خداشناسی روایی - عرفانی است که به‌ضمیمه کتاب دیگرش در همین موضوع به نام [[ شرح منظومة الدمياطي لخواصّ أسماء الله ]] منتشر شده است.


    ==شرح أسماء الله الحسنی==
    ==شرح أسماء الله الحسنی==
    [[زروق، احمد بن احمد| احمد بن احمد زَرُّوق]] روایت "انّ لله تسعة و تسعون اسماً مَن أحصاها دخل الجنّةَ." را صحیح دانسته ولی تفسیر 99 اسم داشتن را به معنای انحصار اسماء و صفات الهی در آن عدد انکار کرده و تفسیر صحیح را عبارت از حصر پاداش بهشت برای دانستن آن تعداد از اسماء الله الحسنی دانسته است. <ref> رک: مقدمه نویسنده ص 18.</ref> او مطالبش را هماهنگ با روایت 99 اسم، با اسم جلاله الله آغاز کرده <ref> رک: متن کتاب، ص 25.</ref>و با اسم صبور پایان داده است. <ref> رک: متن کتاب، ص 168.</ref>
    [[زروق، احمد بن احمد| احمد بن احمد زروق]] روایت «إنّ لله تسعة و تسعين اسماً مَن أحصاها دخل الجنّة» را صحیح دانسته، ولی تفسیر 99 اسم داشتن را به معنای انحصار اسماء و صفات الهی در آن عدد انکار کرده و تفسیر صحیح را عبارت از حصر پاداش بهشت برای دانستن آن تعداد از اسماء الله الحسنی دانسته است<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص18</ref>. او مطالبش را هماهنگ با روایت 99 اسم، با اسم جلاله «الله» آغاز کرده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص25</ref> و با اسم «صبور» پایان داده است<ref>ر.ک: همان، ص168</ref>.


    [[زروق، احمد بن احمد| زَرُّوق]] پایان نگارش کتاب شرح أسماء الله الحسنی را در سال 1277هجری قمری ثبت کرده است. <ref> رک: متن کتاب، ص 174.</ref> نویسنده در خاتمه افزوده که بیشتر مطالب مربوط به آثار اسماء و صفات الهی را از دو کتاب؛ [[کیمیاء السعادة]] نوشته [[ابن عربی، محمد بن علی| ابن عربی]] و کتابی به همین نام از ابوالعباس بونی استفاده کرده است. <ref> رک: متن کتاب، ص 171.</ref>
    [[زروق، احمد بن احمد| زروق]]، پایان نگارش کتاب «شرح أسماء الله الحسنی» را در سال 1277ق، ثبت کرده است<ref>ر.ک: همان، ص174</ref>.


    زَرُّوق همسو با گرایش عرفانیش آموزش را ناقص شمرده و فتح و إلهام را برتر از آن دانسته <ref> ... لأنّ التعلیم ناقص بخلاف الفتح و الإلهام ... رک: متن کتاب، ص 171. </ref> و تأکید کرده که این اثر نه برای صرف دانایی بلکه برای سیر و سلوک الی الله فراهم شده است. <ref> ... هذا طریق السیر إلی الله تعالی ...رک: متن کتاب، ص 172. </ref>
    نویسنده در خاتمه افزوده که بیشتر مطالب مربوط به آثار اسماء و صفات الهی را از کتاب [[كيمياء السعادة]]، نوشته [[ابن عربی، محمد بن علی| بن عربی]] و برخی از آن را از کتاب ابوالعباس بونی استفاده کرده است<ref>ر.ک: همان، ص171</ref>.


    ==شرح منظومة الدمیاطي لخواصّ أسماء الله==
    زروق، همسو با گرایش عرفانی‌اش، آموزش را ناقص شمرده و فتح و الهام را برتر از آن دانسته؛ «لأنّ التعليم ناقص بخلاف الفتح و الإلهام»<ref>ر.ک: همان</ref>.
    کتاب ضمیمه که در متن نسخه حاضر به اسم [[خواصّ نظم الشیخ نورالدین الدمیاطي شرح الإمام احمد بن احمد بن محمد بن عیسی البرنسي الفاسي المعروف بزروق]] نامیده شده<ref> رک: متن کتاب، ص 175.</ref>، شرحی در مورد خصوصیات و آثار اسماء و صفات الهی مطرح شده در منظومه عرفانی نورالدین دمیاطی برای بهره‌مندی عملی در دعا و اصلاح و حلّ مشکلات است. <ref> رک: متن کتاب، ص 171.</ref>


    ==پانویس ==
    ==شرح منظومة الدمياطي لخواصّ أسماء الله==
    کتاب ضمیمه که در متن نسخه حاضر به اسم [[خواصّ نظم الشيخ نورالدين الدمياطي شرح الإمام احمد بن احمد بن محمد بن عيسی البرنسي الفاسي المعروف بزروق]] نامیده شده<ref>ر.ک: همان، ص175</ref>، شرحی در مورد خصوصیات و آثار اسماء و صفات الهی مطرح‌شده در منظومه عرفانی نورالدین دمیاطی برای بهره‌مندی عملی در اصلاح و حلّ مشکلات است<ref>ر.ک: همان، ص178</ref>.
     
    ==پانویس==
    <references/>
    <references/>
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # مقدمه کتاب
    مقدمه و متن کتاب.
    # متن کتاب


    {{تصوف و عرفان}}
    {{تصوف و عرفان}}
    خط ۷۹: خط ۸۰:
    [[رده:ادعیه، اذکار، اوراد، اعمال]]
    [[رده:ادعیه، اذکار، اوراد، اعمال]]
    [[رده:مقالات آبان 01 خردمند]]
    [[رده:مقالات آبان 01 خردمند]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده آبان 01]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]

    نسخهٔ ‏۵ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۹:۴۲

    شرح أسماء الله الحسنی
    شرح أسماء الله الحسنی (زروق)
    پدیدآورانزروق، احمد بن احمد (نویسنده) یوسف احمد (محقق)
    ناشردارالکتب العلمیة
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1428ق. = 2007م.
    چاپیکم
    موضوعخداشناسی عرفانی
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏ /ز4ش4 / 219/9 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf



    شرح أسماء الله الحسنی، نوشته محدّث مالکی و صوفی مغربی قرن نهم هجری قمری، احمد بن احمد برنسی فاسی مشهور به زروق (846-899ق)، در موضوع خداشناسی روایی - عرفانی است که به‌ضمیمه کتاب دیگرش در همین موضوع به نام شرح منظومة الدمياطي لخواصّ أسماء الله منتشر شده است.

    شرح أسماء الله الحسنی

    احمد بن احمد زروق روایت «إنّ لله تسعة و تسعين اسماً مَن أحصاها دخل الجنّة» را صحیح دانسته، ولی تفسیر 99 اسم داشتن را به معنای انحصار اسماء و صفات الهی در آن عدد انکار کرده و تفسیر صحیح را عبارت از حصر پاداش بهشت برای دانستن آن تعداد از اسماء الله الحسنی دانسته است[۱]. او مطالبش را هماهنگ با روایت 99 اسم، با اسم جلاله «الله» آغاز کرده است[۲] و با اسم «صبور» پایان داده است[۳].

    زروق، پایان نگارش کتاب «شرح أسماء الله الحسنی» را در سال 1277ق، ثبت کرده است[۴].

    نویسنده در خاتمه افزوده که بیشتر مطالب مربوط به آثار اسماء و صفات الهی را از کتاب كيمياء السعادة، نوشته بن عربی و برخی از آن را از کتاب ابوالعباس بونی استفاده کرده است[۵].

    زروق، همسو با گرایش عرفانی‌اش، آموزش را ناقص شمرده و فتح و الهام را برتر از آن دانسته؛ «لأنّ التعليم ناقص بخلاف الفتح و الإلهام»[۶].

    شرح منظومة الدمياطي لخواصّ أسماء الله

    کتاب ضمیمه که در متن نسخه حاضر به اسم خواصّ نظم الشيخ نورالدين الدمياطي شرح الإمام احمد بن احمد بن محمد بن عيسی البرنسي الفاسي المعروف بزروق نامیده شده[۷]، شرحی در مورد خصوصیات و آثار اسماء و صفات الهی مطرح‌شده در منظومه عرفانی نورالدین دمیاطی برای بهره‌مندی عملی در اصلاح و حلّ مشکلات است[۸].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص18
    2. ر.ک: متن کتاب، ص25
    3. ر.ک: همان، ص168
    4. ر.ک: همان، ص174
    5. ر.ک: همان، ص171
    6. ر.ک: همان
    7. ر.ک: همان، ص175
    8. ر.ک: همان، ص178

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها