تحفة لب اللباب في ذكر نسب السادة الأنجاب

    از ویکی‌نور
    تحفة لب اللباب في ذکر نسب السادة الأنجاب
    تحفة لب اللباب في ذكر نسب السادة الأنجاب
    پدیدآورانضامن بن شدقم (نويسنده) رجایی، مهدی (محقق)
    ناشرمکتبة آیة الله العظمی المرعشي النجفي(ره)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1376ش - 1418ق
    چاپ1
    شابک964-6121-17-9
    موضوعسادات (خاندان) - نسب نامه - مجتهدان و علما - سرگذشت نامه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ض‎‏2‎‏ت‎‏3 53/7 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تحفة لب اللباب في ذكر نسب السادة الأنجاب، به قلم سید ضامن بن شدقم، تلخیص تحفة الأزهار و زلال الأنهار في نسب أبناء الأئمة الأطهار عليهم ‌صلوات ‌الملك ‌الغفار است که به قلم خود وی مختصر شده است. تحقیق و تصحیح اثر به قلم سید مهدی رجایی است.

    «تحفة الأزهار و زلال الأنهار في نسب أبناء الأئمة الأطهار عليهم ‌صلوات ‌الملك ‌الغفار»، کتاب مهم و مشهور ضامن بن شدقم است که به گفته خودش تکمله‌‌ای است بر کتاب‌های «زهرة المقول» جدش علی بن حسن و «المستطابة في نسب سادات طابة» اثر جد اعلایش حسن بن علی و برخی کتاب‌های دیگر. ضامن، انگیزه خود را از تألیف این کتاب احیای علم انساب دانسته است که در زمان او اهمیت خود را از دست داده و مهجور مانده بود[۱]‏.

    ضامن بن شدقم خود، «تحفة الأزهار» را که متشکل از یک مقدمه، یازده باب و یک خاتمه بوده، خلاصه کرده و بر اساس حروف الفبا در یک مقدمه و هشت فصل تنظیم کرده و آن را «تحفة لب اللباب في ذكر نسب السادة الأنجاب» خوانده است. سید مهدی رجایی، این کتاب را تصحیح و در 1376ش، در قم چاپ کرده است. تحفة الأزهار را سید یوسف بن عبدالله جمل اللیل نیز با نام مختصر تحفة الأزهار و زلال الأنهار في نسب أبناء الأئمة الأطهار خلاصه کرده است. پسر ضامن، جمال‌الدین ابوالقاسم نیز ذیلی بر تحفة الأزهار نوشته است[۲]‏.

    این نسخه از کتاب با ذکر شرح حال ضامن بن شدقم آغاز شده است. معرفی بیت آل‌شدقم و اجداد وی، سفرهای مؤلف، اساتید و آثارش در این معرفی ذکر شده است. سید مهدی رجایی در بخش معرفی کتاب اشاره کرده که اگرچه از این کتاب ذکر و اثری در کتب شیعه نشده، اما آیت‌الله مرعشی نجفی دائماً در درس‌های خصوصی‌اش به وجود این کتاب در مخزن کتابخانه مدرسه فیضیه اشاره کرده است. سپس اشاره کرده که تحقیق این اثر به درخواست فرزند آن جناب، سید محمود مرعشی تحقیق و تنها نسخه پرغلط آن تصحیح شده است[۳]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: باغستانی، اسماعیل، ج30، ص314
    2. ر.ک: همان، ص314-315
    3. ر.ک: مقدمه کتاب، ص5-30

    منابع مقاله

    1. مقدمه کتاب.
    2. باغستانی، اسماعیل، «دانشنامه جهان اسلام»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، چاپ اول، 1400.

    وابسته‌ها