مختصر تحفة الأزهار و زلال الأنهار في نسب أبناء الأئمة الأطهار

    از ویکی‌نور
    ‏مختصر تحفة الأزهار و زلال الأنهار في نسب أبناء الأئمة الأطهار
    مختصر تحفة الأزهار و زلال الأنهار في نسب أبناء الأئمة الأطهار
    پدیدآورانسید ضامن بن شدقم (نويسنده) ليل، يوسف جمل (تلخيص)
    عنوان‌های دیگرتحفه الازهار و زلال الانهار في نسب ابناء الائمه الاطهار. تخليص
    ناشرمکتبة التوبة مکتبة جد المعرفة
    مکان نشرعربستان - رياض
    سال نشرمجلد1: 2005م , 1426ق,
    موضوعآل ابوطالب - نسب نامه

    امام زادگان - نسب نامه

    سادات (خاندان) - نسب نامه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‏BP‎‏ ‎‏53‎‏/‎‏7‎‏ ‎‏/‎‏ض‎‏2‎‏ ‎‏ت‎‏3017
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مختصر تحفة الأزهار و زلال الأنهار في نسب أبناء الأئمة الأطهار، تألیف سید ضامن بن شدقم حسینی مدنی (زنده در 1090ق) از جمله منابع مهم در ذکر انساب و تراجم و از جمله مفصل‌ترین آثار در ذکر فرزندان امامان شیعه است. تلخیص این اثر به قلم سید یوسف بن عبدالله جمل اللیل انجام شده است.

    متن کامل کتاب در سال 1378ش/1420ق با تحقیق و تعلیق کامل سلمان جبوری برای اولین بار به طبع رسید.

    اصل کتاب مشتمل بر یک مقدمه تحقیقی و یازده باب است که نویسنده هر باب را به اعقاب یک امام اختصاص داده است؛ اما در این مختصر تنها دو باب ارائه شده که در باب اول اعقاب امام حسن مجتبی(ع) و در باب دوم اعقاب حسین(ع) ذکر شده است. در باب اول کتاب نیز از ده فصل اول متن اصلی چشم‌پوشی شده و از فصل یازدهم با نقل روایتی از ارشاد شیخ مفید در ذکر اولاد امام حسن مجتبی(ع) آغاز شده است[۱]. پس‌ازآن از صفحه 297 کتاب به ذکر فرزندان و اولاد امام حسین(ع) تا امام هادی(ع) اختصاص یافته است.

    ملخص اثر در مقدمه‌اش بر کتاب به انتشار اصل اثر در چهار مجلد اشاره کرده است. سپس این کتاب را به حق از معتبرترین منابع و از مفصل‌ترین آثار مختص به انساب آل البیت از علویان دانسته است. نویسنده که علم انساب را بزرگ از بزرگ از اجدادش به ارث برده در تعدادی از کشورهای منطقه مانند عربستان، عراق، ایران و هند به تحقیق پرداخته و پس از توقف زمانی طولانی بر نویسندگان در این علم و آثار آن‌ها اطلاع یافته است[۲].

    جمل اللیل سپس به معرفی نویسنده پرداخته است و فعالیت‌های محقق در گردآوری نسخ را توضیح داده است. پس‌ازآن هدف خود از این خلاصه را ذکر سلسله انساب به‌تنهایی و بدون اشاره به طرق تراجم و تاریخ و سیر دانسته است[۳].

    سپس دلایلی را در تلخیص این اثر ذکر کرده است؛ از جمله این‌که این کتاب از مهم‌ترین منابع موثق در این عصر است[۴]؛ دیگر این‌که رسول‌الله(ص) بر فراگیری علم انساب، با هدف صله ارحام نه تفاخر به حسب و نسب، ترغیب نموده است[۵].

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب و نیز فهرست تفصیلی اعلام با ذکر شماره صفحه در انتهای کتاب ذکر شده است. از جمله ویژگی‌های کتاب نسبت به اصل اثر ارائه نمودارهای متعدد درختی در ذکر اولاد ائمه(ع) است.

    پانویس

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. الحسینی المدنی، سید ضامن بن شدقم، تحفة الأزهار و زلال الأنهار، تهران، دفتر نشر میراث مکتوب، آینه میراث، الطبعة الاولی، 1420ق.

    وابسته‌ها