كفاية الأصول (با حواشی مشکینی)

    از ویکی‌نور
    کفایة الاُصول (با حواشی مشکینی)
    كفاية الأصول (با حواشی مشکینی)
    پدیدآورانآخوند خراسانی، محمدکاظم بن حسین (نویسنده) مشکینی اردبیلی، ابوالحسن (حاشيه نويس)
    ناشرلقمان ج: 1, 3, 5
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1413 ق
    چاپ1
    موضوعآخوند خراسانی، محمدکاظم بن حسین، 1255 - 1329ق. کفایه الاصول - نقد و تفسیر اصول فقه شیعه - قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد5
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏159‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏آ‎‏3‎‏ ‎‏ک‎‏7038‎‏ ‎‏1372
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كفاية الأصول یا حواشى المحقق المشكينى على الكفاية، اثر ميرزا ابوالحسن مشكينى، از علماى بزرگ و مشهور حوزه علميّه نجف اشرف است(1305 - 1358ق).

    وى، اين كتاب را به زبان عربى و در شرح و توضيح مطالب علمى و پيچيده كتاب «كفاية الاصول» آخوند خراسانى نوشته است و با اين كار، اثرى ارزش‌مند را بر جاى نهاده است.

    مؤلف، در مقدمه، انگيزه خود را از نگارش اين كتاب چنين بيان مى‌فرمايد: با توجه به اينكه كتاب كفايه، نوشته شيخ ما، علامه محقق و مدقق، آیت‌الله شيخ محمد كاظم خراسانى - طاب ثراه - از محتوايى ژرف و معانى عالى برخوردار است و حقايقى در آن پنهان است كه كسى نمى‌تواند به كنه آن پى ببرد، مگر شخصيت‌هايى كم‌نظير از ميان مردم، لذا دوست داشتم تا تعليقه‌اى بر آن كتاب ضميمه نمايم كه پرده‌هاى آن را كنار زند و به جست‌وجوى اسرار آن پردازد و عهده‌دار حل و روشن ساختن حقايق آن شود. مطالب مجمل و غير واضح آن را بيان كند و متشابهات آن را تأويل نمايد. علاوه بر آن، استدلال‌ها و برهان‌هايى را كه ايشان به آنها اشاره نكرده و به خاطرم رسيده، همراه آن ساختم.

    حضرت آیت‌الله نجفى مرعشى، اين كتاب را از كتاب‌هاى مشهور دانسته و در اين باره مى‌فرمايد:

    «العلامة المدرس الأستاذ آیت‌الله الميرزا ابوالحسن المشكينى، صاحب التعليقة الشهيرة على كفاية الاصول.»

    ساختار

    از آن‌جا كه اين كتاب، شرح و توضيح كتاب «كفاية الاصول» مرحوم آخوند خراسانى مى‌باشد، لذا ابواب و فصول آن، بر اساس ابواب و فصول كتاب «كفاية الاصول» است.

    محقق مشكينى، در ذيل هر قسمت از متن، به شرح و توضيح آن پرداخته است.

    گزارش محتوا

    اين كتاب، از مشهورترين حواشى است كه بر كتاب كفايه نگاشته شده است. مؤلف، در اين كتاب علاوه بر شرح مطالب كفايه، به نقد و بررسى آنها و طرح ديدگاه‌هاى اصولى خود نيز پرداخته است.

    حاشيه مشكينى از اولين حواشى است كه طلاب حوزه‌هاى علميّه هنگام فراگرفتن كتاب «كفاية الاصول» به آن مراجعه مى‌كنند. مؤلف اين حاشيه، از مشهورترين اساتيد حوزه علميّه نجف اشرف بود. وى، بارها كتاب «كفاية الاصول را تدريس كرده و بسيارى از علماى حوزه علميّه از شاگردان ايشان به شمار مى‌آيند كه از جمله آنها مى‌توان به حضرت آیت‌الله‌نجفى مرعشى اشاره نمود.

    كتاب حاضر در حوزه‌هاى علميّه بسيار مورد استقبال و توجه علما و فضلاى حوزه قرار گرفته است.

    به يك نمونه از حاشيه ايشان توجه فرماييد: وى، به مناسبت بحث از عوارض ذاتى كه در كلام مرحوم آخوند آمده، فرموده‌اند: عارض، بر دو گونه است:

    1. عارض بر خود شىء، بدون هيچ واسطه ثبوتى و عروضى كه اين خود بر سه قسم است:

    الف) مساوى با معروض؛

    ب) اعم از معروض؛

    ج) اخص از معروض؛

    2. عارض بر شىء با واسطه كه آن واسطه يا داخلى است با دو قسم مساوى و اعم از معروض يا خارجى است با چهار قسم مساوى، اعم، اخص از معروض و مباين با آن...

    وى، در ادامه از زبان مرحوم آخوند، ملاك ذاتى بودن عارض را نداشتن واسطه در عروض مى‌داند، خواه اصلا واسطه‌اى نباشد يا واسطه در ثبوت باشد.

    منابع مقاله

    متن و مقدمه كتاب.

    وابسته‌ها