انسانم آرزوست (برگزیده و شرح غزلیات مولانا/شمس)

    از ویکی‌نور
    انسانم آرزوست (برگزیده و شرح غزلیات مولانا/شمس)
    انسانم آرزوست (برگزیده و شرح غزلیات مولانا/شمس)
    پدیدآورانمولوی، جلال‌الدین محمد (نویسنده) خرمشاهی، بهاءالدین (توضیحات، مقدمه و فهرست‌ها)
    ناشرمؤسسه انتشارات نگاه
    مکان نشرتهران
    سال نشر1386
    چاپاول
    موضوعشعر فارسی - قرن 7ق
    کد کنگره
    ‏PIR5295/آ1

    انسانم آرزوست (برگزیده و شرح غزلیات مولانا/شمس) اثر جلال‌الدین محمد بلخی، با توضیحات، مقدمه و فهرست‌ها از بهاءالدین خرمشاهی؛ این کتاب، برگزیده و شرح و توضیح چهارصد غزل از غزلیات شاد و روح‌انگیز مولاناست. خرمشاهی می‌نویسد: پیش از تدوین و طبع این مجموعه به گزیده‌هایی که پیش از این به همت دیگر محققان فراهم گردیده مانند شمس‌الحقایق رضا قلی‌خان هدایت، جذبات الاهیه اسداله ایزد گشسب، مکتب شمس انجوی شیرازی، گزیدۀ غزلیات شمس شفیعی کد کنی(چاپ همزمان انتشارات علمی و فرهنگی و امیرکبیر) رسول آفتاب عبدالکریم سروش(به صورت سی- دی) نظر داشته و کوشیده است که این برگزیده، علاوه بر ویژگی‌های خود، امتیازات گزیده‌های پیش از خود را نیز در بر داشته باشد.

    سبک و ساختار این اثر به اختصار چنین است: غزل‌ها از روی کلیات شمس تبریزی، به کوشش توفیق ه. سبحانی، انتخاب شده است. در اين مجموعه غیر از دو سه غزلی که بلندتر از بیست بیت است، باقی از غزل‌های کوتاه انتخاب شده و از غزل‌های ملمّع (فارسی-عربی)اصلاً گزینش نشده است. مؤلف که از استادان صاحب‌نظر و دارای آثار متعدد است؛ می‌گوید در انتخاب غزل‌ها، علاوه برآثار قُدما به تجربۀ شعرشناسی و سخن سنجی خود و طراوت و بداعت معانی و مضامین نو غزل‌ها توجه داشته است. مهم‌ترین کار وی علاوه بر انتخاب بهترین ابیات، این است که واژگان و اصطلاحات دشوار چون عشق، باده، توبه، توکل، عقل، نفس، غیب، سنجق، و نظیر اینها را در پاورقی صفحات، با ایجاز تمام توضیح می‌دهد.

    غزل‌ها برحسب ردیف و قافیه مرتّب شده و در پایان، دو فهرست برای غزلیات،؛ یکی برحسب حروف آغازین و یکی برحسب حروف ردیف و قافیه تنظیم گردیده و فهرست آیات و روایات نیز در آخر کتاب درج شده است. [۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص375


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها