الگو:صفحهٔ اصلی

از ویکی‌نور
به ویکی‌نور خوش آمدید
دانشنامهٔ تخصصی کتاب‌شناسی و زندگی‌نامه (با 26086 مقالهٔ فارسی)
مقالهٔ برگزیده
الخاتمية في الكتاب و السنة و العقل الصريح

الخاتمية في الكتاب و السنة و العقل الصريح، اثر آیت‌الله جعفر سبحانی، رساله‌ای است مختصر و کوتاه پیرامون ادله خاتمیت پیامبر اسلام(ص) و پاسخ به سؤالات مطرح‌شده در این زمینه.

در فصل نخست، مسئله خاتمیت در قرآن کریم مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در این زمینه، به آیات زیر اشاره گردیده و توضیحاتی پیرامون هریک، مطرح شده است:

  1. «مٰا كٰانَ مُحَمَّدٌ أَبٰا أَحَدٍ مِنْ رِجٰالِكمْ وَ لٰکنْ رَسُولَ اللّٰهِ وَ خٰاتَمَ النَّبِيينَ وَ كٰانَ اللّٰهُ بِكلِّ شَيءٍ عَلِيماً» (الأحزاب: ٤٠)؛ «محمد پدر هیچ‌یک از مردان شما نیست، ولى فرستاده خدا و خاتم پیامبران است و خدا همواره بر هر چیزى داناست».
  2. «تَبٰارَك الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقٰانَ عَلىٰ عَبْدِهِ لِيكونَ لِلْعٰالَمِينَ نَذِيراً» (الفرقان: 1)؛ «بزرگ [و خجسته] است کسى که بر بنده خود، فرقان [کتاب جداسازنده حق از باطل] را نازل فرمود، تا براى جهانیان هشداردهنده‏‌اى باشد».
  3. «إِنَّ الَّذِينَ كفَرُوا بِالذِّكرِ لَمّٰا جٰاءَهُمْ وَ إِنَّهُ لَكتٰابٌ عَزِيزٌ * لاٰ يأْتِيهِ الْبٰاطِلُ مِنْ بَينِ يدَيهِ وَ لاٰ مِنْ خَلْفِهِ تَنْزِيلٌ مِنْ حَكيمٍ حَمِيدٍ» (فصلت: 41-42)؛ «کسانى که به این قرآن چون بدیشان رسید کفر ورزیدند [به کیفر خود می‌رسند] و به‌راستى که آن کتابى ارجمند است؛ از پیش روى آن و از پشت سرش باطل به سویش نمی‌آید؛ وحى [نامه] اى است از حکیمى ستوده». مراد از ذکر قرآن کریم است، به قرینه آیه: «ذٰلِك نَتْلُوهُ عَلَيك مِنَ الْآيٰاتِ وَ الذِّكرِ الْحَكيمِ» (آل عمران: 58)؛ «اینهاست که ما آن را از آیات و قرآن حکمت‏آمیز بر تو می‌‏خوانیم».
  4. «قُلْ أَي شَيءٍ أَكبَرُ شَهٰادَةً قُلِ اللّٰهُ شَهِيدٌ بَينِي وَ بَينَكمْ وَ أُوحِي إِلَي هٰذَا الْقُرْآنُ لِأُنْذِرَكمْ بِهِ وَ مَنْ بَلَغَ...» (الأنعام: 19)؛ «بگو گواهى چه کسى از همه برتر است؟ بگو خدا میان من و شما گواه است و این قرآن به من وحى شده تا به‌وسیله آن شما و هر کس را [که این پیام به او] برسد هشدار دهم...».
  5. «وَ مٰا أَرْسَلْنٰاك إِلاّٰ كافَّةً لِلنّٰاسِ بَشِيراً وَ نَذِيراً وَ لٰكنَّ أَكثَرَ النّٰاسِ لاٰ يعْلَمُونَ» (سبأ: 28)؛ «و ما تو را جز [به سِمَتِ] بشارتگر و هشداردهنده براى تمام مردم نفرستادیم، لیکن بیشتر مردم نمی‌‏دانند». ادامه ...
مقالهٔ برگزیده
امام علی علیه‌السلام الگوی زندگی

امام علی علیه‌السلام الگوی زندگی تألیف حبیب‌الله احمدی، پژوهشی است در زندگی و سیره امام علی(ع). کتاب با بهره‌گیری از قرآن، احادیث، تفاسیر، شرح‌های نهج‌البلاغه و کتاب‌های دست اول و غیر آن به نگارش در آمده و نویسنده، با تألیف آن، کوشیده است تا الگویی انسانی برای رفتار و زندگی اجتماعی و فردی هر انسان مؤمن معرفی کند و برای این امر، بر عصمت اهل‌بیت(ع) پای فشرده است.

مؤلف، کتاب را در چند بخش به سامان کرده و در آغاز آن، به زیست‌نامه امام علی(ع) پرداخته است. وی در این بخش، تولد، نام، لقب ها، پدر و مادر امام، تربیت او و فرزندانش را معرفی و به بحث و بررسی گذاشته است.

بخش دوم کتاب، به ذکر شماری از فضایل و مناقب امام اختصاص یافته و در ضمن طرح مباحث به توضیح و شرح پاره‌ای از آنها و تبیین معنا و ابعاد آنها پرداخته است. سبقت امام در ایمان، عبادت، زهد، دانش، ایثار، جهاد و حق مداری، از جمله فضایل یاد شده است.

بخش سوم و چهارم کتاب که به مناسبت طرح الگو نوشته شده، و بخش مهم و عمده کتاب را به خود اختصاص داده، به معیارها و ارزش‌های مربوط به امام پرداخته است. چگونگی رهبری، مدیریت، سیره سیاسی، عدالت، سیره اقتصادی و ساده زیستی امام تجزیه و تحلیل شده و نمونه‌هایی تاریخی نیز، ذکر شده است. موضع‌گیری امام در برابر خلفای وقت، رخدادهای عصر عثمان و قتل او و حکومت امام علی(ع) و موضع ایشان در برابر مخالفان و جنگ‌های آن حضرت، از جمله مباحثی است که در کتاب پی گیری شده و مواضع ناکثین، قاسطین و مارقین نیز، تشریح و تحلیل شده است.

ترور و شهادت امام، و مزار و زیارت مرقد آن حضرت، پایان بخش کتاب است.ادامه ...

چگونه ویکی‌نویس شویم
افتخارات
نشان «زرین سرآمد» پایگاه ویکی نور
نشان زرین سرآمد پایگاه ویکی نور در دهمین جشنواره رسانه‌های دیجیتال