پرش به محتوا

اربع رسائل في التصوف: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۹: خط ۲۹:
}}
}}
   
   
'''أربع رسائل في التصوف'''، تألیف عبدالکریم بن هوازن قشیری (465-376ق) از علمای صوفیه است. در این کتاب چهار رساله نادر از قشیری با مقدمه و تحقیق قاسم سامرایی منتشر شده است.  
'''أربع رسائل في التصوف'''، تألیف [[قشیری، عبدالکریم بن هوازن|عبدالکریم بن هوازن قشیری]] (465-376ق) از علمای صوفیه است. در این کتاب چهار رساله نادر از قشیری با مقدمه و تحقیق [[سامرایی، قاسم|قاسم سامرایی]] منتشر شده است.  


با وجود آنکه غزالی فراوان از نوشته‌های قشیری و به‌ویژه در «إحياء علوم الدين» استفاده کرده، اما محققین تصوف اسلامی از مطالعه پیرامون این شخصیت غافل بوده‌اند<ref>ر.ک: مقدمه، ص4</ref>‏.  
با وجود آنکه غزالی فراوان از نوشته‌های [[قشیری، عبدالکریم بن هوازن|قشیری]] و به‌ویژه در «إحياء علوم الدين» استفاده کرده، اما محققین تصوف اسلامی از مطالعه پیرامون این شخصیت غافل بوده‌اند<ref>ر.ک: مقدمه، ص4</ref>‏.  


در این کتاب چهار رساله نادر خطی از قشیری منتشر شده است:
در این کتاب چهار رساله نادر خطی از [[قشیری، عبدالکریم بن هوازن|قشیری]] منتشر شده است:
# «مختصر في التوبة»: این رساله در موضوع توبه، احکام آن و دلائل صحت و نشانه‌های آن است. کسی که اصرار بر گناه را کنار بگذارد و بر التزام به ندامت خویش مواظبت نماید، سپس کارهای قبیح خود را تکرار نکند و احوال اصلاح‌شده‌اش را ضایع نکند، اینها دال بر آن است که توبه وی پذیرفته شده است<ref>ر.ک: همان، ص27</ref>‏.  
# «مختصر في التوبة»: این رساله در موضوع توبه، احکام آن و دلائل صحت و نشانه‌های آن است. کسی که اصرار بر گناه را کنار بگذارد و بر التزام به ندامت خویش مواظبت نماید، سپس کارهای قبیح خود را تکرار نکند و احوال اصلاح‌شده‌اش را ضایع نکند، اینها دال بر آن است که توبه وی پذیرفته شده است<ref>ر.ک: همان، ص27</ref>‏.  
# «عبارات الصوفية و معانيها»: رساله کوچکی است مشتمل بر 98 کلمه یا اصطلاح صوفیه که متصوفه در کتب و رسائل خویش به‌کار برده‌اند، همراه با شروح آنها. البته در متن کتاب 94 اصطلاح ذکر شده است. قشیری در نگارش این رساله فراوان از کتاب «اللمع» سراج طوسی استفاده کرده است<ref>ر.ک: همان، ص29؛ متن کتاب، ص59</ref>.
# «عبارات الصوفية و معانيها»: رساله کوچکی است مشتمل بر 98 کلمه یا اصطلاح صوفیه که متصوفه در کتب و رسائل خویش به‌کار برده‌اند، همراه با شروح آنها. البته در متن کتاب 94 اصطلاح ذکر شده است. [[قشیری، عبدالکریم بن هوازن|قشیری]] در نگارش این رساله فراوان از کتاب «[[اللمع في التصوف|اللمع]]» [[ابونصر سراج، عبدالله بن علی|سراج طوسی]] استفاده کرده است<ref>ر.ک: همان، ص29؛ متن کتاب، ص59</ref>.
# «منثور الخطاب في مشهور الأبواب»: این رساله را اسماعیل بغدادی در «هدية العارفين» در ضمن تألیفات قشیری آورده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص31</ref>. در این رساله اصطلاحات صوفیه به‌صورت باب‌باب در چند خط معرفی شده است. مباحث با باب توبه و انابه آغاز و به باب فراق و باب وصال ختم شده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص70</ref>.
# «منثور الخطاب في مشهور الأبواب»: این رساله را [[بغدادی، اسماعیل|اسماعیل بغدادی]] در «[[هدية العارفين، أسماء المؤلفين و آثار المصنفين|هدية العارفين]]» در ضمن تألیفات [[قشیری، عبدالکریم بن هوازن|قشیری]] آورده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص31</ref>. در این رساله اصطلاحات صوفیه به‌صورت باب‌باب در چند خط معرفی شده است. مباحث با باب توبه و انابه آغاز و به باب فراق و باب وصال ختم شده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص70</ref>.
# «القصيدة الصوفية»: این قصیده 39 بیت است که قشیری در آنها عقیده اشاعره را بیان کرده تا اثبات کند که اساس عقاید صوفیه از این تعالیم خارج نیست و ردیه‌ای باشد بر متهم نمودن متصوفه به زندقه و خروج از اصول شریعت<ref>ر.ک: همان، ص‌35</ref>‏.  
# «القصيدة الصوفية»: این قصیده 39 بیت است که [[قشیری، عبدالکریم بن هوازن|قشیری]] در آنها عقیده اشاعره را بیان کرده تا اثبات کند که اساس عقاید صوفیه از این تعالیم خارج نیست و ردیه‌ای باشد بر متهم نمودن متصوفه به زندقه و خروج از اصول شریعت<ref>ر.ک: همان، ص‌35</ref>‏.  


==پانویس ==
==پانویس ==