پرش به محتوا

شرح أسماء الله الحسنی (زروق): تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'شرح أسماء الله الحسنی (ابهام زدایی)' به 'شرح أسماء الله الحسنی (ابهام‌زدایی)'
(+)
جز (جایگزینی متن - 'شرح أسماء الله الحسنی (ابهام زدایی)' به 'شرح أسماء الله الحسنی (ابهام‌زدایی)')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
 
(۹ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
خط ۲۹: خط ۲۹:
   
   


{{کاربردهای دیگر|شرح أسماء الله الحسنی (ابهام زدایی)}}
{{کاربردهای دیگر|شرح أسماء الله الحسنی (ابهام‌زدایی)}}
'''شرح أسماء الله الحسنی'''، نوشته محدّث مالکی و صوفی مغربی قرن نهم هجری قمری، [[زروق، احمد بن احمد| احمد بن احمد برنسی فاسی مشهور به زروق]] (846-899ق)، در موضوع خداشناسی روایی - عرفانی است که به‌ضمیمه کتاب دیگرش در همین موضوع به نام [[شرح منظومة الدمياطي لخواصّ أسماء الله]] منتشر شده است.


==شرح أسماء الله الحسنی==
[[زروق، احمد بن احمد| احمد بن احمد زروق]] روایت «إنّ لله تسعة و تسعين اسماً مَن أحصاها دخل الجنّة» را صحیح دانسته، ولی تفسیر 99 اسم داشتن را به معنای انحصار اسماء و صفات الهی در آن عدد انکار کرده و تفسیر صحیح را عبارت از حصر پاداش بهشت برای دانستن آن تعداد از اسماء الله الحسنی دانسته است<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص18</ref>. او مطالبش را هماهنگ با روایت 99 اسم، با اسم جلاله «الله» آغاز کرده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص25</ref> و با اسم «صبور» پایان داده است<ref>ر.ک: همان، ص168</ref>.


'''شرح أسماء الله الحسنی (زروق)،''' نوشته محدّث مالکی و صوفی مغربی قرن نهم هجری قمری؛ [[زروق، احمد بن احمد| احمد بن احمد برنسی فاسی مشهور به زَرُّوق]] (846 - 899ق.) در موضوع خداشناسی روایی عرفانی که به ضمیمه کتاب دیگرش در همین موضوع به نام [[ شرح منظومة الدمیاطي لخواصّ أسماء الله ]] منتشر شده است.
[[زروق، احمد بن احمد| زروق]]، پایان نگارش کتاب «شرح أسماء الله الحسنی» را در سال 1277ق، ثبت کرده است<ref>ر.ک: همان، ص174</ref>.
 
==شرح أسماء الله الحسنی==
[[زروق، احمد بن احمد| احمد بن احمد زَرُّوق]] روایت "انّ لله تسعة و تسعون اسماً مَن أحصاها دخل الجنّةَ." را صحیح دانسته ولی تفسیر 99 اسم داشتن را به معنای انحصار اسماء و صفات الهی در آن عدد انکار کرده و تفسیر صحیح را عبارت از حصر پاداش بهشت برای دانستن آن تعداد از اسماء الله الحسنی دانسته است. <ref> رک: مقدمه نویسنده ص 18.</ref> او مطالبش را هماهنگ با روایت 99 اسم، با اسم جلاله الله آغاز کرده  <ref> رک: متن کتاب، ص 25.</ref>و با اسم صبور پایان داده است. <ref> رک: متن کتاب، ص 168.</ref>


[[زروق، احمد بن احمد| زَرُّوق]] پایان نگارش کتاب شرح أسماء الله الحسنی را در سال 1277هجری قمری ثبت کرده است. <ref> رک: متن کتاب، ص 174.</ref> نویسنده در خاتمه افزوده که بیشتر مطالب مربوط به آثار اسماء و صفات الهی را از دو کتاب؛ [[کیمیاء السعادة]] نوشته [[ابن عربی، محمد بن علی| ابن عربی]] و کتابی به همین نام از ابوالعباس بونی استفاده کرده است. <ref> رک: متن کتاب، ص 171.</ref>  
نویسنده در خاتمه افزوده که بیشتر مطالب مربوط به آثار اسماء و صفات الهی را از کتاب [[كيمياء السعادة]]، نوشته [[ابن عربی، محمد بن علی| ابن عربی]] و برخی از آن را از کتاب ابوالعباس بونی استفاده کرده است<ref>ر.ک: همان، ص171</ref>.


زَرُّوق همسو با گرایش عرفانیش آموزش را ناقص شمرده و فتح و إلهام را برتر از آن دانسته <ref> ... لأنّ التعلیم ناقص بخلاف الفتح و الإلهام ... رک: متن کتاب، ص 171. </ref> و تأکید کرده که این اثر نه برای صرف دانایی بلکه برای سیر و سلوک الی الله فراهم شده است. <ref> ... هذا طریق السیر إلی الله تعالی ...رک: متن کتاب، ص 172. </ref>
زروق، همسو با گرایش عرفانی‌اش، آموزش را ناقص شمرده و فتح و الهام را برتر از آن دانسته؛ «لأنّ التعليم ناقص بخلاف الفتح و الإلهام»<ref>ر.ک: همان</ref>.


==شرح منظومة الدمیاطي لخواصّ أسماء الله==
==شرح منظومة الدمياطي لخواصّ أسماء الله==
کتاب ضمیمه در روی جلد کتاب حاضر به نام [[شرح منظومة الدمیاطي لخواصّ أسماء الله]] ولی در متن کتاب به اسم [[خواصّ نظم الشیخ نورالدین الدمیاطي شرح الإمام احمد بن احمد بن محمد بن عیسی البرنسي الفاسي المعروف بزروق]] نامیده شده است. <ref> رک: متن کتاب، ص 175.</ref>
کتاب ضمیمه که در متن نسخه حاضر به اسم [[خواصّ نظم الشيخ نورالدين الدمياطي شرح الإمام احمد بن احمد بن محمد بن عيسی البرنسي الفاسي المعروف بزروق]] نامیده شده<ref>ر.ک: همان، ص175</ref>، شرحی در مورد خصوصیات و آثار اسماء و صفات الهی مطرح‌شده در منظومه عرفانی نورالدین دمیاطی برای بهره‌مندی عملی در اصلاح و حلّ مشکلات است<ref>ر.ک: همان، ص178</ref>.


==پانویس ==
==پانویس==
<references/>
<references/>
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
# مقدمه کتاب
مقدمه و متن کتاب.
# متن کتاب


{{تصوف و عرفان}}
{{تصوف و عرفان}}
خط ۶۰: خط ۵۹:
[[شرح أسماء الله الحسنی للرازي]]   
[[شرح أسماء الله الحسنی للرازي]]   


[[شرح أسماء الله الحسنی (جمال‌زاده بوشهری) ]]   
[[شرح أسماء الله الحسنی (جمال‌زاده بوشهری)]]   


[[المقصد الأسنی: شرح اسماء الله الحسنی]]   
[[المقصد الأسنی: شرح اسماء الله الحسنی]]   
خط ۶۸: خط ۶۷:
[[كشف المعنی عن سر أسماء الله الحسنی]]   
[[كشف المعنی عن سر أسماء الله الحسنی]]   


[[كشف المعنی عن سر أسماء الله الحسنی (محقق زمانی قمشه‌ای) ]]  
[[كشف المعنی عن سر أسماء الله الحسنی (محقق زمانی قمشه‌ای)]]  


[[الأنس في شرح عيوب النفس]]
[[الأنس في شرح عيوب النفس]]
    
    
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
[[رده:کلام و عقاید]]
[[رده:کلام و عقاید]]
[[رده:مباحث خاص کلامی]]
[[رده: مباحث خاص کلامی]]
[[رده:الهیات (توحید)]]
[[رده:الهیات (توحید)]]
[[رده:تصوف و عرفان]]
[[رده:تصوف و عرفان]]
[[رده:ادعیه، اذکار، اوراد، اعمال]]
[[رده:مقالات آبان 01 خردمند]]
[[رده:مقالات آبان 01 خردمند]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده آبان 01]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1401]]