پرش به محتوا

المقتصر من شرح المختصر: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - ' ق ' به 'ق '
جز (جایگزینی متن - 'علامۀ حلى' به 'علامۀ حلى ')
جز (جایگزینی متن - ' ق ' به 'ق ')
خط ۵۲: خط ۵۲:




مؤلف پس از پايان يافتن مهذب البارع در سال 803 ق كه شرح مبسوطى بر مختصر النافع مى‌باشد براى استفادۀ افراد مبتدى كتاب المقتصر را تأليف نموده است.
مؤلف پس از پايان يافتن مهذب البارع در سال 803ق كه شرح مبسوطى بر مختصر النافع مى‌باشد براى استفادۀ افراد مبتدى كتاب المقتصر را تأليف نموده است.


اين كتاب خلاصۀ مهذب البارع بوده و جز در موارد نادرى، مطلب اضافه‌اى بر آن كتاب ندارد و در موارد زيادى نيز تفصيل مطالب مطرح شده را به آن كتاب حواله مى‌دهد.
اين كتاب خلاصۀ مهذب البارع بوده و جز در موارد نادرى، مطلب اضافه‌اى بر آن كتاب ندارد و در موارد زيادى نيز تفصيل مطالب مطرح شده را به آن كتاب حواله مى‌دهد.
خط ۶۷: خط ۶۷:




مؤلف پس از اتمام كتاب مهذب البارع در سال 803 ق تصميم به نوشتن خلاصۀ اين كتاب گرفته‌اند كه در نتيجه در 23 ماه مبارك رمضان سال 806 ق كتاب المختصر را به پايان رسانيده است. ([[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]] ج 3 ص 132، أعيان ج 5 ص 15).
مؤلف پس از اتمام كتاب مهذب البارع در سال 803ق تصميم به نوشتن خلاصۀ اين كتاب گرفته‌اند كه در نتيجه در 23 ماه مبارك رمضان سال 806ق كتاب المختصر را به پايان رسانيده است. ([[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]] ج 3 ص 132، أعيان ج 5 ص 15).


كتاب موجود توسط مجمع البحوث الإسلامية در چاپخانۀ سيد الشهداء در قم و در سال 1401 ق انتشار يافته است.
كتاب موجود توسط مجمع البحوث الإسلامية در چاپخانۀ سيد الشهداء در قم و در سال 1401ق انتشار يافته است.


==نسخه‌ها==
==نسخه‌ها==
خط ۷۶: خط ۷۶:
نسخه‌هاى مورد اعتماد براى چاپ كتاب سه نسخۀ خطى است كه عبارتند از:
نسخه‌هاى مورد اعتماد براى چاپ كتاب سه نسخۀ خطى است كه عبارتند از:


1 - نسخۀ مخزن كتابخانۀ آستان قدس رضوى در مشهد مقدس با شمارۀ 12592 كه نسخۀ كاملى است و فقط صفحۀ اول آن وجود ندارد. اين نسخه با كيفيتى خوب و به خط مير جعفر بن مير عبداللّه تبريزى است كه در سال 1068 ق نگاشته شده است و با رمز «ق» مشخص شده است.
1 - نسخۀ مخزن كتابخانۀ آستان قدس رضوى در مشهد مقدس با شمارۀ 12592 كه نسخۀ كاملى است و فقط صفحۀ اول آن وجود ندارد. اين نسخه با كيفيتى خوب و به خط مير جعفر بن مير عبداللّه تبريزى است كه در سال 1068ق نگاشته شده است و با رمز «ق» مشخص شده است.


2 - نسخۀ مخزن كتابخانۀ آستان رضوى با شمارۀ 2648 كه نگارندۀ آن محمد بن شيخ حبيب اللّه مى‌باشد كه تاريخ استنساخ آن سال 1130 ق بوده و با رمز «س» مشخص شده است.
2 - نسخۀ مخزن كتابخانۀ آستان رضوى با شمارۀ 2648 كه نگارندۀ آن محمد بن شيخ حبيب اللّه مى‌باشد كه تاريخ استنساخ آن سال 1130ق بوده و با رمز «س» مشخص شده است.


3 - نسخۀ مخزن كتابخانۀ آیت‌الله مرعشى نجفى در قم با شمارۀ 2524 كه از اول تا آخر كتاب است و نويسنده و تاريخ نگارش آن معلوم نيست.
3 - نسخۀ مخزن كتابخانۀ آیت‌الله مرعشى نجفى در قم با شمارۀ 2524 كه از اول تا آخر كتاب است و نويسنده و تاريخ نگارش آن معلوم نيست.


در [[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]] نيز به نسخه‌هاى متعددى از كتاب اشاره شده است. يكى از آنان نسخۀ حسن بن احمد بن مارونى عاملى است كه در آخر آن مؤلف تاريخ اتمام كتاب را نوشته است. اين كتاب در سال 816 ق استنساخ شده و مؤلف تاريخ اتمام آن را 806 ق ذكر نموده است.
در [[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]] نيز به نسخه‌هاى متعددى از كتاب اشاره شده است. يكى از آنان نسخۀ حسن بن احمد بن مارونى عاملى است كه در آخر آن مؤلف تاريخ اتمام كتاب را نوشته است. اين كتاب در سال 816ق استنساخ شده و مؤلف تاريخ اتمام آن را 806ق ذكر نموده است.


به نسخۀ ديگرى نيز از سيد محمد على عريضى كه متعلق به سماوى بوده است و در سال 995 ق نگاشته شده است، در [[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]] اشاره شده است. ([[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]] ج 22 ص 20 و 21).
به نسخۀ ديگرى نيز از سيد محمد على عريضى كه متعلق به سماوى بوده است و در سال 995ق نگاشته شده است، در [[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]] اشاره شده است. ([[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]] ج 22 ص 20 و 21).


تصحيح و تحقيق كتاب موجود بوسيلۀ [[رجایی، مهدی|سيد مهدى رجائى]] و در سال 1410 ق در شهر مقدس قم پايان يافته است.
تصحيح و تحقيق كتاب موجود بوسيلۀ [[رجایی، مهدی|سيد مهدى رجائى]] و در سال 1410ق در شهر مقدس قم پايان يافته است.


==تقسيم بندى مطالب==
==تقسيم بندى مطالب==
۶۱٬۱۸۹

ویرایش