وضع ملت و دولت و دربار در دوره شاهنشاهی ساسانیان

    از ویکی‌نور
    وضع ملت و دولت و دربار در دوره شاهنشاهی ساسانیان
    وضع ملت و دولت و دربار در دوره شاهنشاهی ساسانیان
    پدیدآورانکریستن سن، آرتور امانویل (نويسنده) مینوی، مجتبی (مترجم)
    سال نشر1314ش
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    DSR‌ 403/‎ ‌ك‎‌4‎‌الف‎‌9
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    وضع ملت و دولت و دربار در دوره شاهنشاهی ساسانیان، جزو آثار خاورشناس دانمارکی، امانوئل آرتور کریستن‌سن (1875-1945م) به شمار می‌رود که در آن نظام اجتماعی و سیاسی و آداب ایرانیان در زمان ساسانیان بررسی شده است.

    نویسنده، کتاب خود را با روش تاریخی و در یک مقدمه، شش باب و ضمیمه با استناد به منابع مهم و اصلی تألیف کرده است. مقدمه کتاب، دو ناظر به حکومت‌های هخامنشی و اشکانی می‌باشد، از نظر گذرانده و در مبحث دوم، در پرتو کتیبه‌های به جای مانده از دوران هخامنشی و اشکانی، به بررسی دین زرتشتی تا پیش از ظهور ساسانیان پرداخته است. باب نخست کتاب، اوضاع اجتماعی مردم ایران و مهم‌ترین طبقات آن‌ها را در دوره ساسانی و با توجه به ادبیات دینی پهلوی بررسی کرده است. در باب دوم که به بررسی خانواده و اجتماع در جامعه ساسانی اختصاص دارد، ابتدا انواع ازدواج در آن بر مبنای آموزه‌های کیش زرتشتی و اهمیت خانواده در اجتماع ساسانی و مباحثی چند در ارث و میراث در مباحث ازدواج تبیین شده است. نگاهی به چگونگی مملکت‌داری و شرایط سیاسی دوره ساسانی محتوای باب‌های سوم تا پنجم را تشکیل می‌دهد. آخرین باب کتاب که مختصر استف به بررسی آداب دینی و معنوی ایرانیان در این دوره اختصاص دارد. در پیوست کتاب، محتوای نامه تنسر (هیربدان هیربد و وزیر) به شاه طبرستان بررسی شده است[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص116

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها