مختصر المزني فی‌ فروع الشا‌فعیة‌

    از ویکی‌نور
    مختصر المزني فی‌ فروع الشا‌فعیة‌
    مختصر المزني فی‌ فروع الشا‌فعیة‌
    پدیدآورانمزنی، اسماعیل بن یحیی (نويسنده) شاهین، محمد عبدالقادر (محشی)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1419ق - 1998م
    چاپ1
    شابک2-7451-2308-4
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م۴ م۳۰۲۸ 175/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مختصر المزني في فروع الشافعية، اثر ابوابراهیم اسماعیل بن یحیی بن اسماعیل مصری مزنی (متوفی 264ق)، تلخیص اقوال و مطالب مطرح‌شده توسط ابوعبدالله محمد بن ادریس شافعی، معروف به امام شافعی (150-204) است که با تعلیقات محمد عبدالقادر شاهین، منتشر شده است.

    اثر حاضر، یکی از پنج کتاب مشهور و معروف در میان شافعیان است که بیشتر از سایر کتب ایشان، رواج داشته و چنان‌که نووی در «التهذيب» خود بدان اشاره نموده، در تمامی امصار در میان شافعیان، متداول و مورد توجه و اهمیت بوده و مؤلف آن، اولین کسی است که در مذهب شافعی، اقدام به نگارش کتاب نموده است[۱].

    ابن سریج این کتاب را ستوده و در اشاره به اهمیت و ارزش آن، چنین عنوان داشته است که مختصر مزنی، دست‌نخورده باقی ماند و پس از وی، بسیاری به ‌ترتیب، تفسیر و شرح کتاب او پرداختند و شافعیان، تمام تلاش و کوشش خویش را مصروف آن داشته و به تحقیق و مطالعه پیرامون آن، همت گماردند. در تأیید سخنان ابن سریج، می‌توان به این موضوع اشاره نمود که تفاسیر مطول و مختصری پیرامون این کتاب، به رشته تحریر درآمده و اکثریت آنها، به این نکته اشاره دارند که فقط شمار اندکی از افراد، حقایق و مفاهیم این کتاب را درک کرده‌اند[۲].

    نگاهی کوتاه به سایر آثاری که پیرامون کتاب حاضر، نوشته شده است، نشان‌دهنده اهمیت و ارزش آن می‌باشد. این آثار را می‌توان در سه دسته زیر، تقسیم نمود:

    1. شروح، مانند: شرح ابوالطیب طاهر بن عبدالله طبری (متوفی 445ق)، شرح ابوالفتوح علی بن عیسی شافعی (متوفی 710ق)، شرح ابواسحاق ابراهیم بن احمد مروزی (متوفی 340ق) و...
    2. تفسیر الفاظ کتاب، مانند: تفسیر ابومنصور محمد بن احمد ازهری لغوی (متوفی 370ق).
    3. به نظم کشیدن آن، مانند: نظم ابورجاء محمد بن احمد اسوانی (متوفی 335ق)[۳].

    کتاب با مقدمه مختصری از محقق، در ارائه شرح حال کوتاهی از مؤلف و اشاره به شروح نوشته‌شده پیرامون کتاب، آغاز شده[۴] و مطالب بر اساس ترتیب ابواب فقهی، تنظیم شده است، به‌گونه‌ای که ابتدا مباحث مربوط به طهارت مطرح گردیده و در ادامه، به سایر ابواب فقهی، مانند صلات، جنائز، زکات، صوم، حج، بیع، تفلیس، وکالت، اقرار، عاریه، غصب، لقطه، خلع، طلاق و... پرداخته شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص4
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص4-5
    4. ر.ک: همان، ص3-5

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها