مثنوی 1 (نظم4 بخش1)

    از ویکی‌نور
    مثنوی 1
    مثنوی 1 (نظم4 بخش1)
    پدیدآورانمولوی، جلال‌الدین محمد (نویسنده)

    هاشم‌پور سبحانی، توفیق (نویسنده)

    شمیسا، سیروس (ویراستار)
    ناشردانشگاه پیام نور
    مکان نشرتهران
    سال نشر1388
    چاپشانزدهم
    شابک978-964-455-007-2
    کد کنگره
    ‏PIR 5031/الف9ه2

    مثنوی 1 (نظم4 بخش1) تألیف توفیق ه. سبحانی، ویراستار علمی سیروس شمیسا؛ این کتاب، برگزیده‌ای از قصص سه دفتر اول، دوم، و سوم مثنوی، همراه با شرح و توضیحات است که برای گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور (آموزش از راه دور) تهیه و تنظیم شده است.

    هدف کلی از تدوین این اثر، آشنا نمودن دانشجو با شعر عرفانی مثنوی مولانا بیان شده و در ضمن، با توجه به شرح و توضیحات ارائه شده، هدف‌های آموزشی جزئی‌تری نیز در فراهم کردن این متن منظور بوده است که از دانشجو خواسته آن‌ها را سرلوحۀ کار خویش قرار دهد.

    از جمله اینکه دانشجو پس از مطالعه کتاب، بتواند زندگی‌نامه مولانا ویژگی‌های شعری او را به اختصار بیان کند؛اشعار هر درس را به طور صحیح بخواند و معنا کند؛ نحوۀ کاربرد آیات، احادیث، قصص و تمثیلات مثنوی را بفهمد؛ لغات و ترکیبات هر درس را از نظر دستور زبان فارسی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد؛ اندیشه‌ها و پیام‌های مطرح شده در هر درس را استخراج نماید.

    اثر حاضر، شامل مقدمه، زندگی‌نامه مولانا، و متن ۲۳ درس(در ۲۰ بخش) است.

    در مقدمه راهنمای مطالعه و نحوۀ فراگیری بهتر درس‌ها بیان شده است. مرور بر زندگی و آثار مولانا و بررسی مختصر محتوا و ساختار مثنوی، در ادامه مطالب مقدمه قرار دارد.

    متن کتاب، چنانکه گفته شد، در ۲۳ درس تنظیم و هر درس، در پنج بخش و به ترتیب ذیل، تنظیم و تدوین شده است:

    1. پیش از آغاز هر درس، در ذیل عنوان قصه و در یک صفحه مستقل، هدف‌های آموزشی همان درس بیان شده است که باید در کنار هدف‌های کلی کتاب مدّ نظر قرار گیرد.
    2. پیش از ورود به قصه، با عنوان اشاره، خلاصۀ منظور مولانا از ذکر آن قصه، بیان شده است.
    3. در هر درس، متن یکی از قصه‌های منتخب مثنوی به اختصار ذکر و برای سهولت در امر آموزش و ارجاع متن به شرح و شرح به متن، ابیات با شماره‌ای مرتب شده است و در ضمن ابیاتی که به طور خاص مورد نظر مولانا بوده و معمولاً حاصل پیام وی است با علامت ستاره مشخص شده است.
    4. در بخش بعدی، توضیحات ابیات آمده است و در آن مفردات، ترکیبات و اصطلاحات عرفانی ابیات، آیات و احادیث مندرج در هر بیت، به طور موجز مورد شرح و توضیح قرار گرفته است.
    5. در پایان هر درس، برای اطمینان از فراگیری، خودآزمایی‌هایی در نظر گرفته شده و پاسخنامه‌های آن هم در پایان کتاب قرار دارد که دانشجو می‌تواند با توجه به آن‌ها میزان فراگیری خود را محک بزند.

    در پایان کتاب، فهرستی از لغات و ترکیبات موجود در متن، افزوده شده است که می‌تواند کار خواننده را مراجعه به متن آسان کند.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص173-174


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها