قراءة جديدة في مؤلفات إبن الجوزي

    از ویکی‌نور
    قراءة جديدة في مؤلفات إبن الجوزي
    قراءة جديدة في مؤلفات إبن الجوزي
    پدیدآورانابراهیم، ناجیه عبدالله (نويسنده)
    سال نشر2002م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ن2ق4 8033 Z
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    قراءة جديدة في مؤلفات ابن الجوزي، نوشته ناجیه عبدالله ابراهیم است. او با درج نوشتجاتی از ابن جوزی که نویسندگان دیگر پیش از تألیف این کتاب گرد آورده بوده‌اند، به‌ضمیمه کتاب‌های تازه‌ای از ابن جوزی و افزوده‌های تازه دیگر، این اثر را عرضه کرده است.

    ناجیه، نگارش کتابش را با تکیه بر تحقیق‌های عبدالحمید علوجی آغاز ‌نموده ‌است. او کار خود را با گردآوری کتاب‌هایی که استاد علوجی از آن‌ها یاد‌ نکرده ‌است، ادامه می‌دهد؛ بدین‌گونه که این کتاب‌ها را هنگام کاوش در آثار عالمان و محققانی که از نوشته‌های ابن جوزی گزارش داده‌اند، به دست آورده است. او همچنین، تازه‌های خود را از خلال کتاب‌های ابن جوزی و از افزوده‌ها و اصلاحیه‌هایی که محققان بر کتاب «مؤلفات ابن الجوزي» از عبدالحمید علوجی نوشته‌اند، گرد ‌آورده ‌است. این اثر را می‌توان تکمیل‌کننده دو کتاب «مؤلفات ابن الجوزي» از علوجی و «المستدرك عليه» از محمدباقر بشمار آورد. البته، جایگاه این دو اثر به‌گونه‌ای است که پژوهشگران بی‌نیاز از آن‌ها نیستند. این اثر در جای خود، بخشی از تاریخ اندیشه و فرهنگ جهان عرب و اسلام را نشان می‌دهد[۱]‏. البته، نویسنده بر این باور نیست که همه نوشتجات ابن جوزی را گرد آورده است[۲]‏.

    ناجیه برای آسانی بهره‌گیری از این کتاب، آن را سه بخش کرده است؛ نخستین بخش، کتاب‌های تازه‌ای را به تعداد پنجاه‌ونه جلد در بر دارد و نویسنده آن‌ها را به‌ترتیب الفبایی نظم بخشیده است؛ بخش دوم، افزوده‌های تازه‌ای را از نوشتجات ابن جوزی در بر دارد که بر مبنای ترتیبی که علوجی انجام داده است، نظم یافته‌اند تا خواننده به‌آسانی، تازه‌های کتاب را بشناسد؛ سومین بخش، کتاب‌هایی را در بر دارد که علوجی آن‌ها را در منابعی که در دست داشته، دیده است، اما آن‌ها را بیرون نیاورده و در فهرست کتاب خود نگنجانده است.

    ناجیه در این اثر، هر عنوان کتاب را با نسخه خطی آن و اطلاعاتی مانند جای نگهداری و نشر آن شناسانده است[۳]‏. او کتاب را با درج فهرستی از منابعی مانند مصادر اولیه و مصادر تازه، مقاله‌ها و پژوهش‌ها، تعداد نشر، منابع غیر عربی، کسان، کتاب‌ها، مرکزها و مؤسسه‌های دینی و فرهنگی و جاها به ‌پایان ‌رسانده ‌است[۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص4
    2. ر.ک: همان، ص5
    3. ر.ک: متن کتاب، ص30
    4. ر.ک: همان، ص308-307

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها