مؤلفات إبن الجوزي

    از ویکی‌نور
    مؤلفات إبن الجوزي
    مؤلفات إبن الجوزي
    پدیدآورانعلوجی، عبد الحمید (نويسنده)
    ناشرشرکة ام بی جی
    مکان نشرکویت
    سال نشر1412ق - 1992م
    چاپ1
    موضوعابن جوزی، عبدالرحمن بن علی،۵۹۷ -؟۵۰۸ ق. -- کتابشناسی
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    Z۸۵۶۲/ع۸م۸
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مؤلفات ابن الجوزي، نوشته عبدالحمید علوجی است که آثار چاپ‌شده و خطی ابن جوزی (597-508ق)، عالم بغدادی قرن ششم هجری را که در دانش‌های گوناگون زمانه خود چیره‌دست بوده، برشمرده است[۱]

    علوجی در مقدمه‌اش، درآمدی را بر پژوهش خود ‌نوشته است؛ او شگفت‌زدگی خود را از حجم بالای آثار ابن جوزی نشان ‌داده و خود را مکلف به پژوهش عمیق در شمارش آثار او ‌کرده است. وی مدعی است کسی پیش از او این کار را انجام نداده است. هرچند که از استاد کورکیس عواد نقل می‌کند که پژوهشگری به نام «الیان سرکیس» آثار خطی‌ای را که چاپ نگشته است و به 150 نسخه می‌رسد، گرد آورده است. علوجی این ادعا را مبالغه‌آمیز می‌داند. او سپس نام عالمانی را می‌آورد که در کتاب‌هایشان از آثار ابن جوزی گزارش داده‌اند؛ او از ابن خلکان، ابن فرات، ابن قطلوبغا، ابن کثیر، اسماعیل پاشا، بروکلمان (مستشرق آلمانی)، حاجی خلیفه، خیرالدین زرکلی، داوودی، ذهبی، نوه ابن جوزی، سخاوی، ابن رجب بغدادی، عبدالله یافعی، طاش کبری‌زاده، شیخ عباس قمی و عمر رضا کحاله نام می‌برد و آرای گوناگون هرکدام را، که اختلاف بسیاری در شمارش آثار ابن جوزی دارند، نشان می‌دهد[۲]‏.

    علوجی سپس، درباره پژوهش خود چنین می‌گوید: «من در کار خود مدعی نیستم که نهایت تلاشم را برای احصای آثار ابن جوزی به‌کار گرفته‌ام؛ چراکه، به برخی از آثاری که در کتابخانه‌های تخصصی بغداد است دسترسی نیافتم. همچنین برخی رخدادهای قهری نگذاشت که به فهرست‌نامه‌های تازه دست یابم. از سوی دیگر، من خود را مدیون کارل بروکلمان می‌دانم که با نشانی‌های او توانستم برخی نسخه‌های خطی را بیابم[۳]‏.

    علوجی به فهرست‌هایی که به زبان عربی و لاتین نوشته شده‌اند و نسخه‌های خطی را نشان می‌دهند، اشاره می‌کند[۴]. ‏او مصدرها و منابعی را که آثار ابن جوزی را فهرست کرده‌اند، می‌شناساند و شناسنامه کتاب‌ها را مانند: «نام نویسنده، محقق کتاب، ناشر، محل نشر، تاریخ نشر و...» می‌آورد، سپس عنوان کتاب‌ها را در ذیل آن درج می‌کند[۵]‏.

    علوجی، آثار چاپی ابن جوزی را ارائه کرده است و از استاد عبدالجبار عبدالرحمن که آن‌ها را در کتابش با عنوان «ذخائر التراث العربي الإسلامي» گرد آورده است، تشکر می‌کند[۶]. ‏او سپس آثار خطی ابن جوزی را برمی‌شمرد[۷]‏.

    علوجی، علومی را که ابن جوزی در آن‌ها قلم زده است، با عنوان «ثقافة ابن الجوزي» برمی‌شمرد؛ آن‌ها عبارتند از: قرآن و علوم قرآنی، حدیث و رجال و دانش حدیث، مذاهب و اصول فقه و فقه و عقاید، اندرز (وعظ) و اخلاق و ریاضیات، پزشکی، شعر و لغت، تاریخ و جغرافیا و سیره‌ها و داستان‌ها، شرح حال‌ها (تراجم)، حکایت‌ها و قصه‌ها، تاریخ، تاریخ سرزمین‌ها و فهرست‌نویسی از کتاب‌ها [۸].

    علوجی علاوه بر نام اعلام برجسته جهان اسلام، نام مستشرقان را نیز ضمیمه کتاب نموده است[۹]. ‏او عنوان هریک از آثار ابن جوزی را که در کتابش آورده است، با ارجاع به شماره صفحه‌‌ای که آن اثر در آن صفحه دیده می‌شود، درج کرده است، ولی در فهرست خود، تعداد آن‌ها را شماره‌گذاری نکرده است[۱۰]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص257-267
    2. ر.ک: تمهید، ص6-5
    3. ر.ک: همان، ص7
    4. ر.ک: متن کتاب، ص16-13
    5. ر.ک: همان، ص20-19
    6. ر.ک: همان، ص257
    7. ر.ک: همان، ص267-261
    8. ر.ک: همان، ص269-286
    9. ر.ک: همان، ص296-287
    10. ر.ک: همان، ص329-297

    منابع مقاله

    تمهید و متن کتاب.


    وابسته‌ها