عشق، عشق...باز هم عشق، زندگی پر ماجرای مولوی

    از ویکی‌نور
    عشق، عشق...باز هم عشق، زندگی پر ماجرای مولوی
    عشق، عشق...باز هم عشق، زندگی پر ماجرای مولوی
    پدیدآورانعطاري کرماني، عباس (نویسنده)
    ناشرآسيم
    مکان نشرايران - تهران
    سال نشر1383ش.
    چاپیکم
    موضوعمولوی، جلال‌الدين محمد بن محمد، 604 - 672ق. - سرگذشت‌نامه شعر فارسی - قرن 7ق.
    زبانفارسی
    کد کنگره
    ‏PIR 5305/ع۶ع۵

    عشق، عشق...باز هم عشق، زندگی پر ماجرای مولوی تألیف دکتر عباس عطاری کرمانی، این کتاب، زندگانی، افکار، سیر و سلوک عرفانی و عشق نوازی‌های مولانا را بررسی کرده و آن را در یک مقدمه و شش فصل، به ترتیب ذیل تدوین نموده است.

    در فصل اول، با عنوان حیات مادی مولانا، پس از بررسی تولد و نسب مولانا و علت خروج پدرش از بلخ، ورود شمس در حیات مولانا، نقش مولانا در گسترش زبان فارسی و پیوند میان دو جامعه علمی و فرهنگی ایران و ترکیه مورد بحث قرار گرفته است.

    در فصل دوم، با عنوان افکار و عقاید و نگرش مولانا، با استفاده از اشعار مولانا، حافظ، سعدی، نظامی و دیگران، مفهوم عشق و نقش آن را در زندگی عاشق بررسی نموده و سپس با تفصیل بیشتر دیدگاه مولانا را دربارۀ احوال و اوصاف عاشق بیان کرده است. در آخر به اینکه مولانا با عشق زندگی را بدرود گفت، اشاره دارد.

    در فصل سوم، تحت عنوان پرتوهای نورانی مردکامل، به معرفی برخی از یاران مولانا، چون محقق ترمذی، صلاح‌الدین زرکوب، حسام‌الدین چلبی پرداخته و آثار پنج‌گانۀ مولانا را نیز معرفی نموده است.

    فصل چهارم، به بررسی سیرو سلوک و عرفان مولانا اختصاص دارد و در آن آداب و رسوم طریقه مولویه بیان شده است. همچنین مباحثی چون نقش مولانا در پیشبرد تصوف اسلامی، فلسفه درویشی و فلسفه خاموشی از نظر مولانا مورد بررسی قرار گرفته و دیدگاه ابن عربی و صدرالدین قونوی دربارۀ مولانا ذکر شده است. سرانجام به جهان‌شناسی، جهان‌بینی و بُعد عرفانی مولانا اشاره نموده است.

    در فصل پنجم، با عنوان عشق، عشق... باز هم عشق از دیدگاه مولانا، ابتدا به شرح و تفسر دو بیت از دیباچه مثنوی: «بشنو از نی چون حکایت می‌کند»، «هر که جز ماهی ز آبش سیر شد» پرداخته و در ادامه نقش دعا و نیایش در ایجاد بارقه امید، و معاشرت و آداب دانی مولانا بررسی شده است.

    در فصل ششم، با نام آوای رسای عشق، دیدگاه مولانا را دربارۀ حضرت رسول اکرم(ص)، قرآن مجید، حضرت علی(ع) و حضرت مهدی(عج) بیان نموده و همچنین اندیشه او را دربارۀ ذکر و دعا، رحمت خداوند، نفس اماره، دلبستگی به دنیا، و عروج به سوی آسمان عشق بررسی کرده است. فهرست منابع و مآخذ، در پایان کتاب درج است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص75-76


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها