المغانم المطابة في معالم طابة

    از ویکی‌نور
    المغانم المطابة في معالم طابة
    المغانم المطابة في معالم طابة
    پدیدآورانفیروزآبادی، محمد بن یعقوب (نويسنده) جاسر، حمد (محقق)
    ناشردار الیمامة للبحث و الترجمة و النشر
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1389ق - 1969م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م4ف9 248 DS
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المغانم المُطابة في مَعالم طابة، از آثار واژه‌شناس و پدیدآورنده القاموس المحيط، محدّث، مفسر، سیره‌نویس و فقیه شافعى قرن هشتم و نهم هجری قمری، ابوطاهر مجدالدین محمد بن یعقوب فیروزآبادى شیرازی (729- 817ق)، کتابی جامع است که به شناسایی تاریخ و فضیلت‌های مدینه و آداب زیارت حضرت رسول(ص) و مساجد و اماکن این شهر و شرح‌ حال اهالی آن می‌پردازد، ولی مورخ و جغرافى‌دان فعال و اندیشور سلفی معاصر عربستانی، حمد بن محمّد بن جاسر، مشهور به حمد جاسر (1328-1421ق)، فقط بخش مکان‌های آن را در اثر حاضر تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای روشمند و ارزنده نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر را شناسانده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابعش را مشخص کرده است.

    نام کتاب

    • «المغانم المطابة في معالم طابة»؛ یعنی: «غنیمت‌های برگزیده در نشانه‌های مدینه».

    هدف و روش

    • محمد بن یعقوب فیروزآبادى نوشته است: باب پنجم در مکان‌ها و مسکن‌های مدینه است؛ یعنی: روستاها، مزرعه‌ها، مساجد، کوه‌ها، چشمه‌ها و... همه این موارد را به‌ترتیب الفبایی آوردم[۱].
    • حمد جاسر با تأکید بر اینکه محمد بن یعقوب فیروزآبادى، بیش از آنکه پژوهشگر نوآور باشد، گردآورنده است، افزوده است: او در این کتاب به سخنان مورخانی که می‌شناخته (مانند زبیر بن بکار، ابن زباله و ابن فرحون)، اعتماد کرده است[۲].

    ساختار و محتوا

    متن اصلیِ «المغانم المطابة في معالم طابة»، دارای 6 باب (1. فضیلت و آداب زیارت حضرت رسول(ص)؛ 2. تاریخ شهر مقدس و اسامی ساکنانش؛ 3. اسامی مدینه؛ 4. فضایل واردشده؛ 5. اماکن مدینه؛ 6. شرح ‌حال اهالی مدینه) است، ولی حمد جاسر فقط باب پنجم را در اثر حاضر آورده است. مباحث این باب، با «آرام» (اسم کوهی نزدیک مدینه) آغاز شده[۳] و با «مسجد المصلی» (مسجد غمامه) پایان یافته است[۴].

    نمونه مباحث

    • «صُلصُل»: جایی از نواحی مدینه است و هفت «میل» با آن فاصله دارد. پیامبر خدا(ص) روزى که از مدینه خارج شد تا مکه را فتح کند، در آنجا فرود آمد[۵].
    • مسجد قباء: در روستایی که به همین نام معروف است و بین باغ‌هایی در جهت جنوبی مدینه قرار دارد و حدود سه «میل» از مدینه، دور است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص3
    2. ر.ک: مقدمه محقق، صفحه س
    3. ر.ک: متن کتاب، ص3
    4. ر.ک: همان، ص458
    5. ر.ک: همان، ص221-222
    6. ر.ک: همان، ص458

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها