احکام بانکداری اسلامی، سهام، بورس و اسناد بازرگانی

    از ویکی‌نور
    احکام بانکداری اسلامی، سهام، بورس و اسناد بازرگانی
    احکام بانکداری اسلامی، سهام، بورس و اسناد بازرگانی
    پدیدآورانفیاض، محمد اسحاق (نويسنده) برهانی، محمد جواد (مترجم)
    ناشر[بی نا]
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ1
    شابک-
    موضوعاسلام و اقتصاد - بانک و بانک داری (اسلام) - بورس - جنبه‏های مذهبی - اسلام
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /‎‏ف‎‏9‎‏ب‎‏9 230/22 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    احکام بانکداری اسلامی؛ سهام، بورس و اسناد بازرگانی ترجمه کتاب «البنوک؛ أحکام البنوک والأسهم والسندات والأسواق المالیة البورصات من وجهة النظر الإسلامیة» اثر آیت‌الله محمد اسحاق فیاض (متولد 1348ش) است که توسط محمد جواد برهانی، به فارسی برگردان شده است.

    «احکام البنوک» بنا به درخواست برخی از مقلدان معظم‌له نوشته شده است. یکی از مقلدان ایشان که کارمند بانک است، در ضمن نامه‌ای مفصل از ایشان خواسته تا وی درباره بانکداری و کار در بانک‌های امروزی نظریات فقهی خود را بیان نماید. این کتاب از دو بخش عمده تشکیل شده که در بخشی اول، مؤلف آن به اصلاح بانک ربوی و ارائه پیشنهادهای جایگزین جهت رهایی از ربا می‌پردازد و در کل، مؤلف شش جایگزین را برای رهایی از ربا پیشنهاد می‌کند که هم از نظر اسلامی و فقهی مشکلی ندارد و هم از کارکرد بانک چیزی کاسته نمی‌شود. آن جایگزین‌ها به ترتیب عبارت است از: عقد مضاربه، عقد مشارکت، عقد مرابحه، عقد وکالت، عقد سلم، فروش پول نقدی معین و مشخص به مثل آن به صورت کلی در ذمه و مانند آن. در بخش دوم، مؤلف به خدمات بانکی می‌پردازد و احکام فقهی خدمات بانکی را بیان می‌کند؛ از قبیل: بیمه، سهام، بورس، اسناد بازرگانی، معامله ارز، سفته، انواع حساب بانکی، انواع کارت‌های اعتباری، انواع سپرده گذاری و...[۱].

    مترجم، سعی داشته تا اصل امانت در ترجمه را رعایت نموده و در عین حال، ترجمه‌ای شیوا و رسا از متن، ارائه نماید. به منظور آشنایی بیشتر با نوع ترجمه، به بخشی از آن اشاره می‌شود:

    متن:

    «هدف هذه الرسالة: الحصول علی فتواکم بخصوص عملی (وضعی الخاص) في المصرف، بعد اطلاعکم علی النقاط المدرجة أناه. أنا علی علم بالحکم الشرعی بخصوص العمل المصرفي، والذی أبنیه علی فتوای السید الخوئی(قدس سره) بحرمة العمل فی البنک»[۲].

    ترجمه:

    «هدف این نامه دست یابی به فتوای شما در خصوص شغل اینجانب است. برای تشخیص هرچه دقیق تر موضوع لازم است نکات زیر را یاد آور شوم. من از حکم شرعی در خصوص کار بانکی اجمالا آگاهی دارم که بر اساس فتوای مرحوم خوئی کار بانکی اگر با ربا مرتبط باشد حرام است»[۳].

    پانویس

    1. مقدمه، ص31- 32
    2. فیاض، محمداسحاق، ص15
    3. متن کتاب، ص35

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. فیاض، محمداسحاق، «البنوک»، بی‌جا، بی‌نا، بی‌تا.(اتوماسیون23017)

    وابسته‌ها