ابن الجوزي الإمام المربي، و الواعظ البلیغ و العالم المتفنن

    از ویکی‌نور
    ابن الجوزي الإمام المربي، و الواعظ البلیغ و العالم المتفنن 510 - 597ھ
    ابن الجوزي الإمام المربي، و الواعظ البلیغ و العالم المتفنن
    پدیدآورانغزولی، عبدالعزیز سیدهاشم (نويسنده)
    ناشردار القلم
    مکان نشرسوریه - دمشق
    سال نشر1420ق - 2000م
    چاپ1
    موضوعسرگذشتنا‌مه‌ ابن‌ جوزی، عبدالرحمن‌ بن‌ علی‌، ۵۰۸ - ۵۹۷ق‌.,سرگذشتنا‌مه‌ فقیها‌ن‌ اهل‌ سنت‌,سرگذشتنا‌مه‌ فقیها‌ن‌ حنبلی‌,سرگذشتنا‌مه‌ دانشمندان‌ اهل‌ سنت‌,اسلام‌ -- سرگذشتنا‌مه‌
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP 152/۵/الف۲غ۴
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ابن الجوزي الإمام المربي و الواعظ البليغ و العالم المتفنن، اثر عبدالعزیز سید هاشم غزّولی است که در باره ابوالفرج عبدالرحمن بن على بن جوزى (597-508ق)، عالم بغدادی قرن ششم هجری نوشته است و زندگی و زمانه او، وضعیت جامعه او، منابع شناختی او، روش فکری او، جایگاه علمی او، روش نقادانه و اصلاحی او، منزلت نفس نزد او، دیدگاه او درباره پرستش، پرورش دینی و... را بررسی می‌کند.

    غزولی در نخستین فصل، به زمانه و زندگی ابن جوزی می‌پردازد و از دوره کودکی، دانش‌آموزی، ویژگی‌های شخصیت، استادان، شاگردان، رنج‌ها و مرگ او سخن می‌گوید و نیز شرایط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، دینی و فکری جامعه او را بررسی می‌کند.

    فصل دوم، منایع شناختی و روش فکری ابن جوزی را نشان می‌دهد که چگونه او علاوه بر قرآن، حدیث نبوی(ص) و سخن صحابه و سیره آنان، از فلسفه یونانی و حکمت شرقی بهره می‌گرفته است. همچنین، توجه او را به پژوهش‌های پیشینیانی مانند حسن بصری، ابن حنبل، غزالی و ابن عقیل واکاوی می‌کند و اینکه، چگونه کتاب‌های صوفیان و تجربه‌های شخصی خود او بر دیدگاه‌هایش تأثیر می‌گذارده است. نویسنده، مذهب حنبلی ابن جوزی را عاملی برای آزاداندیشی، به‌کار بردن خِرد، دوری از خشک‌مغزی و جمع ‌نمودن او میان نقل و عقل می‌داند.

    فصل سوم، جایگاه علمی او را تحلیل می‌کند و به توانایی‌هایش در وعظ و اندرز، تاریخ، تفسیر و حدیث می‌پردازد و قدر و قیمت او را با ستایشی که عالمان از وی می‌کنند، می‌سنجد.

    فصل چهارم، نگاه نقادانه و روش مصلحانه ابن جوزی را نمایان می‌کند؛ بدین‌گونه که رویکرد وی را می‌توان در کتاب «تلبیس ابلیس» دید و نقد او را به سوفسطائیان، دهریان، فیلسوفان، ادیبان، قاریان، اصحاب حدیث، فقیهان، داستان‌سرایان، انذاردهندگان، والیان، عامه مردم، زنان و صوفیان دنبال کرد.

    فصل پنجم، پژوهش ابن جوزی را درباره نفس بشری بررسی می‌کند و از طبیعت انسان، انواع نفس، خواهش‌های نفسانی و راه‌های مهار و تربیت آن سخن می‌گوید.

    فصل ششم، دیدگاه ابن جوزی را درباره پرستش، پرورش و زندگی بررسی می‌کند و در آن به دلایل اخلاقی عبادات ‌پرداخته می‌شود. همچنین، نگاه تطبیقی میان آرای او و آرای عبدالبر و غزالی بررسی می‌گردد. نویسنده در باب پرورش، نگاه ابن جوزی را به خانواده و مسائل زناشویی دنبال می‌کند و در آخر به آداب تعامل مردم، دوستان، خویشان و خادمان با یکدیگر می‌پردازد[۱]‏.

    غزولی در پژوهش خود از صدوسی‌ودو کتاب بهره جسته است[۲]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص12-10
    2. ر.ک: متن کتاب، ص414-399

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها