اصالت مهدویت در اسلام از دیدگاه اهل تسنن

    از ویکی‌نور
    اصالت مهدویت در اسلام از دیدگاه اهل تسنن
    نام کتاب اصالت مهدویت در اسلام از دیدگاه اهل تسنن
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان فقیه ایمانی، مهدی (نويسنده)
    زبان فارسی
    کد کنگره ‏‎‏BP‎‏ ‎‏224‎‏/‎‏4‎‏ ‎‏/‎‏ف‎‏7‎‏الف‎‏6
    موضوع محمد بن حسن (عج)، امام دوازدهم، 255ق. - احادیث اهل سنت

    مهدویت

    ناشر مؤلف
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر 1418 هـ.ق
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE13761AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى

    اصالت مهدويت در اسلام از ديدگاه اهل سنت از مهدى فقيهى ايمانى است. اصالت مهدويت در اعتقاد شيعى، امرى مسلّم و غير قابل انكار است، به همين سبب مصنف اين اثر به بررسى كتب و آثار مربوط به علماى اهل تسنن پرداخته است تا وجود مهدى منتظر را حتى در ديدگاه اهل سنت اثبات كند.

    ساختار کتاب

    کتاب داراى ساختار خاصى نبوده است و طيى چند موضوع به بررسى مباحث مطرح شده و كتب مربوط به علماى اهل سنت پرداخته است.

    گزارش محتوا

    با مرورى بر مصادر حديثى، تاريخى، عقيدتى و تفسيرى در نزد شيعه و اهل‌تسنن بدين حقيقت پى خواهيم برد كه نخستين كسى كه موضوع مهدى منتظر و قيام جهانى او را مطرح كرد و مشخصات او را آن‌چنان دقيق بيان فرموده تا زمينه‌ى سوءاستفاده‌ى مهدى‌هاى دروغين را خنثى كند، همانا شخص رسول‌الله صلى‌الله عليه و آله و سلم بود. به طورى كه تنها بيش از يك صد و پنجاه جلد کتاب و رساله با حجم‌هاى مختلف و سبك‌هاى گوناگون، هر يك شامل ده‌ها و صدها روايت از رسول خدا صلى‌الله عليه و آله درباره‌ى شؤون حياتى، خانوادگى، شمايل و مقام امامتى «امام مهدى» به قلم علما و دانشمندان روحانى و اساتيد دانشگاهى اهل تسنن چاپ و منتشر گرديده است.

    با اين حال گاهى ديده مى‌شود كه بعضى افراد تحت عنوان استاد دانشگاه، رياست دانشكده و... احاديث پيرامون حضرت مهدى را در درجه‌ى ضعيف كمى و كيفى تلقى نموده و از اين رهگذر، عقيده به مهدويت را به باد تمسخر مى‌گيرند. (اسامى تعدادى از اين افراد و تأليفات آن‌ها در مقدمه‌ى کتاب ذكر شده است).

    در قسمت ابتدايى کتاب، نام علما و دانشمندانى از اهل سنت كه رويّه‌هايى بر منكرين مهدى منتظر نوشته‌اند، آورده شده است.

    در بخش بعدى به يك مجموعه از روايات تحت عنوان «احاديث من مات و لم يعرف امام زمانه مات ميتة جاهلية، و احاديث مشابه» كه در اثبات مهدويت بسيار كاربرد دارد، اشاره شده است و تمام مصادر آن كه بالغ بر 70 اثر مى‌باشد با نام مؤلف و توضيح مختصر ذكر شده است و در پايان آن، نام هفت نفر از صحابى پيامبر كه ناقل اين روايات هستند و مورد تأييد علماى حديث اهل سنت، به طور جداگانه آمده است.

    در مباحث حديثى، يكى از قوى‌ترين استدلالات، اثبات تواتر و قطعى‌الصدور بودن روايات مربوط به يك موضوع است. به همين دليل مصنف در قسمت ديگر کتاب خود نام 34 نفر از معترفين به تواتر احاديث مهدى منتظر را همراه با کتابى كه در آن به اين موضوع اشاره كرده‌اند، به طور دقيق بيان مى‌كند و سپس نام 25 نفر ديگر كه به صحت اين احاديث اعتراف كرده‌اند را، برمى‌شمرد.

    مطلب مورد اهميت ديگرى كه به خصوص در بحث مدعيان دروغين مهدويت حائز اهميت است، نسب‌شناسى مهدى منتظر است. در اين خصوص، دو گروه از روايت مورد توجه است. گروه اول رواياتى است كه دلالت بر اين دارد كه مهدى منتظر از تبار فاطمه‌ى زهرا سلام‌الله‌عليها دختر پيامبر صلى‌الله عليه و آله است كه در اين مورد در اين کتاب به 64 مصدر از مصادر اهل سنت اشاره شده است.

    گروه دوم رواياتى است كه دلالت بر اين مى‌كند كه مهدى منتظر از نسل امام حسين عليه‌السلام است كه اين مطلب و اعتراف به ولادت امام زمان عليه‌السلام در نيمه‌ى دوم قرن سوم در بيش از 110 کتاب از شخصيت‌هاى بزرگ اهل‌سنت آمده است كه نام آن‌ها و كتب ايشان نيز در اين کتاب جمع‌آورى شده است كه ثمره‌ى مهم آن اين است كه روشن شود كه مسأله‌ى تولد امام مهدى عليه‌السلام از مسلمات گروه عظيمى از علماى اهل‌تسنن مى‌باشد.

    در بخش ديگرى از کتاب، نام 152 اثر تأليفى اعم از کتاب، رساله و مقاله از علماى اهل‌تسنن درباره‌ى حضرت مهدى عليه‌السلام همراه با توضيح مختصر گردآورى شده است تا كمكى باشد، براى اهل تحقيق و كسانى كه به موضوع مهدويت در ديدگاه اهل‌سنت علاقه‌مند هستند.

    بخش ديگر کتاب مربوط به تاريخچه‌ى مختصرى از كسانى است كه به دروغ ادعاى مهدويت كرده‌اند كه گروهى از آن‌ها در زمان ائمه و گروهى نيز تا زمان معاصر بوده‌اند. البته در ميان ن‌ها شخصيت‌هايى هم وجود دارند كه خود چنين ادعايى نداشتند، بلكه ديگران آن‌ها را مهدى موعود مى‌دانستند هرچند خودشان مى‌دانستند، هر چند خودشان از اين مطلب اظهار برائت مى‌كردند.

    بخش آخر کتاب هم اختصاص به نقل مصادر دو حديث از پيامبر صلى‌الله عليه و آله دارد كه در آن‌ها پيامبر كسى را كه منكر مهدى منتظر شود را، كافر و تكذيب كننده‌ى آن‌چه كه به پيامبر نازل شده است، دانسته‌اند. اين روايت‌ها در 15 اثر از علماى اهل‌سنت نقل شده است.

    منابع

    متن و مقدمه کتاب


    وابسته‌ها